Klockan är runt 13.30. Dörren plingar. In haltar lätt nioåriga blandrasen Ludde. Matte, Carina Tegelberg, skyndar sig och hjälper honom upp på britsen och veterinär Hanna Granvik börjar undersöka.
Matte och Ludde har åkt hela vägen från Älvkarleby, i sällskap med svägerskan Åsa Tegelberg.
– Han fick plötsligt så ont i tassen. Vi ringde till distriktsmottagningen i Tierp men där var det stängt. Då fick jag tips om det här stället, säger Carina Tegelberg.
Som UNT tidigare berättat råder stor veterinärbrist i landet samtidigt som universitetsdjursjukhuset på Ultuna krisar, med stora chefs- och personalavhopp och rapporter om arbetsmiljöproblem.
Detta har bland annat gjort att SLU:s smådjursklinik och deras dygnet-runt-jour behövt ha stängt.
Men trots utmaningarna för djursjukvården i Uppsala, som är ett hårt slag mot djurägare, har det inneburit ett stort lyft för Tierp smådjursklinik, enligt Hanna Granvik. Patienterna har mer än fördubblats sedan öppningen för exakt ett år sedan, uppger hon.
– Tyvärr, för det måste jag säga, har det blivit så. Vi har gynnats av det som händer i Uppsala och veterinärbristen generellt. Men det som främst gjort att vi fått mer patienter är vår tandvård.
Tierpskliniken har bland annat eget blodlabb, operationsrum och två undersökningsrum. Främst kommer patienter in för mindre sår, inflammationer och vaccinering.
Det senaste räkenskapsåret omsatte företaget strax över en miljon kronor. Vinsten landade på runt 200 000 kronor. Enligt Hanna Granvik ser det framöver också bra ut – men återigen mycket tyvärr på grund av veterinärkrisen, som hon säger.
Hon har ändå redan lyckats anställa en till person, en djurskötare, som börjar i höst. Ihop med kollegan och djurvårdaren Tuva Jakobsson hoppas hon att de kan fortsätta växa och på så vis hjälpa djurägare runt om Tierp, Uppsala och Gävle.
– Vi kan avlasta vardagsbehandlingar som vi gör i dag. Men så fort det kommer till att ligga inne på sjukhus och mer långsiktig vård är det djursjukhus som gäller. Vi tar emot runt 60 patienter i veckan, men om djuret kräver stationär vård hänvisar vi dem till Stockholm eller Falun. Framöver hoppas vi kunna hänvisa folk till Uppsala också, säger Hanna Granvik.