Åklagaren hävdar att den Uppsalaföretagare som drivit vårdbolaget Livung AB har låtit bokföra ofullständiga verifikationer. Men företagaren, som åtalas för bokföringsbrott på 9,2 miljoner kronor, anser att Ekobrottsmyndigheten, EBM, gjort en felbedömning.
Den springande punkten enligt företagaren är att bolaget på grund av sekretess inte haft rätt att i sin bokföring ange personnummer, adresser och annat för klienter som man haft hand om.
– Vi har lagrat alla sekretessbelagda uppgifter som backup och lämnat över dessa när de efterfrågats av Ekobrottsmyndigheten. Trots det har åklagaren valt att gå vidare till åtal, säger företagaren.
Han uppger att bokföringen kontrollerats av såväl en bokföringsbyrå som en auktoriserad revisor utan att de haft några anmärkningar på fakturorna.
– Bokföringen har skötts av en ekonomiavdelning och jag har inte hanterat handlingarna. Ändå är det jag som åtalats, konstaterar företagaren.
Som styrelseordförande har du haft det yttersta ansvaret. Borde du inte ha kollat att bokföringen var korrekt?
– Det har handlat om tusentals fakturor. Det är orimligt att jag skulle ha synat allt material.
Kammaråklagare Anne-Charlotte Boo på Ekobrottsmyndigheten säger att det varit stora brister i företagets bokföring. Enligt henne spelar det ingen roll om företaget i efterhand har inkommit med de uppgifter som saknats.
– Enligt lag måste de kompletta uppgifterna finnas i bokföringen, annars innebär det ett brott, säger Anne-Charlotte Boo.
Livung AB anklagas av Skatteverket för att ha tagit ut 1,4 miljoner som inte redovisats i bokföringen. Skatteverket hävdar bland annat att företaget gjort avdrag för lokalkostnader utan att kunna uppge vilka lokaler som hyrts eller hur de använts.
– Direkt när vi fick frågor om lokalerna kunde vi inte svara. När vi sedan inkom med uppgifterna underkändes de av Skatteverket, säger företagaren.
Skatteverket anser att Livung upprättat hyresavtal i efterhand och pekar på ytterligare en rad felaktigheter i räkenskaperna.
Företagaren har haft nära samarbete med en anhörig som drivit vårdbolaget Amplexo AB. Livung-företrädaren anser att han fått klä skott för missförhållanden som uppdagats i Amplexo.
– Att Ekobrottsmyndigheten tagit ärendet vidare till åtal tror jag hänger samman med att den person som drivit Amplexo även varit verksam i Livung, uppger företagaren.