Här får djuren hjälp – trots veterinärkrisen

Mitt i brinnande veterinärbrist i landet och kris på djursjukhuset i Uppsala går vissa kliniker bättre än någonsin. "Det känns hemskt, men vi tjänar på det här", säger Hanna Granvik, veterinär och ägare av Tierp smådjursklinik.

"I början fick vi telefonsamtal när de andras telefontider var slut. Nu ringer det direkt klockan åtta", säger Hanna Granvik på Tierp smådjursklinik.

"I början fick vi telefonsamtal när de andras telefontider var slut. Nu ringer det direkt klockan åtta", säger Hanna Granvik på Tierp smådjursklinik.

Foto: Simon Larsson

Tierp2023-08-02 18:00

Klockan är runt 13.30. Dörren plingar. In haltar lätt nioåriga blandrasen Ludde. Matte, Carina Tegelberg, skyndar sig och hjälper honom upp på britsen och veterinär Hanna Granvik börjar undersöka.

Matte och Ludde har åkt hela vägen från Älvkarleby, i sällskap med svägerskan Åsa Tegelberg.

– Han fick plötsligt så ont i tassen. Vi ringde till distriktsmottagningen i Tierp men där var det stängt. Då fick jag tips om det här stället, säger Carina Tegelberg.

undefined
"Vi har till och med patienter som åker från Knivsta i dag. Det hade vi inte förut. Det är mycket på grund av att det inte är så många som utför tandkirurgi", säger Hanna Granvik. Här undersöker hon blandrasen Ludde, nio år, från Älvkarleby. Han har sällskap av matte Carina Tegelberg.

Som UNT tidigare berättat råder stor veterinärbrist i landet samtidigt som universitetsdjursjukhuset på Ultuna krisar, med stora chefs- och personalavhopp och rapporter om arbetsmiljöproblem.

Detta har bland annat gjort att SLU:s smådjursklinik och deras dygnet-runt-jour behövt ha stängt.

undefined
Under UNT:s besök i veckan kom Ludde på besök. Han hade ont i en tass och undersöktes noga av veterinär Hanna Granvik, innan han till slut fick behandling, lite medicin och en tratt.

Men trots utmaningarna för djursjukvården i Uppsala, som är ett hårt slag mot djurägare, har det inneburit ett stort lyft för Tierp smådjursklinik, enligt Hanna Granvik. Patienterna har mer än fördubblats sedan öppningen för exakt ett år sedan, uppger hon.

– Tyvärr, för det måste jag säga, har det blivit så. Vi har gynnats av det som händer i Uppsala och veterinärbristen generellt. Men det som främst gjort att vi fått mer patienter är vår tandvård.

undefined
"Oftast hänvisar vi folk till Stockholm, men ibland måste vi även säga Falun eftersom det ibland passar djurägarna bättre", säger djurvårdaren Tuva Jakobsson till höger.

Tierpskliniken har bland annat eget blodlabb, operationsrum och två undersökningsrum. Främst kommer patienter in för mindre sår, inflammationer och vaccinering.

Det senaste räkenskapsåret omsatte företaget strax över en miljon kronor. Vinsten landade på runt 200 000 kronor. Enligt Hanna Granvik ser det framöver också bra ut – men återigen mycket tyvärr på grund av veterinärkrisen, som hon säger.

undefined
"Det är så bra att kliniken finns här i Tierp så att man har nära att åka. Annars har vi fått sitta och åka till Gävle eller kanske ännu längre för att få hjälp", säger Luddes matte Carina Tegelberg.

Hon har ändå redan lyckats anställa en till person, en djurskötare, som börjar i höst. Ihop med kollegan och djurvårdaren Tuva Jakobsson hoppas hon att de kan fortsätta växa och på så vis hjälpa djurägare runt om Tierp, Uppsala och Gävle.

– Vi kan avlasta vardagsbehandlingar som vi gör i dag. Men så fort det kommer till att ligga inne på sjukhus och mer långsiktig vård är det djursjukhus som gäller. Vi tar emot runt 60 patienter i veckan, men om djuret kräver stationär vård hänvisar vi dem till Stockholm eller Falun. Framöver hoppas vi kunna hänvisa folk till Uppsala också, säger Hanna Granvik.

undefined
Utöver hundar och katter, som ligger på delad första plats som patienter, undersöks och vårdas även många kaniner och råttor på Tierp smådjursklinik. Men alla olika smådjur är välkomna, uppger Hanna Granvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!