Stefan Hanna öppnar för att stötta rödgrönt styre

Utvecklingspartiet demokraterna sitter på två mycket viktiga mandat i förhandlingarna om nytt styre i Uppsala. Partiet ligger sakpolitiskt närmast partierna åt höger men överväger nu om de kan stötta de rödgröna.

Stefan Hanna, ledare för Utvecklingspartiet demokraterna (UP) konstaterar att det finns för- och nackdelar med både ett rödgrönt styre och ett alliansstyre.

Stefan Hanna, ledare för Utvecklingspartiet demokraterna (UP) konstaterar att det finns för- och nackdelar med både ett rödgrönt styre och ett alliansstyre.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2022-10-03 17:00

– Vi ska nu utvärdera vilket alternativ som är minst dåligt för Uppsala. Vi har gjort ett antal vallöften och de är vi inte beredda att svika.

Det säger Stefan Hanna, ledare för Uppsalas nya parti Utvecklingspartiet demokraterna (UP) som med 2,6 procent i kommunalvalet klarade fullmäktigespärren på 2 procent.

undefined
Stefan Hanna, ledare för Utvecklingspartiet demokraterna (UP) konstaterar att det finns för- och nackdelar med både ett rödgrönt styre och ett alliansstyre.

De två mandat som partiet sitter på kan komma att bli helt avgörande för Uppsalas kommande styre. Partiet överväger nu om de ska stötta alliansen, som för att få majoritet behöver ha mandaten från såväl SD som UP på sin sida. Eller om de ska stötta de rödgröna, som bara behöver två mandat till för att få majoritet. 

– Ett styre med V, MP och S blir därför mer stabilt. Att stärka och respektera demokratin är viktigt för oss, och tittar vi på vilka fyra partier som gått bäst i valet är det vi, SD, S och V. Samtidigt står vi långt ifrån MP och V, så det är ett svårt beslut, säger Stefan Hanna.

undefined
Utvecklingspartiet demokraterna (UP) sitter på två viktiga mandat i kommunfullmäktige.

Rent sakpolitiskt har UP mest gemensamt med högerpartierna, särskilt i sina hjärtefrågor. Stefan Hanna har tidigare i UNT sagt att UP är "för långt ifrån MP och V i våra viktigaste frågor, så med dem skulle det inte gå att förhandla". UP gick ut hårt i valrörelsen med att dels stoppa spårvägsplanerna, dels kraftigt banta utbyggnaden i sydöstra staden (som är en del av kommunens fyrspårsavtal med staten). Det är också i de valdistrikt närmast utbyggnaden – Bergsbrunna, Nåntuna, Sävja och Vilan – som partiet fått överlägset högst andel röster. 

undefined
Linda Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg (V) har deklarerat att de bildar en enhet, som antingen styr Uppsala ihop eller som går i opposition tillsammans.

I dessa frågor har UP rakt motsatt uppfattning jämfört med S, V och MP. Stefan Hanna hoppas att de kan lösas ändå, på nationell nivå.

– Vi kan inte sitta fast i ett avtal där staten villkorar att det ska byggas så massivt på samma ställe, och vi tror att den nya regeringen kommer att öppna upp för rimliga förändringar. Vad gäller spårvagnsbron över Ultuna så är det inte ens säkert att man får tillstånd. Så vi tror att de här frågorna kommer att lösa sig själva, säger Stefan Hanna.

Är ett krav från UP att det styre ni stöttar omförhandlar fyrspårsavtalet?

– Ja det är klart att man måste omförhandla om man ska hitta en annan lösning än att bygga 33 000 bostäder på kort tid. Ett annat villkor för oss är att spårvägsbeslutet rivs upp.

undefined
"Uppsala behöver en stark majoritet när vi går in i den största lågkonjunkturen sedan 1990-talet", säger Erik Pelling (S) som gått ihop med V och MP och nu behöver stöd av ytterligare ett parti för att få majoritet.

Enligt uppgifter till UNT har allianspartierna inlett skarpa förhandlingar. Men Erik Pelling (S) säger att de rödgröna håller dörren öppen för C och L ända fram till 17 oktober, då det nya styret ska klubbas igenom.

– Vi är väldigt kompromissvilliga och inser ju att det inte kommer att bli ett rödgrönt styre, utan ett styre där politiken ligger mer i mitten. Uppsala behöver en stark majoritet när vi går in i den största lågkonjunkturen sedan 1990-talet, säger han.

Är ett samarbete med UP ett alternativ för er?

– Ja, jag har sagt från början att vi sonderar med alla partier utom SD. Vi pratar även med UP. Det finns frågor där vi håller med varandra och frågor där vi inte gör det. Men politik handlar om att säkra en majoritet, då måste man ge och ta. 

Kan ni komma överens med UP vad gäller sydöstra staden och spårvagn? 

– Det är klart det finns frågor där det blir svårt att komma överens. Men det borde rimligtvis vara svårt för L i ett moderatlett styre också, eftersom L gått till val på att stå upp för fyrspårsavtalet, bland annat. 

UNT har sökt C, L och M. 

Så stora är partierna

Valresultatet i Uppsala gav ett ovanligt komplicerat läge, utan några tydliga majoriteter. Det finns 81 mandat i Uppsala kommunfullmäktige. Så här många mandat har respektive parti efter valet (antal mandat föregående mandatperiod inom parentes):

Socialdemokraterna: 23 (21)

Moderaterna: 14 (14)

Vänsterpartiet: 11 (9)

Sverigedemokraterna: 8 (7)

Centerpartiet: 7 (8)

Kristdemokraterna: 6 (6)

Liberalerna: 5 (8)

Miljöpartiet: 5 (6)

Utvecklingspartiet demokraterna: 2 (-)

Feministiskt initiativ: 0 (2)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!