Ersättningarna som betalats till de företag som bemannat Region Uppsalas vaccinlokaler ligger högt över vad regionen betalar för att hyra in sjuksköterskor till Akademiska sjukhuset. Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, försvarar beloppen.
– Det har varit värt varenda krona. I det läget vi var då handlade det om att få så hög produktion som möjligt samtidigt som vi var i ett läge där vi var oroliga för att inte ha tillräckligt med personal i vården. Att få i gång vaccineringen var en fråga om liv och död, säger han.
En förklaring till den höga lönsamheten är den ersättningsmodell som Region Uppsala valt. Företagen har fått 200 kronor för varje given vaccindos, även när de bemannat Region Uppsalas vaccinlokaler och inte haft kostnader för varken bokning eller lokalhyror.
För varje vaccinstation som bemannats i lokalen har det behövts i snitt två personer, inklusive beredning av vaccin och övervakning för att kontrollera att ingen började må dåligt efter vaccineringen. Det innebär att ersättningen legat på mellan 1 500 och 2 500 kronor per person och timme. I vissa fall har det varit högre.
Vinstmarginalerna i vaccinbolagen innebär i många fall att mellan 30 och 70 procent av omsättningen blir ren vinst. I årsredovisningen skriver Länsvaccinationer: "Lönsamheten i bolaget har också ökat väsentligt då bolaget inte haft några kostnader för covidvaccinet". I bemanningsbolagen får sjuksköterskorna en större del av intäkterna, och vinstmarginalerna är mellan 3 och 4 procent.
Enligt Mikael Köhler har det dock inte varit möjligt att använda de jämförelsevis billigare avtalen för hyrpersonal även för vaccineringen.
– Det hade varit helt omöjligt att få så många personer med de villkoren, säger han.
De vaccinföretag UNT varit i kontakt med säger dock att de inte fått någon fråga om att vaccinera mot timersättning i regionens lokaler.
– Det blir hypotetiskt eftersom det inte var vad vi hade att ta ställning till. Hur de valt att lägga upp ersättningen det gör jag ingen värdering av, säger Anna Bredberg Kostov, vd i Resecentrum Vaccinationer.
Enligt Region Uppsala har man först bemannat med timanställd personal, så långt det har räckt. Därefter har man fyllt upp med personal från de privata företagen. Det är dock stor variation i hur många pass de olika bolagen fått bemanna, vilket också ger stora skillnader i ersättning och vinst i bolagen. Det här kan vara ett brott mot upphandlingsreglerna, där vaccinföretagen tilldelats pass i vaccinlokalerna, utan att upphandlas i konkurrens.
Enligt Konkurrensverket är risken för korruption och godtycke ett skäl till att det är viktigt att följa upphandlingsreglerna. Mikael Köhler säger dock att man har sett till att undanröja jävssituationer.
– Vi hade en anhörig till vd:n i Länsvaccinationer i en tidigare chefsställning i Region Uppsala. Men hon distanserades rejält från de besluten, säger han.
Det finns en stor variation i de bolag som anlitats för covidvaccineringen. Några av dem är specialiserade på vaccinering. Men det finns också andra, som Hidroskliniken, vars huvudsyssla är behandling av problem med svettning.
I särklass mest har Länsvaccinationer fått. Under 2021, när vaccinationen nästan uteslutande gjordes i regionens lokaler, fick Länsvaccinationer närmare 21 miljoner i ersättning av Region Uppsala. I botten av listan hittar man Läkarhuset i Enköping, en vårdcentral, som fått knappt 750 000 kronor för covidvaccinering.
Enligt Mikael Köhler är det skillnader i kapaciteten hos de olika bolagen som är förklaringen till de stora skillnaderna.
– De som fått stora uppdrag hade förmåga att levererera, säger han.
Hur ser du på att ersättningarna varit många gånger högre för vaccinföretagen än för de som erbjöd personal till intensivvårdsavdelningarna under pandemin?
– Pengarna till vaccinföretagen är väldigt väl använda skattekronor för att minska belastningen i vården. Det här beslutet är det mest effektiva jag fattat i mitt liv som läkare. Om vi inte hade gjort det här hade vi verkligen skitit i det blå skåpet, säger Mikael Köhler.