De här beskeden kom under den pressträff som partierna i den återuppståndna alliansen i Uppsala – M, KD, C och L – höll på tisdagen.
– Det är ett ansträngt ekonomiskt läge och vi måste ta ansvar för ekonomin. Därför behöver vi avbryta projektet spårväg i Uppsala, det har vi fyra partier enats om, säger Therez Almerfors (M).
Av de fyra partierna är det bara L som varit för spårväg. Att partiet nu svänger i frågan innebär att det finns en politisk majoritet i Uppsala för att stoppa spårvägsplanerna, eftersom även SD och Utvecklingspartiet demokraterna (UP) är emot. S, V och MP vill ha spårväg, men deras 39 mandat räcker inte till majoritet av kommunfullmäktiges 81 mandat.
Jennie Claesson (L) uppger att beslutet att ändra sig i frågan inte varit så svårt.
– Vi har hela tiden varit det parti som sagt att vi behöver en bred majoritet i den här frågan. Det vi ser nu utifrån det ekonomiska läget är att vi behöver ta ansvar och då är det här ett beslut vi kan backa på. Vi är för en kapacitetsstark kollektivtrafik och vilken det ska bli behöver vi samtala om med regionen, så att vi får en bred överenskommelse som medborgarna kan känna sig trygga med.
En annan stor fråga för Uppsalas framtid handlar om fyrspårsavtalet. Kommunens åtagande att i utbyte mot fyra spår mellan Stockholm-Uppsala bygga 33 000 bostäder i de sydöstra stadsdelarna är en vattendelare i Uppsalapolitiken. Allianspartierna meddelade på presskonferensen att de vill göra ett omtag i översiktsplanen för att se hur man kan bygga mindre i det här området.
– Det behövs en ny fördjupad översiktsplan för sydöstra staden, som ska ske i samarbete med invånarna där. Vi behöver mycket mer dialog med medborgarna för att de ska känna sig delaktiga, säger Ehsan Nasari (C), vars parti hade som ett av sina starkaste vallöften att kraftigt banta byggplanerna.
Alliansen – i synnerhet L – återkom dock flera gånger till att inget ska göras som kan äventyra de fyra spåren.
– Det är väldigt viktigt för Uppsala och hela näringslivet att det blir fyra spår, säger Jennie Claesson (L).
– Vi ska bygga 33 000 bostäder, som det står i avtalet, men vad har staten för intresse i var det ska byggas? Sådant måste kommunen ha mer rådighet över, säger Ehsan Nasari.
– Det finns utrymme i avtalet att se över utformningen. Det blir också lättare med en eventuell ny regering, samtidigt som vi skulle kunna samarbeta med Knivsta som ju får ett nytt styre. Det vi har sagt är också att vi ska börja bygga närmast stationen, inte längs väg 255, säger Jonas Segersam (KD).
Det återstår att se om alliansen får tillräckligt med stöd för att styra Uppsala: de behöver att både SD och UP röstar för alliansen i stället för på de rödgröna (S, V och MP). Får alliansen inte stöd går de i opposition som en samlad allians – med den politik de nu förhandlat fram gemensamt. Eftersom både SD och UP har samma åsikter som alliansen vad gäller såväl spårväg som sydöstra staden finns alltså en ny politisk majoritet i just dessa frågor.