"HR-organisationen är på väg att kollapsa"

Samtidigt som bemanningskrisen lamslår vården är det stora problem på Region Uppsalas HR-avdelning som har en nyckelroll i rekryteringsarbetet. Skyddsombuden nämner ständig ångest och en organisation som kollapsar i en anmälan som skickats vidare till Arbetsmiljöverket.

HR-avdelningen har en nyckelroll när Akademiska sjukhusets  bemanningskris, som resulterat i stängda vårdplatser och långa väntetider på akutmottagningen, ska lösas.

HR-avdelningen har en nyckelroll när Akademiska sjukhusets bemanningskris, som resulterat i stängda vårdplatser och långa väntetider på akutmottagningen, ska lösas.

Foto: Illustration: Axel Hilleskog Foto: Axel Hilleskog/UNT arkiv

Uppsala2022-06-30 05:00

UNT har i flera artiklar berättat om hur bristen på framför allt sjuksköterskor skapar stora problem på Akademiska sjukhuset. Stängda vårdplatser leder till långa väntetider på akutmottagningen. Ledningens lösning går ut på att regionen måste bli en attraktiv arbetsgivare. Men nu visar det sig att det är stora problem med arbetsmiljön på regionens HR-avdelning som ska stödja vården i arbetet med arbetsmiljö och rekrytering.

Skyddsombuden skriver i en anmälan att medarbetarna befinner sig i en ständig ångest där flera väljer att sluta. Medarbetarna hinner inte med sina arbetsuppgifter och hela organisationen håller på att kollapsa till följd av uppsägningar och sjukskrivningar i en skör organisation.

Jonas Wärnsberg, skyddsombud på fackförbundet Vision, säger att problemen uppstått i samband med en stor omorganisation i fjol där HR-funktionerna flyttades från förvaltningarna till regionkontoret.

– Hela regionen är beroende av att den här stödfunktionen fungerar, säger han.

I sin framställan ställer skyddsombuden flera krav för att arbetsmiljön ska bli acceptabel. Bland annat att man omedelbart ser över organisationen, ledarskapet och chefsstrukturen med en tydligt tidssatt tidsplan. Men enligt skyddsombuden har inte svaret varit tillfredsställande varför man valt att gå vidare till Arbetsmiljöverket.

– Arbetsgivaren tar inte fasta på de direkta åtgärder som krävs utan presenterar bara långsiktiga lösningar, säger Jonas Wärnsberg.

UNT har pratat med några medarbetare på HR-avdelningen som inte vill framträda med namn. Bilden de ger är samstämmig om ett otydligt uppdrag där projekt listas utan någon information om vad som egentligen ska göras. Arbetsuppgifter i stora projekt ska utföras på mycket kort tid. Ett exempel på det senare är det gigantiska arbete som krävs när undersköterska nästa år blir en skyddad yrkestitel och intyg för regionens samtliga undersköterskor måste in i personalsystemet.

– Allt är diffust. Frågar man cheferna får man inga svar. De vet inte heller. Samtidigt saknas det strategiska arbetet helt. Vi har till exempel ingen representation på mässor, som gymnasiemässan, vilket är förödande för det långsiktiga rekryteringsarbetet, säger en medarbetare.

Det framkommer också en bild av toppstyrning och ovilja att ta tag i problemen.

– När facket lämnade sin anmälan vidare till Arbetsmiljöverket bemöttes det med en aggressiv ton där man i ledningsgruppen sa att facket "hade fel".

Mycket av kritiken riktas mot HR-avdelningens ledningsgrupp, vars företrädare enligt medarbetarna inte lyssnar varken på kritik eller när medarbetare mår dåligt.

– Som en HR-organisation ska man vara en förebild. Samtidigt brister man så totalt, säger en annan medarbetare.

I den medarbetarundersökning som gjordes i höstas är det främst området "organisation" som får dåliga betyg av medarbetarna på HR-avdelningen. Påståendet "Jag har förtroende för min förvaltnings ledningsgrupps sätt att leda och utveckla vår verksamhet" graderas till 39 på en 100-gradig skala, där värden under 50 klassas som lågt, och mellan 50 och 70 som "förbättringspotential".

Maria Rosén, HR-direktör på Region Uppsala, säger att hon tar kritiken från skyddsombuden på allvar.

– Om medarbetare känner så här är det något vi tar på största allvar. Vi har befunnit oss i ett förändringsarbete sedan förra hösten och det kan finnas olika upplevelser av förutsättningarna, säger hon.

När medarbetarna uttrycker att de saknar förtroende för ledningen. Är det inte ditt ledarskap som ifrågasätts då?

– I medarbetarundersökningen uttryckte medarbetarna lågt förtroende för förvaltningsledningen, alltså ledningen på regionkontoret. Vi jobbar med den frågan på förvaltningslednings- och avdelningsnivå.

Har övriga avdelningar på regionkontoret liknande siffror i undersökningen?

– Jag har inte tillgång till de andra avdelningarnas underlag just nu och kan därför inte uttala mig om det.

Ser du något samband mellan resultatet i medarbetarundersökningen och skyddsombudens anmälan?

– Det samband man kan se är att det finns ett fortsatt behov att förtydliga delar i den nya organisationens förutsättningar och arbetssätt. Vi har gjort en uppföljande riskanalys för arbetsmiljön i maj som håller på och sammanställas nu, säger Maria Rosén.

Skyddsombuden anmäler

Skyddsombuden kan kräva att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att åstadkomma en tillfredsställande arbetsmiljö. Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked på en sådan framställan enligt arbetsmiljölagens 6 kap, §6A, en så kallad 6, 6A-anmälan.

Om arbetsgivaren inte åtgärdar problemen eller inte svarar kan skyddsombuden begära att Arbetsmiljöverket kommer med ett föreläggande eller ett förbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!