"Superspridare" jagas i stor knarkhärva med Uppsalabor

En svensk kriminell utpekas av FBI som en av världens största "superspridare" av krypterade telefoner. Mannen är dessutom efterlyst för storskalig knarksmuggling ihop med Gottsundanätverkets ledare.

Till vänster "Superspridaren" som är häktad i sin frånvaro i målet mot Gottsundanätverket. T h den 43-åring från Gottsunda som utpekas som ledare för nätverket. I mitten ett amfetaminbeslag som ingår i rättsfallet.

Till vänster "Superspridaren" som är häktad i sin frånvaro i målet mot Gottsundanätverket. T h den 43-åring från Gottsunda som utpekas som ledare för nätverket. I mitten ett amfetaminbeslag som ingår i rättsfallet.

Foto: Polisen

Uppsala2022-06-20 17:00

Gottsundanätverkets ledare, en 43–årig man, är åtalad för att ha hanterat över ett ton narkotika. Att polisen fått fast 43–åringen beror till stor del på att han använt så kallade Anom–telefoner som FBI kunnat avläsa i realtid.

Något 43–åringen från Gottsunda idag lär ångra bittert är kontakterna med en Malmöbo som vi kan kalla Superspridaren. Enligt FBI var Superspridaren nämligen en av de tre främsta distributörerna på jorden av Anom–telefoner.

undefined
"Superspridaren" från Sverige misstänks ha organiserat insmuggling av bland annat 60 kilo amfetamin som hittades av Tullen i desssa blå tunnor i en lastbil i Malmö i januari 2021.

FBI hävdar att mannen har övertygat mängder av kriminella om att Anom inte kan avlyssnas av polisen och på så sätt förmått dem att köpa Anom–telefoner. Superspridaren från Sverige har, helt ovetande, därmed hjälpt FBI att få fast tusentals grovt kriminella och är åtalad i USA för sin roll som en av de absoluta toppfigurerna bakom Anom.

I en rättegång som just nu pågår kopplas Gottsundanätverkets 43–årige ledargestalt ihop med Superspridaren. I utredningen finns Anom–chattar som enligt åklagaren bevisar att de båda gjort omfattande knarkaffärer tillsammans.

undefined
Cannabis som polisen beslagtagit i Björklinge. Enligt åtalet är det en del av ett parti på 100 kilo som Gottsundanätverket smugglade till Sverige i december 2020.

Till exempel ska de två männen ha organiserat smuggling av 60 kilo amfetamin, värt cirka 12 miljoner kronor, till Sverige. "Allt e bokat", står det i ett meddelande som Superspridaren påstås ha skrivit den 19 januari 2021. "Ok super" ska 43–åringen från Gottsunda ha svarat. Två dagar senare transporterades 60 kilo amfetamin till Sverige där partiet dock togs av Tullen.

undefined
Foto på 100 kilo insmugglad cannabis som personer i Gottsundanätverket enligt åtalet skickat i Anom-chattar. Narkotikan distribuerades till bland annat Luthagen och Björklinge.

Ett annat ärende som 43–åringen och Superspridaren påstås ligga bakom gäller 100 kilo cannabis, värt runt 10 miljoner, som smugglades till Sverige i december 2020. Narkotikan transporterades till Uppsala och fördelades i mindre partier i bland annat Luthagen och Björklinge.

Superspridaren är häktad i sin frånvaro för de påstådda knarkaffärerna ihop med Gottsundanätverket och tros befinna sig i Turkiet. Han har tidigare avtjänat sex års fängelse för grovt narkotikabrott.

undefined
Kammaråklagare Anna Arnell misstänker att "Superspridaren" gjort omfattande knarkaffärer tillsammans med den 43-årige ledaren för Gottsundanätverket.

I bevisningen i målet finns uppgifter om Superspridarens roll i Anom–affärerna. "Jag e anom, det går inte komma närmare, vi är två pers, jag och en från Australien", står det i en chatt som Superspridaren påstås ha skrivit. 43–åringen från Gottsunda ska då ha svarat att han själv köpt sju Anom–telefoner och vill köpa 10 till.

undefined
Det internationella polistillslag mot Anom-användare som skedde i juni 2021 kallades för Operation Trojan Shield.

Under de senaste åren har Uppsalapolisen i flera fall spårat upp personer som sålt narkotika för miljontals kronor på nätet. Ibland har det dock varit svårt att komma åt huvudmännen. Men när det gäller Gottsundanätverket har saken hamnat i ett annat läge. I och med att knarkhanteringen skötts via chattar som polisen lyckats komma över går det att följa hela kedjan. 

undefined
En 22-årig Uppsalabo fotograferas av polisens spanare vid en leverans som enligt åtalet gäller 15 kilo cannabis vid en adress i Luthagen i Uppsala, december 2020.

I bevisningen mot Gottsundanätverket ingår till exempel instruktioner från ligaledarna till individer på lägre nivå.

– Bevisläget i det här målet är avsevärt mycket bättre mot personerna högst upp i hierarkin. Utan tillgång till de krypterade chattarna är det inte säkert att bevisningen mot ledarna hade räckt för åtal. Det säger kommissarie Torbjörn Munther, spaningsledare vid polisregion Mitt.

undefined
Tack vare Anom kunde FBI tillsmmans med spansk polis beslagta 1 595 kokain i Spanien i maj 2021.

Anom–användningen slutade med förskräckelse för Gottsundanätverket. Under ett stort polistillslag i juni 2021, när det går upp för en av ligamedlemmarna vad som är på väg att hända, skriver han till en kumpan: "Polisen har omringat, det är över, elva poliser, det är knas på lurarna" och sedan: "Alla kommer att bli knullade, det blir lätt tio år för mig".

Åtal mot superspridaren

Svensken som utpekas som superspridare av Anom–telefoner är en 38-årig man från Malmö. I ett åtal vid en domstol i Kalifornien anges han som "administrator and influencer" av Anom. Mannen riskerar upp till 20 års fängelse i USA.

Enligt USA:s justitiedepartement har huvudfigurerna bakom Anom sålt telefonerna till drygt 12 000 personer i 300 kriminella nätverk i över 100 länder.

Anom skapades av FBI som laddat ner miljontals meddelanden om olika brottsupplägg som kriminella skickat till varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!