– Han var en beslutsam person och engagerade sig fullt ut när han gjorde något.
Så beskriver Jan sin lillebror Martin. Han som talade flera språk flytande och ville bli tolk. Men också han som tog sitt liv en kväll några dagar innan sin 41-årsdag.
En månad tidigare hade Martin sökt sig till psykakuten på Akademiska för att han hade vanföreställningar. Personalen konstaterade att risken för självmord var hög. Trots det släppte de ut honom 42 timmar senare utan vårdplan eller mediciner.
– Hur kan de bara släppa ut honom på gatan? Har man inte en vårdplan för en sådan person? Tror man inte att han behöver hjälp? Eller beror det på resursbrist att man gör en sådan här miss?
Jan sitter med alla sina frågor och en utskrift av Ivo:s beslut i en soffa i foajén på ett hotell i centrala Stockholm. Han och hans familj kommer från Stockholm. Det var för studier i arabiska på tolkskolan som Jans bror Martin flyttade till Uppsala.
UNT träffade Jan i början på sommaren 2022 när han precis anmält fallet till Ivo. Nu, över ett och halvt år senare, har Ivo kommit till ett beslut. Det saknades både en uppföljningsplan och plan för den vård Martin fick och suicidriskbedömningen som utfördes i samband med utskrivningen höll inte måttet.
Martin var vid utskrivningen mycket tyst och ville inte svara på frågor. Utifrån detta gjorde läkaren bedömningen att självmordsrisken var låg. Alltså en helt annan bedömning än den de gjorde när han kom in, 42 timmar tidigare.
Akademiska har även upprättat en Lex Maria-anmälan mot sig själva.
– Att det tar ett och ett halvt år för Ivo att komma med ett utlåtande för hur psykiatrin i Uppsala ska ändra sina rutiner, känns farligt. Samma sak kan ju ha hänt andra patienter flera gånger till innan de nu fälls, säger Jan.
De senaste månaderna har en rad händelser inom psykiatrin i Uppsala satt ljuset på att mycket inte fungerar. Bland annat mördades en 80-årig kvinna av en 30-årig kvinna som vistats inom psykiatrin i flera år och bedömts som farlig. Hon hade blivit rekommenderad tvångsvård men fick det inte.
Ett annat fall som påminner mycket om Jans brors är Ulrika Frödin som sökte till psykiatriakuten sju gånger under 2023. Flera av dessa gånger hade hon försökt ta sitt liv, trots det blev hon hemskickad i stället för att bli inskriven och få behandling.
Sofia Christopoulou, biträdande verksamhetschef över akutpsykiatrin och chefsöverläkare på Akademiska var den person som var ansvarig för vården av Martin. Ett par månader efter hans självmord skulle Jan och hans och Martins mamma ha ett möte med henne om vad som skett.
– Vi åkte till Uppsala, men hon kom aldrig. En annan medarbetare berättade att hon var sjuk. Efter det hörde hon inte av sig och svarade inte när jag ringde. Först efter att jag kontaktat verksamhetschefen Roland Säll, återkom hon till oss, säger Jan.
Sofia Christopoulou avböjer att svara på frågor men skriver i ett mejl: "Vi har rutiner för utskrivning för alla patienter, även de som kan förmodas vara suicidbenägna. Vid alla händelser, som leder till Lex Maria-anmälningar, görs en intern utredning som utmynnar i översyn av rutiner och utbildning om dessa. Generellt kan jag också säga att planering och uppföljning efter utskrivning från slutenvård enligt sekretesslagen förutsätter samarbete med patienten."
Tea Sundsten, tillförordnad verksamhetschef i psykiatri vid Akademiska, avböjer att svara på frågan om hanteringen av patienterna som farit illa beror på hög belastning.
Jan har bearbetat sin brors självmord med samtalsstöd och genom att gå i samtal hos SPES, gruppsamtal för anhöriga till personer som tagit sina liv.
– Det var anhöriga där till sju andra personer som begått självmord. Alla de sju personerna hade haft kontakt med psykiatrin. Ingen av dem hade fått hjälp.