Företagare åtalas för bokföringsbrott på 9,2 miljoner

Ägaren till det Uppsalabaserade vårdföretaget Livung AB anklagas för ekobrott. Han riskerar näringsförbud och företagsbot på två miljoner. Enligt företagaren är han oskyldig.

Uppsalaföretagaren har åtalats vid Uppsala tingsrätt.

Uppsalaföretagaren har åtalats vid Uppsala tingsrätt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2023-07-24 16:30

Livung AB har arbetat bland annat med placeringar i familjehem av kriminella ungdomar. Uppsalabon som drivit företaget har enligt ett färskt åtal låtit bokföra kostnader på 9,2 miljoner kronor, där underlagen i form av fakturor och annat är "ofullständiga och icke-bedömbara". 

undefined
Uppsalaföretagaren har åtalats vid Uppsala tingsrätt.

Åtalet handlar inte om att pengar försvunnit utan endast om att handlingarna i räkenskaperna enligt åklagaren inte uppfyller lagens krav. Åklagaren kräver att Livungs företrädare får näringsförbud i fem år och att Livung betalar en företagsbot på två miljoner. Företagaren å sin sida anser att inga fel har begåtts (se sidoartikel).

undefined
Åtalet om bokföringsbrott handlar inte om att pengar försvunnit utan att räkenskaperna påstås vara ofullständiga.

I ett annat ärende har Skatteverket upptaxerat Livung för att ha tagit ut 1,4 miljoner kronor svart, bland annat genom att bokföra påhittade fakturor. Den saken tas dock inte upp i det aktuella åtalet. Även Skatteverkets anklagelser tillbakavisas av företagaren.

UNT har tidigare rapporterat om kritik mot Livung AB. Till saken hör att Livung samarbetat med Amplexo AB, ett annat Uppsalabolag som också arbetat med placeringar av ungdomar. De båda företagsledarna i Livung respektive Amplexo har släktkopplingar med varandra.

undefined
Amplexo AB försattes i konkurs 2022 med ett underskott på 3,9 miljoner.

Amplexos VD anklagas av Skatteverket för att ha tagit ut 2,2 miljoner kronor i oredovisade löner. Olika ekonomiska tveksamheter fick Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att dra in Amplexos tillstånd. 

Enligt Ivo tyder flera omständigheter på att verksamheten därefter flyttades över från Amplexo till Livung som hade tillstånd att arbeta med ungdomar. På grund av dessa misstankar förlorade Livung sitt Ivo-tillstånd 2021. I år har Ivo polisanmält Livung för att ha fortsatt bedriva vård, men utan tillstånd.

undefined
Straffet för grovt bokföringsbrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

På senare tid har det även framkommit kritik mot Livungs verksamhet. Det har främst handlat om att företaget placerat ungdomar i familjehem varefter det framkommit att ungdomarna inte befunnit sig där. 

Livung hade som mest en omsättning på 48 miljoner kronor, vilket var under 2020. Vinsten uppgick då till 9 miljoner. De tio anställda i Livung har sagts upp och F-skattsedeln återkallats.

undefined
Inspektionen för vård och omsorg återkallade Livungs tillstånd 2021.

2017 infördes krav på att företag som arbetar med konsulentstödd familjehemsvård, vilket Livung sysslat med, måste ha tillstånd från Ivo. I och med tillståndsplikten prövar Ivo bland annat om företrädarna har tillräckliga kunskaper och om ekonomin är i ordning. Genom tillståndskravet har en rad aktörer rensats ut eller vägrats tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!