Planen för jätteutbyggnad av Uppsala hamnar i domstol

För riskabelt, för omfattande, för otydligt – och i strid mot lagen. Kritiken mot utbyggnadsplanerna i sydöstra Uppsala är bred och de har nu överklagats på en rad punkter.

Protesterna mot utbyggnad av Sydöstra staden har varit omfattande. Nu har den fördjupade översiktsplanen överklagats.

Protesterna mot utbyggnad av Sydöstra staden har varit omfattande. Nu har den fördjupade översiktsplanen överklagats.

Foto: Anton Gustafsson/UNT arkiv

Uppsala2022-02-07 05:00

I mitten av december klubbades den fördjupade översiktsplanen för Sydöstra staden efter lång tids debatt. Planen innehåller de övergripande ramarna för framtida utbyggnad i storformat runt Nåntuna, Bergsbrunna, Sävja och på obebyggd mark söder om stadsdelarna. 21 500 nya bostäder i området är en förutsättning för att järnvägen söder om Uppsala ska byggas ut till fyra spår, enligt avtalet som kommunen och regionen tecknat med staten.

undefined
För att få fyrspår mellan Uppsala och Stockholm har Uppsala kommun lovat staten att bland annat bygga 21 500 nya bostäder.

Planerna har mött hårt motstånd från boende i området. Tre överklaganden har nu lämnats in till kommunen. Beslutet att anta planen hamnar därmed i förvaltningsrätten, som får ta ställning till de klagandes invändningar. De har en bred palett av anmärkningar mot planen.

De klagande kräver att översiktsplanen ska stoppas av domstolen och hävdar bland annat att kommunen, genom avtalet med staten, gjort sig av med sin lagstadgade rätt att själv bestämma om sin mark och "tagit otillbörlig hänsyn till statens önskemål". Det strider, enligt klagomålen, mot både Regeringsformen och plan- och bygglagen.

undefined
Protesterna mot utbyggnad av Sydöstra staden har varit omfattande. Nu har den fördjupade översiktsplanen överklagats.

De klagande anser också att avtalet redan från början låser fast utbyggnadsnivån till just 21 500 bostäder och inte ger kommuninvånarna någon reell möjlighet att påverka volymen – också det ett lagbrott, enligt kritikerna. Även på andra sätt anser de att planen är så omfattande att den spränger ramarna för vad som får ingå i en fördjupad översiktplan. 

Motståndarna anser också att kommunen tagit alltför lätt på riskerna för Uppsalas grundvatten när en bro ska byggas i området. På den punkten innebär den fördjupade översiktplanen ett brott mot miljöbalken, enligt de klagande, som anser att den även i andra delar är för otydlig kring skyddet för riksintressen i området.

undefined
Alla är inte positiva till byggplanerna norr om naturreservatet Lunsen.

Förvaltningsrätten får nu i första hand ta ställning till om klagomålen över huvud taget ska tas upp till prövning. Översiktsplaner är inte bindande, bara vägledande, och domstolen prövar endast om det begåtts formella fel eller lagöverträdelser när planen antogs. Frågor om lämplighet kan prövas i ett senare skede, när planeringen blivit mer detaljerad. 

Som UNT nyligen rapporterat kommer fullmäktige att ta om beslutet om översiktsplanen, sedan det visat sig att två fullmäktigeledamöter inte syntes i bild när beslutet klubbades på det digitala fullmäktigemötet i december. Enligt kommunallagen måste ledamöter som deltar på distans synas i bild. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!