Kvinnan tvångsvårdades – före misstänkta mordet

En 30-årig Uppsalakvinna har i flera år vårdats för sina psykiska problem. Hon har ett stort våldskapital, enligt vården, och har tidigare sparkat en polis i tjänst. I maj upphörde kvinnans tvångsvård. Nu misstänks hon ha mördat en 80-årig kvinna i Valsätra.

En kvinna i 30-årsåldern misstänks ha mördat en kvinna i 80-årsåldern i Valsätra. Hon tvångsvårdades för sina psykiatriska problem tidigare i år.

En kvinna i 30-årsåldern misstänks ha mördat en kvinna i 80-årsåldern i Valsätra. Hon tvångsvårdades för sina psykiatriska problem tidigare i år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsala2023-12-10 12:46

I fredags tog livet hastigt slut för en kvinna i 80-årsåldern. Hon attackerades och hittades sedan blodig utanför ett bostadshus. Trots att hon snabbt fördes till sjukhus avled hon till följd av skadorna.

Samma dag grep polisen en kvinna i 30-årsåldern. Som UNT berättat sitter hon just nu anhållen misstänkt för mord. Men det är inte första gången 30-åringen sitter anhållen – hon är välkänd sedan tidigare av polisen. En poliskälla uppger för UNT att man sedan länge gjort bedömningen att hon är en fara för allmänheten, men att det inte tagits på tillräckligt stort allvar av vården.

Tidigare domar samt psykiatriska bedömningar som UNT tagit del av visar att kvinnan haft en återkommande tendens till våld och att hon länge kämpat med allvarlig psykisk ohälsa.

Detta är något Aftonbladet var först med att berätta om.

Men trots att kvinnan under flera perioder har varit föremål för både öppen och sluten tvångsvård har hon envist motsatt sig vården. Hon har i stället tvärtom hävdat att hon inte behöver den.

Så sent som i januari i år bedömde psykiatrin i Uppsala att det fanns en betydande risk för att hon skulle vara våldsam, särskilt efter en attack där hon ska ha sparkat en polis i tjänst.

En chefsläkare vid psykiatrin på Akademiska sjukhuset bedömde då att hon led av en "allvarlig psykisk störning". Läkaren noterade även att kvinnan konsekvent vägrat behandling trots att hon behövde vård och hade en historik av våldsamt beteende.

Hon bedömdes enligt psykiatrin besitta ett "underliggande våldskapital" och vården behövde "säkerställa en trygg behandling" på grund av det.

Ett beslut om sluten tvångsvård rekommenderades. Men bara några dagar senare upphävdes beslutet då chefsläkaren ansåg att hennes dåvarande tillstånd inte motiverade inneliggande vård.

Kvinnan dömdes istället till öppen tvångsvård i fyra månader – vilket hon själv ställde sig positivt till då det inte var sluten vård.

I maj i år avslutades dock tvångsvården och psykiatrin ansåg i stället att hon skulle få vård i frivillig form.

Åtta månader senare, den 8 december, greps kvinnan och sitter nu anhållen misstänkt för att ha mördat en kvinna i 80-årsåldern utanför en bostad i Valsätra. 

Kvinnan har tidigare dömts för flera brott. Bland annat flera fall av misshandel och skadegörelse samt våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman, i och med attacken mot en polis.

Hon har i en av domarna även bedömts behöva skyddstillsyn på grund av sin "psykiatriska problematik". Något som tingsrätten ville se ihop med samhällstjänst som straff. Men hon bedömdes samtidigt inte behöva genomgå en paragraf 7-undersökning, alltså att en läkare gör en så kallad liten sinnesundersökning.

UNT har sökt både Region Uppsala och psykiatrin på Akademiska sjukhuset för kommentarer. De hänvisar till chefsläkaren och ber oss om att få återkomma på måndag med våra frågor.                                                                                                                                                                                                                                              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!