Alliansen är tillbaka – siktar på att styra Uppsala

På tisdagen kom beskedet: alliansen har återuppstått i Uppsala. "Vi har enats om att det är vi fyra partier som ska styra Uppsala", säger Therez Almerfors (M) – men de kan ännu inte kan räkna med majoritet.

På tisdagen meddelade M, KD, L och C att de bildar en allians igen. Nu vill de styra Uppsala kommun.

På tisdagen meddelade M, KD, L och C att de bildar en allians igen. Nu vill de styra Uppsala kommun.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-10-04 13:32

Den politiska spelplanen framträder nu tydligare, efter några långa och ovissa veckor.

Medan S, V och MP redan offentliggjort sin rödgröna pakt inför nästa mandatperiod, har det varit tystare på andra sidan. Eftersom det är så jämnt mellan de traditionella blocken, har mycket hängt på vilken sida mittenpartierna C och L väljer.

Och på tisdagen kom beskedet: KD, M, L och C går fram som en allians.

– Vi har jobbat stenhårt för att säkra ett styre för Uppsala kommun. Vi har enats om att det är vi fyra partier som ska styra Uppsala, säger Therez Almerfors (M).

De fyra allianspartierna gör det klart att de kommer att hänga ihop oavsett om de i slutändan hamnar i styre eller opposition.

undefined
Jonas Segersam (KD), Jennie Claesson (L), Therez Almerfors (M) och Ehan Nasari (C).

Alliansen meddelade att de inte kommer att höja skatterna, med hänvisning till det "ansträngda ekonomiska läget". Därutöver planerar de att sätta stopp för spårvägsprojektet i Uppsala kommun. Ehsan Nasari (C) tillägger att man vill se över planerna för bostadsbyggande, som ingår i fyrspårsavtalet.

– Det behövs en stärkt medborgardialog och en ökad satsning på bostadsbyggande i kransorter. Det behövs en ny fördjupad översiktsplan för södra staden, med en ny plan för sydöstra staden som ska ske i samråd med invånarna där.

Jonas Segersam (KD) berättar att alliansen kommer att jobba för att öka tryggheten och garantera valfrihet och kvalitet inom omsorgsverksamheterna. Jennie Claesson (L) lyfter företagar- och näringslivsfrågor.

Trots att alliansen bara har 32 av kommunfullmäktiges 81 mandat är det en optimistisk kvartett som möter pressen.

undefined
Alliansens återkomst presenterades på en pressträff under tisdagsmorgonen.

Den stora frågan fram till 17 oktober blir vilket stöd de kan få från SD och Utvecklingspartiet demokraterna (UP). Alliansen har redan nu enats om att inte förhandla sakpolitik med SD. De kommer inte heller att ingå en valteknisk samverkan med partiet. 

– För oss har det varit väldigt viktigt att inte samarbeta med SD och inte förhandla vår sakpolitik. Men när de rödgröna gick ut tillsammans så blir de beroende av SD för att fälla oss. Hur de andra partierna väljer att rösta – det får de stå för själva, säger Jennie Claesson.

Rent matematiskt blir ni ju dock beroende av SD:s mandat – hur ser ni på det?

– Som läget ser ut så kommer vi att vara beroende av SD, oavsett styre. Det är så väljarna valt. Vi har fått in i avtalet att vi inte kan diskutera sakpolitik eller förhandla med SD, det är väldigt viktigt för oss, säger Ehsan Nasari (C).

Therez Almerfors (M) räknar dock med att SD kommer att stötta alliansen när det står mellan dem och det rödgröna blocket. Detta eftersom SD inte kommer kunna få igenom sin egen budget, och eftersom alliansen sakpolitiskt ligger närmare SD.

– SD har gått till val på att "stoppa sosseriet" och jag tror inte att de vill ge de rödgröna makten i fyra år till.

På samma gång hoppas alliansen att få UP:s stöd. Stefan Hanna (UP) har dock tidigare uppgett att han ännu inte valt sida.

– Vi för samtal med Stefan Hanna om hur de ska stötta oss, säger Therez Almerfors (M).

Enligt Almerfors vill UP ha politiska poster, men där har alliansen sagt nej.

– Vi kan tillmötesgå dem i politiken, inget annat styre kan leverera på deras viktigaste frågor spårväg och sydöstra staden.

undefined
Jonas Segersam står för erfarenheten som gruppledare för KD. Övriga tre är nya som toppnamn i sina partier.

Den rödgröna sidan har satt hoppet till att få med sig antingen C eller L, eller båda. Matematiskt innebär det en klar majoritet i kommunfullmäktige. Men nu stänger mittenpartierna dörren.

– Vi har haft seriösa samtal med S under hela våren, och jag kan konstatera att vi får igenom betydligt mer av vår politik med alliansen. Sedan kan man konstatera att det är ett väldigt svårt parlamentariskt läge, men jag tror att alliansen är det mest politiskt stabila, säger Ehsan Nasari (C).

Dessutom avgjordes mycket när det stod klart att S och V är en paketlösning, menar Nasari. Bland andra C har varit tydliga med att de inte vill sitta i ett styre med vänstern.

Men ni har ju bjudit in V att stötta alliansen?

– Då handlade det om frågor där de skulle kunna stötta oss, inte att vi ska sitta i samma styre, säger Jennie Claesson (L).

undefined
Jennie Claesson (L), som fram till valet styrt med S och MP, "känner sig hemma i alliansen".

Claesson, som fram till valet styrt Uppsala tillsammans med S och MP, säger att hon nu "känner sig hemma i alliansen".

– Vi är ett liberalt borgerligt parti, konstaterar hon.

Relationen med S grusades något under valrörelsen, på grund av Socialdemokraternas uppmärksammade anti-L-kampanj. Personkemi har spelat roll, men inte varit avgörande, under förhandlingarna, menar Claesson.

– Vi ska inte sticka under stol med att vi inte behandlats helt med respekt av tidigare samarbetspartier under valrörelsen. Vi får igenom väldigt mycket i det här samarbetet och det är jag väldigt nöjd med. Vi har också sett att vi under de senaste fyra åren inte lyckats nå fram och nu behöver vi göra det på ett nytt sätt.

undefined
Stefan Hanna (UP) konstaterar att hans parti, trots två mandat, fått en "kraftfull roll" i förhandlingarna.

Stefan Hanna (UP) konstaterar att hans mindre parti fått "en kraftfull roll" i förhandlingarna. Han sitter i täta telefonsamtal under tisdagen, och uppger att han fortfarande för samtal med både Pellings och Almerfors lag.

– Jag försöker hantera olika scenarier som ligger på bordet, säger Hanna, som menar att det finns fler alternativ än att enbart välja mellan de rödgröna och alliansen.

UP är emot både spårvagnsplanerna och den stora utbyggnad som planeras i sydöstra stadsdelarna. Men att alliansen nu går fram med politik som går i linje med detta, innebär inte att de automatiskt är överens. Det är inget enkelt beslut, enligt Hanna.

Vad ställer du för krav på de som vill ha ert stöd? 

– Det politiska innehållet är det viktigaste. Det andra är att vi måste vara överens om hur vårt samarbete ska fungera, och hur vi som litet parti ska kunna säkerställa att de överenskommelser som vi gör också efterlevs. Vi kommer inte svika våra väljare utan se till att vi kan landa i en väg framåt som vi anser är mest i linje med det vi lovat att kämpa för.

Ett exempel, fortsätter Hanna, vore att UP blev representerade i kommunstyrelsen eller i några av UP:s prioriterade nämnder.

– Ur vårt perspektiv vill vi ha ett antal möjligheter att bevaka att de överenskommelser vi träffat faktiskt tuggar på.

Så ni har krävt någon form av politiska poster?

– Ja, det är väl självklart.

Vill du ha en kommunalrådspost? 

– Ingen kommentar.

Varför inte?

– Det är såklart aldrig fel att ha någon som kan ägna all tid åt det politiska arbetet, men det är inget krav från vår sida. Det är inte ett av våra ingångsvärden, det hade det dock varit om vi var del av ett styre.

Så ni har inte krävt kommunalrådsposter? 

– Nej, det har vi inte.

Men kan ni över huvud taget komma överens med Pellings gäng om er syn på spårvagnar? 

– Om att lägga hela spårvagnsprojektet på is? Det får du fråga Pelling om.

Pratar du med S om just dessa frågor? 

– Jag kommer inte ta upp vilka diskussioner vi har.

undefined
Kent Kumpula (SD) lutar åt att stötta alliansen.

Enligt Kent Kumpula (SD) ser det i dagsläget ut att vara alliansen som blir det bästa alternativet för SD att rösta på, om de inte får stöd för sin egen politik. Han säger att SD "velat stoppa spårvägen hela tiden", och att S politik gått åt fel håll de senaste åren.

– Både Therez Almerfors och Jonas Segersam har berättat om en politik som ligger i linje med det som SD drivit under hela valrörelsen.

Kumpula konstaterar att SD behövs för att alliansen ska få igenom sin budget.

– De är säkert så pass smarta att de lägger en politik som de förväntar sig att vi ska kunna stötta. 

Så att ni får någon slags indirekt inflytande?

– Ja, så kan det vara, i och med att de behöver vårt stöd.

Tar du som sverigedemokrat illa upp när andra partier säger att de inte tänker förhandla med er?

– Inte med tanke på hur god kontakt jag har med både Jonas Segersam och Therez Almerfors. Och att de pratar med oss, men inte tänker förhandla med oss – vad är skillnaden? Om de anpassar politiken efter vad vi vill, är det att förhandla eller går de steget före?

Vad gör du från och med nu?

– Jag kommer sitta på kammaren och fila på en egen budget. Och så kommer jag att ha löpande kontakt med Almerfors. Sedan kommer jag att rösta på det bästa alternativet för Uppsala.

Vad är känslan, vilken sida vinner? 

– Alliansen, för att de har politik som mest liknar SD helt enkelt. Det är alltid sakpolitiken som är det viktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!