Vi har tidigare berättat om de segslitna förhandlingarna där forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, varit oroliga för att mark som används i forskning och utbildning ska gå förlorad. Så sent som runt jul såg det ut som om parterna inte skulle komma överens.
Det som till slut löste den gordiska knuten var ett markbyte mellan Akademiska Hus och SLU som innebär att utbyggnaden av SLU:s campus sker mer koncentrerat söder om Veterinärvägen. Samtidigt sparas jordbruksmarken längre söderut, mot Sunnersta, och på den västra sidan av Dag Hammarskjölds väg.
– Vi har viss mark som är unik för vår utbildning och forskning där försök pågår sedan många år. Genom att tänka utanför boxen och bygga campusområdet mer på tvären än på längden hittade vid en lösning där vi bevarar det som är viktigt för vår verksamhet, säger Maria Knutson Wedel, rektor vid SLU.
Enligt Maria Knutson Wedel finns det också fler fördelar när området kring Ultuna byggs ut.
– En sak som både vi och Uppsala universitet lider av är brist på studentbostäder, framför allt universitetsnära bostäder. Det är ett hinder när vi vill utöka vårt studentantal. Samtidigt får vi bättre kollektivtrafik vilket förhoppningsvis leder till ett livligare campus, säger hon.
Bostadsbyggandet kommer nu främst att ske där klinikcentrum, det gamla djursjukhuset, ligger i dag. Det är ett område som Akademiska Hus tidigare tänkte utveckla till en företagspark kallad Green Innovation Park. Dessutom byggs bostäder i ett stråk öster om Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, mot Dag Hammarskjölds väg.
Nu kommer Akademiska Hus, genom markbytet, i stället att bygga sin företagspark bakom dagens Friskis & Svettis bort mot Dag Hammarskjölds väg.
Förutom marken närmast Ultuna köper kommunen även ett område på andra sidan ån av SLU, där "den kapacitetsstarka kollektivtrafikförbindelsen", förmodligen spårväg, är tänkt att dras. Det området ingår i förslaget till fördjupad översiktsplan för Bergsbrunnaområdet och kommunen får nu större inflytande över vad som ska byggas här.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, är nöjd.
– Det här är jätteviktigt för Uppsalapaketet. Det är två parametrar som är centrala. Dels säkrar vi mark för den framtida kollektivtrafikkopplingen. Dels är det en viktig förutsättning vilka områden som kan bebyggas så att vi kan uppfylla vårt åtagande i avtalet med staten, säger Erik Peling.
Totalt betalar kommunen 167,5 miljoner kronor till SLU för marken. Det är pengar som kommunen räknar med att få tillbaka med marginal när marken säljs till olika byggherrar.
– Intäkterna kommer även att kunna betala för den sociala infrastruktur som behövs, säger Erik Pelling.
Totalt kan nu 5 000 bostäder byggas runt Ultuna, vilket är 2 000 färre än vad kommunen räknat med tidigare. För att uppfylla kraven i fyrspårsavtalet med staten, som innebär att totalt 33 000 bostäder ska byggas i södra delarna av Uppsala, måste man nu hitta mark i Gottsunda och Bergsbrunnaområdet för de bostäder som plockats bort vid Ultuna.
– Det kommer inte att vara helt lätt. Men det finns stor potential i södra staden så det går att lösa, säger Erik Pelling.
Tanken är nu att SLU ska få behålla pengarna från markförsäljningen, vilket även det har varit en knäckfråga i förhandlingarna. Den frågan är dock inte helt avgjord eftersom det kräver ett riksdagsbeslut.