Sommarbemanningen på Akademiska sjukhuset beskrivs just nu som värre än någonsin. Elisabeth Wesselson är tillförordnad HR-chef för Akademiska Sjukhuset och lasarettet i Enköping. När hon får frågan om vad som är största utmaningen med personalläget tar det inte lång tid för henne att svara.
– Det är ju bristen på sjuksköterskor och vårdpersonal generellt i landet. För vår del ligger vi även nära Stockholm, Västerås och Örebro så vi konkurrerar ju också om arbetskraft, säger hon.
Även HR-avdelningen på Akademiska sjukhuset har haft stora problem sedan förra hösten och medarbetare berättar om en organisation som kollapsar.
Hur rekryterar ni personal till sjukhuset?
– Jag vet inte om det är så stor skillnad mot att göra vilken typ av rekrytering som helst. Skillnaden kan väl vara att man har mer storrekrytering, att man söker mer än en. Man går ut med annonser att man söker sjuksköterskor eller läkare. Så man söker inte en person utan flera.
Underbemanningen av personal lett till att Akademiska sjukhuset har kunnat erbjuda ungefär 100 färre vårdplatser än vad man rapporterat till Inspektionen för vård och omsorg som nödvändigt under sommaren. Därför är det viktigt att personal kommer in så att sjukhuset kan öppna fler vårdplatser.
– Vi är ju i den situation som är, vi försöker titta på tidigare annonser och intervjuer. Vi kanske ska gå ut med en ny annons för att få in personal. Men allt sådant tar ju tid. Vi jobbar ju hela tiden med att ligga steget före, säger Elisabeth Wesselson.
Känns det som ett hopplöst fall att hitta personal?
– Jag vet inte om det är ett hopplöst fall, jag har jobbat inom IT-branschen och det är samma där. Vissa resurser är svåra att få tag i, det är ren brist på dem. Det vet vi ju och vi gör det vi kan för att få in personal.
Trots att det rapporteras om brist på sjuksköterskor runtom i landet finns det fler sjuksköterskor nu än vad det gjorde på 1990-talet. Något som kan tyckas konstigt med tanke på att det enligt vårdgivare finns en sjuksköterskebrist runtom i landet. Elisabeth Wesselson tror att en anledning kan vara den privata marknaden inom vården.
– Det är svårt att svara på. Men bemanningsföretagen har ju sugit upp väldigt mycket av vårdpersonalen. Förut var det sjukhusen och vårdcentralerna som anställde, det var kommunalt eller statligt. Men nu finns det även en privat marknad för sjuksköterskorna som inte fanns tidigare.
Hur skulle du beskriva läget på Akademiska?
– Just nu tycker jag att vi har kontroll, det finns avdelningar som har det jobbigare än andra. Men personalläget varierar från dag till dag.
En alternativ lösning för vårdgivare runtom i landet och även Akademiska sjukhuset, har blivit att plocka in läkarstudenter som undersköterskor. Eftersom sjuksköterska är en skyddad titel som kräver legitimation så får läkarstudenterna kallas undersköterskor. De läkarstudenterna som vill jobba som undersköterskor välkomnas varmt av HR-avdelningen.
– Det är inte alla som vill, men vi blir ju jätteglada om de skulle vilja komma till oss, säger Elisabeth Wesselson.
Det är svårt att lösa en bemanningskris på en gång, men nästa steg för HR-avdelningen blir att titta på arbetsmiljön och försöka erbjuda en större trygghet i sina anställningar.
– Det gäller att vi förlänger personal, så att de känner sig tryggare med längre anställningar.