Krismöten för att klara sommaren i vården

Krismöten avlöser varandra just nu på Akademiska sjukhuset, där situationen är värre än någonsin. Ett förslag som diskuteras är att bryta semestrar för att klara bemanningen.

Anna Åström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, berättar om den värsta krisen någonsin på Akademiska sjukhuset.

Anna Åström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, berättar om den värsta krisen någonsin på Akademiska sjukhuset.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala2022-07-01 17:00

– Det är en krisartad situation. Så här illa har det inte varit så länge jag har jobbat, sammanfattar Anna Åström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet situationen.

Den här veckan har 342 vårdplatser varit öppna på Akademiska sjukhuset. Det är 100 färre än de 446 som man tidigare rapporterat till Inspektionen för vård och omsorg att det behövs under sommaren. Samtidigt har antalet överbeläggningar varierat mellan 70 och 80, och antalet väntande patienter på akutmottagningen var fler än någonsin. På torsdagsmorgonen fanns 40 inskrivningsklara patienter kvar på akuten i väntan på en vårdplats, vilket var nytt rekord.

Värmeböljan i kombination med ett ökande antal covidfall, både bland äldre och bland personalen på sjukhuset, har ökat belastningen samtidigt som kapaciteten att ta emot patienter minskar. Under midsommarveckan kunde man på akutmottagningen totalt se ungefär lika många patienter som under samma vecka i fjol. Däremot var det betydligt fler i gruppen över 80 år, vilket också är en grupp där fler blir inlagda på sjukhuset.

Sjukhusledningen har fattat beslut om att gå ifrån modellen som införts tidigare som innebär att patienter flyttades från akuten till vårdavdelningarna, oavsett hur många överbeläggningar som redan finns där. Det innebär i sin tur att problemet flyttas från vårdavdelningarna till akutmottagningen.

– Man har nu infört ett tak på antalet överbeläggningar. Men det är som att sätta ett plåster på ett jättestort sår, säger Anna Åström.

En fråga som har diskuterats är att eventuellt bryta semestrar för sjuksköterskor för att klara situationen. Något sådant beslut har inte fattats än. I stället handlar det om att lösa den akuta situationen med den bemanningspersonal man lyckats få in samt personal som redan är inne och jobbar.

– I nästa vecka öppnar också fler vårdplatser på Enköpings lasarett. Men det ser ut som om helgen kommer att vara riktigt tuff på Akademiska sjukhuset, säger Anna Åström.

Hon säger att man från Vårdförbundets sida är mån om att personalen verkligen ska få sin ledighet garanterad på annan tid på året plus en rejäl kompensation om sjukhuset hamnar i ett läge där man tvingas kalla in anställda som har semester.

– Vi har exempel på medlemmar som under pandemin sålt sin semester och sedan inte fick ut den lagstadgade semestern eftersom covidsituationen ökade under hösten, säger Anna Åström.

Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, bekräftar att situationen är ansträngd.

– Det är så skört på sommaren att små händelser får återverkningar direkt på vården. Vi är i ett sådant belastat läge att vi måste göra allt vi kan för att hitta ytterligare lösningar. Det är ingen hemlighet att det har diskuterats att kalla in semesterlediga, men det finns nu inget sådant förslag på bordet, säger han.

Johan Lugnegård säger att det förs diskussioner på hög nivå inom regionen om lösningar på situationen med samordning mellan Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping och även primärvården, som också drabbas av bemanningsproblemen. Men Region Uppsala har avstått från att som en del andra regioner gå upp i stabsläge och omfördela resurser på grund av vårdplatssituationen. 

Hur orolig är du inför helgen?

– Jag har själv jour i helgen och det är klart att jag är orolig. Det är en oro jag delar med resten av Sjukvårdssverige, säger Johan Lugnegård.

Stängda vårdplatser

Under sommaren drar sjukhuset ner på den planerade vården och antalet vårdplatser minskar. Sjukhuset bedömer att behovet under sommaren är 446 vårdplatser på Akademiska sjukhuset, om man räknar bort intensivvård, barnsjukhuset och psykiatrin. Under resten av året är det 612.

Brist på sjuksköterskor har dock lett till stängda vårdplatser och det var länge sedan som sjukhuset nådde upp till det antalet.

Inför årets sommar har dock bemanningsläget varit svårare och bara 342 vårdplatser hålls öppna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!