UP skulle ha valt sida i politiken – men uppmanas vänta

Utvecklingspartiet demokraterna (UP) skulle under fredagen ha bestämt om man stöttar de rödgröna eller alliansen. Nu har de uppmanats att vänta med beslutet.

"Man har bett oss att vänta med att bestämma oss tills på måndag. Men sedan kan vi inte vänta längre", säger Stefan Hanna (UP).

"Man har bett oss att vänta med att bestämma oss tills på måndag. Men sedan kan vi inte vänta längre", säger Stefan Hanna (UP).

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2022-10-07 17:00

UP har bara två mandat – men det räcker för att avgöra om alliansen eller de rödgröna ska styra Uppsala kommun. Detta eftersom SD sagt att de lutar åt att stötta alliansen. Tidigare i veckan uppgavs att UP skulle komma med ett besked på fredagen. Men så blir det inte.

– På grund av vissa kommunalråds utlandsresor har vi gått med på att vänta tills måndag med att bestämma oss, förklarar partiets ledare Stefan Hanna, och syftar på Therez Almerfors (M) och Erik Pellings (S) jobbresa till Schweiz.

undefined
Stefan Hanna leder det nya partiet Utvecklingspartiet demokraterna (UP) som fick 2,6 procent i kommunalvalet och som nu ser ut att bli vågmästare i Uppsala.

Vilken sida som bett UP vänta vill Stefan Hanna inte svara på. Men han säger att partiets utgångspunkt i förhandlingarna dels är att leva upp till sina vallöften, dels att förhandla formerna för att stötta ett styre. 

– Det måste till exempel finnas ett avtal på hur vi ska få insyn i att de politiska överenskommelserna efterlevs. Här har vissa hög svansföring och menar att vi är jättesmå. Men nu ser matematiken vad gäller mandat ut som den gör.

Vad har ni fått för erbjudanden från respektive sida?

– Det vill jag inte säga. Men de skiljer sig åt rätt så ordentligt.

Vill ni sitta med i styret?

– Ingen kommentar på det heller, det är en del av förhandlingen.

undefined
Alliansen har återuppstått i Uppsala, men behöver stöd från såväl SD som UP för att nå majoritet. Från vänster: Therez Almerfors (M), Jennie Claesson (L), Jonas Segersam (KD) och Ehsan Nasari (C)

UP har tidigare uppgett att de inte kompromissar vad gäller sina vallöften att stoppa spårvägsplanerna samt kraftigt banta bebyggelsen i sydöstra staden (en del av fyrspårsavtalet). UP ligger i dessa frågor betydligt närmare alliansen än de rödgröna.

– Sådana grejer är delar av förhandlingarna, med båda parter. Och det är här det behöver finnas ett avtal.

Stefan Hanna anser att alliansen är otydlig i frågan om bebyggelsen i sydöstra staden.

– Att de säger nej till den fördjupade översiktsplanen innebär inte att de säger nej till 33 000 bostäder, säger han.

undefined
De rödgröna meddelade på en presskonferens att de bildar en enhet som siktar på att styra Uppsala. Från vänster Linda Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg (V).

Varken Therez Almerfors (M) eller Erik Pelling (S) uppger att de bett Stefan Hanna att vänta med ett beslut. 

Alliansen har tidigare sagt nej till UP:s krav på politiska poster. Nu säger Therez Almerfors:

– För oss är politiken det centrala. Önskar Stefan Hanna mer tid att förhandla poster, eller vad han önskar föra fram, så gör jag det direkt med honom och inte via media, säger hon.

Inte heller Erik Pelling (S) vill säga något om förhandlingarna, mer än att han känner sig "hoppfull":

– Jag har goda förhoppningar om att få till ett styre där vi säkrar majoritet i viktiga frågor.

Så stora är blocken

I kommunfullmäktige finns 81 mandat. För att få en majoritet krävs alltså 41 mandat. Både alliansen (M, KD, C, L) och de rödgröna (S, MP, V) har meddelat att de siktar på att styra Uppsala. 

Alliansen (M, KD, C, L) har tillsammans 32 mandat. De behöver stöd från både SD och UP för att få majoritet – då når man 42 mandat.

De rödgröna (S, MP, V) har tillsammans 39 mandat. De behöver bara stöd av ytterligare ett parti. Med UP når man 41 mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!