Intensiva samtal mellan partierna i Uppsala

Nu är mandaten spikade – och det är fortfarande lika oklart hur Uppsala ska styras. Det pågår en rad samtal mellan Uppsalas partier för att försöka lösa det komplicerade läget. Ingen har svar på vilket håll det lutar.

Vem får äran att styra Uppsala? Det är långt ifrån solklart, visar valresultatet.

Vem får äran att styra Uppsala? Det är långt ifrån solklart, visar valresultatet.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2022-09-15 12:00

Nej, det finns inga tydliga majoriteter i Uppsalapolitiken. Det kan man slå fast nu när alla valdistrikt är färdigräknade. De fyra allianspartierna (M, KD, C, L) får exempelvis endast 32 av kommunfullmäktiges 81 mandat. De rödgröna (S, V, MP) får 39.

Det förs nu många samtal mellan partierna där man sonderar tänkbara samarbeten. Än så länge sitter, enligt vad UNT erfar, inga partier i skarpa förhandlingar.

undefined
"Vi är ett mittenparti, men kommer att vara tydliga med att vi är ett liberalt, borgerligt parti" säger Jennie Claesson (L).

Liberalerna ska dock inte vara sugna på samma mittenstyre som under den gångna mandatperioden, där de styrt i minoritet med S och MP. Enligt uppgift till UNT gör partiet analysen att det stora väljartappet i kommunalvalet (-3,5) till viss del beror på att L som ensamt borgerligt parti gick in i ett samarbete åt vänster, och förstahandsalternativet för L uppges nu vara alliansen. Ska det bli ett nytt mittenstyre vill man i så fall få med sig C.

Kommunalrådet Jennie Claesson (L) vill dock inte kommentera dessa uppgifter.

– Vi har inte ens hunnit ha samtal med alla partier. Vi är ett mittenparti, men kommer att vara tydliga med att vi är ett liberalt, borgerligt parti, säger hon.

undefined
Vem får äran att styra Uppsala? Det är långt ifrån solklart, visar valresultatet.

Många liberaler i Uppsala har upprörts över den kampanj som S i Uppsala drev i slutet av valrörelsen, där S uppmanade socialliberala väljare att bojkotta L för att partiet på riksplanet är i samma block som SD. Jennie Claesson har till P4 Uppland sagt att kampanjen gjort samarbete med S "nästintill omöjligt".

– Vi känner att så gör man inte när man samarbetat ihop i fyra år. Men nu är det fokus framåt och på var vi får mest genomslag för vår politik. Skolan är det allra viktigaste för oss, säger hon.  

"Vi har pratat och jag har bett om ursäkt", skriver Erik Pelling (S) i ett sms till UNT, som svar på kritiken.

undefined
Enligt Ehsan Nasari (C) är de mest komplicerade sakfrågorna att lösa i ett eventuellt alliansstyre de om utbyggnaden av sydöstra staden samt spårväg, där C, M och KD vill minska på bebyggelsen samt säger nej till spårväg – men inte L. "C kommer inte att kompromissa utan hålla löftet till våra väljare, särskilt vad gäller utbyggnaden" säger han.

Centerpartiet, Uppsalas andra mittenparti, vill se ett alliansstyre.

– Det har vi sagt länge. Men vi håller alla dörrar öppna och försöker ha konstruktiva diskussioner med olika partier för att lösa det svåra parlamentariska läget, säger Ehsan Nasari, gruppledare för C i Uppsala.

Inte heller med MP skulle alliansen få majoritet, utan man skulle behöva förlita sig på så kallade hoppande majoriteter i olika sakfrågor för att få igenom sin politik. Aktivt stöd från SD, som har 8 mandat, säger flera partier nej till.

undefined
"Man kan se i resultatet att vissa konstellationer blir omöjliga. Vi kommer aldrig att sätta oss i en konstellation där SD blir utslagsgivande i de politiska nämnderna", säger Linda Eskilsson (MP).

Kommunalrådet Linda Eskilsson (MP) säger att minoritetsstyren till vänster eller höger skulle bli beroende av Sverigedemokraterna som vågmästare.

– Vi kommer aldrig att sätta oss i en konstellation där SD blir utslagsgivande. I mittenstyret däremot har vi kunnat söka stöd både åt vänster och höger, vilket är den stora skillnaden, säger hon.

undefined
Stefan Hanna, ledare för nya partiet Utvecklingspartiet Demokraterna, menar att mycket av rörigheten i Uppsalapolitiken beror på hur flera partier förhåller sig till SD. "Vi vill vara sakliga och diskutera sakpolitik för Uppsalabornas bästa" säger han.

Stefan Hanna, ledare för nya partiet Utvecklingspartiet Demokraterna som sitter på två mandat, menar att det är just inställningen till SD som gör det rörigt i Uppsalapolitiken.

– Vi är beredda att diskutera sakpolitik med alla partier. Däremot står vi för långt ifrån MP och V i våra viktigaste frågor, så med dem skulle det inte gå att förhandla, säger han.

Varken Erik Pelling (S) eller Therez Almerfors (M), som bägge aspirerar på att bli kommunstyrelsens ordförande (KSO) och därmed leda styret i Uppsala, vill i nuläget kommentera hur samtalen med partierna går.

Partierna har ytterligare en månad på sig att hitta lösningar. Den 17 oktober är det kommunfullmäktige och då ska ledamöterna rösta fram nästa KSO.

Så stora är partierna

Det finns 81 mandat i Uppsala kommunfullmäktige. Så här många mandat har respektive parti efter valet (antal mandat föregående mandatperiod inom parentes):

Socialdemokraterna: 23 (21)

Moderaterna: 14 (14)

Vänsterpartiet: 11 (9)

Sverigedemokraterna: 8 (7)

Centerpartiet: 7 (8)

Kristdemokraterna: 6 (6)

Liberalerna: 5 (8)

Miljöpartiet: 5 (6)

Utvecklingspartiet demokraterna: 2 (-)

Feministiskt initiativ: 0 (2)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!