Sedan mitten av maj pågår rättegången mot flera personer i Gottsundanätverket, en liga som enligt polisen ligger bakom Uppsalas största narkotikaärende någonsin.
Polisutredningen visar att knarket sålts via annonser på nätet och skickats till missbrukarna med post. Ligaledarna har inte själva tagit risken att befatta sig med drogerna. Istället har så kallade packare fått till uppgift att stoppa narkotikan i kuvert och lägga dem i brevlådor.
Packarna har fått hem kilovis med knark samt listor med namn och adress till dem som beställt preparaten. Hanteringen har varit välorganiserad och påmint om ett normalt postorderföretag.
LÄS MER: UNT-krönika om gängkriminellas värdelösa affärsidé.
Ligaledarna har fungerat som arbetsgivare medan packarna haft roll som anställda. Inför försäljningsstarten rekryteras packare genom jobbannonser på en dold drogsajt. Man söker "en driven och noggrann packare", lönen är 35 000 kronor per månad och körkort ett krav.
Via krypterade chattar diskuterar ledarna hur marknadsföringen på nätet ska utformas. Man gör en annons med rubriken "Handla droger". I annonsen finns även slogans som: "Vi gör det svåra enkelt" och "Du som är kund är alltid i fokus".
Hösten 2020 ska knarkförsäljningen på nätet påbörjas. Chattarna avslöjar att nervositeten stiger bland Gottsundanätverkets ledare inför lanseringen. Kommer de att få några köpare? Och blir de nöjda med produkterna?
Packarna får veta att de måste posta knarket innan brevlådorna töms för kvällen, så att kunderna snabbt får sina leveranser. "Det första intrycket är jätteviktigt", skriver en ligaledare.
Ledarna diskuterar gång på gång priserna för sina produkter. Det gäller att inte vara dyrare än konkurrenterna, så ibland reas knarket i nätannonserna.
Packarna jobbar för högtryck, i snitt skickar var och en iväg ett hundratal paket per dag. De som är extra flitiga får löneförhöjning och en packare kommer upp i en skattefri lön på 80 000 kronor i månaden. Ibland kommer dock annat emellan. En av packarna meddelar till exempel att han måste pausa drogutskicken några timmar, han måste nämligen skjutsa sonen till en fotbollscup.
Via chattar genomför ledarna vad som kan liknas vid "utvecklingssamtal" och ber packare om feedback. "Vad tycker du om oss? Trivs du? Berätta lite", lyder en uppmaning. Packaren skriver att han är nöjd med sina arbetsgivare, enda klagomålet är att de inte försett honom med tillräckligt mycket frimärkspengar.
En av packarna får hård kritik för att hon skickar ut för få paket. "Ett litet barn gör det snabbare. Jag får fucking damp", skriver en ledare till kvinnan.
Hon svarar att problemet hänger samman med att hon har väldigt långa naglar och därför har svårt att få in drogerna i paketen. "Ena nageln är paj. Du som inte är tjej du kommer aldrig förstå det men det gör fett fucking ont".
Köparna betalar narkotikan med kryptovalutan bitcoin. Mellan oktober 2020 och juni 2021 får ligan in motsvarande 9,6 miljoner kronor från försäljningen, enbart i den här grenen av utredningen. Efter avdrag för inköpskostnader för narkotikan har vinsten beräknats till 6,3 miljoner. Sammantaget tros packarna ha sänt iväg cirka 10 000 postpaket till runt 7 000 köpare.
Några av packarna har redan dömts. Exempelvis ska kvinnan med de långa naglarna avtjäna 5,5 år i fängelse.
Samtliga åtalade i ligan förnekar brott.