Den översiktliga planen för 21 500 nya bostäder på 30 år klubbades av fullmäktige i vintras, överklagades kort efteråt, klubbades på nytt i februari – och har nu överklagats igen. Det första beslutet togs under ett fullmäktigemöte på distans, men två ledamöter missade att slå på sina kameror vid omröstningen. Det ledde till att beslutet överklagades. Enligt kommunallagen ska ledamöter på distans delta med både ljud och bild.
Kommunstyret beslutade att klubba planen på nytt vid nästa möte i februari, i stället för att invänta ett avgörande av överklagandet. Då hölls mötet med politikerna på plats i den nya fullmäktigesalen. Beslutet blev detsamma som i december, planen antogs och inget överklagande har sedan lämnats in mot själva beslutsprocessen.
Däremot har även det nya beslutet nu överklagats av Uppsalabor som är starkt kritiska till innehållet i planerna. De anser bland annat att kommunen tar för lätt på riskerna för grundvattnet när det gäller en ny bro i Ultunaområdet. De anser också att kommunen låst fast antalet bostäder och därmed inte ger invånarna någon verklig möjlighet att påverka planerna. Mängden bostäder är en förutsättning för att järnvägen söder om Uppsala ska byggas ut till fyra spår, enligt det avtal som kommunen och regionen tecknat med staten.
De nya överklaganden som nu riktas mot beslutet innebär att översiktsplanen inte är antagen innan förvaltningsrätten tagit ställning till invändningarna.
Samtidigt går kommunen vidare med förberedelserna inför första etappen av utbyggnaden, på obebyggd mark mellan Sävja och Nåntuna backe. I sommar kommer boende i grannskapet att bjudas in till dialog om planeringen av området. Det kan, enligt kommunen, handla om utseendet på kvarter och hus eller önskemål när det gäller parker och grönområden. Enligt ett pressmeddelande från Uppsala kommun är syftet att "fånga upp kunskap och perspektiv från invånarna tidigt i planeringsprocessen". En första kontakt med boende planeras ske innan sommaren.
Kommunen har också utsett två så kallade ankarbyggmästare för den första etappen – Bonava och K2A Knaust & Andersson fastigheter. Ett avtal ger dem förtur att förhandla med kommunen om att få bygga 200 bostäder vardera i området. Husens placering ska bestämmas i den detaljplanering som startar till hösten. Bolagen har också ansvar för dialogen med de boende.