Bristen på veterinärer slår redan hårt mot djurägare. Sommarmånaderna innebär ytterligare nedskärningar och sårbarheten toppas av att smådjurskliniken vid Universitetsdjursjukhuset på SLU i Uppsala, stängt ner sin jourverksamhet. Nu finns ingen veterinärhjälp att få kvällar, nätter och helger i Uppsala län. Därmed riskerar djurägare att bli strandsatta med skadade eller sjuka djur.
Hundar och katter klarar ofta av att vänta något dygn på en veterinär. Kaniner däremot, Sveriges tredje vanligaste husdjur, riskerar att dö.
Uppsalabon Anna Lundborg är kaninägare sedan många år. När UNT besöker henne och kaninerna Myrra och Humla i kaninhagen sitter de två åttaåriga kullsystrarna av rasen holländare och mumsar ogräs för fullt. Men idyllen kan snabbt förändras. Trots att Anna Lundborg följer alla konstens regler i utfodring drabbas kaninerna ofta av magont. Hon har haft kaninerna sedan de var åtta veckor gamla. Med åren har hon lärt sig läsa av deras beteenden. Om hon ser att en av kaninerna ligger och trycker mot marken och verkar ointresserad av omvärlden ringer varningsklockan. Anna Lundborg gör "mattestet" där hon erbjuder kaninen saker den normalt tycker om.
– Till sist tar jag det godaste de vet – äpple, gurka eller persilja. Vill kaninen inte äta då vet jag att hon har ont i magen.
På djurförsäkringsbolaget Agrias hemsida har man fetmarkerat texten om när man ska söka veterinärhjälp för magont hos kanin:
"Märker du att din kanin inte mår bra eller inte äter och bajsar som den ska bör du alltid kontakta din veterinär. Kaniner är extremt känsliga djur som snabbt kan bli sämre och utveckla andra, allvarligare tillstånd."
Anna Lundborg vet redan allt det här. När hon ser på kaninen som har ont får hon själv en klump i magen.
– Om jag inte lyckas häva magsmärtorna hos kaninen behöver den veterinärhjälp inom några få timmar. Ofta händer sånt här en fredagskväll eller helg och jag konstaterar att alla veterinärkliniker är stängda. Hur ska det här gå? Jag bereder mig på en vaknatt eller två.
Hon har befunnit sig i den här situationen många gånger. SLU:s smådjursklinik har tidigare varit hennes chans att få veterinärhjälp jourtid.
– Under en period upplevde jag att smådjurskliniken på SLU var väldigt bra. Men Ultuna har gått från att vara räddaren i nöden till inget att räkna med, säger Anna Lundborg.
Nu kan hon få åka tio mil till Bagarmossen i Stockholm för att få träffa en veterinär och då är det ändå inte säkert att denne kan kaniner. Det är inte bara jourtid det är svårt att få tag på en veterinär som kan kaniner, en så kallad exo-veterinär. Även dagtid är det ett problem.
När UNT ringer SLU:s smådjursklinik meddelar receptionisten att ingen kaninkunnig veterinär finns på plats under hela sommaren. Hon hänvisar istället till två privatägda kliniker, en i Sigtuna, en söder om Stockholm.
– Alla veterinärer borde snabbt kunna ge "första hjälpen" till kaniner med ont i magen. Med det menar jag smärtstillande och vätska under huden, säger Anna Lundborg.
I Facebookgrupper som "Friare kaninliv", "Allt om kaniner" eller "Kaniners sjukdomar & Hälsa" återfinns nödrop sena kvällar, nätter och helger från kaninägare som desperat vädjar om hjälp. Oftast handlar det om magstopp. Inläggen följs nattetid av andra kaninägare som varit i samma situation och försöker stötta med råd om vad man kan göra själv tills en kaninkunnig veterinär kan nås. Luften går ur följarna om en uppdatering kommer med orden: "Vi fick ingen hjälp, han dog i mina armar", eller "Veterinären visste inget om kaniner utan kunde bara erbjuda avlivning".
Anna Harenius, vice ordförande i Sveriges Kaninvälfärdsförening bekräftar att situationen är svår.
– Det är inte ovanligt att man blir avvisad när man ringer för att kliniken inte kan kaniner. Det är väldigt jobbigt att man som djurägare blir lämnad åt ödet.
Idén som ledde till starten av Sveriges Kaninvälfärdsförening kom av en grupp studenter på SLU i Uppsala 2015. Man insåg hur stora kunskapsbrister det fanns i landet när det gäller kaniner, både hos djurägare och veterinärer. I dag är ett av föreningens främsta syften att sprida kunskap om kaniners hälsa och välmående. Föreningen har på sin hemsida listat ett antal kliniker i varje län som uppgett att de tar emot kaniner och har intresse och viss kunskap om arten. I Uppsala län finns tre privat ägda kliniker med på listan. Ingen har kvälls- eller helgöppet.
Svenska veterinärers kunskaper om kaniner är alldeles för låg, konstaterar Anna Harenius.
– Det finns veterinärer som är duktiga på kaniner, men de är väldigt få.
Inom veterinärbranschen räknas kaniner fortfarande som exotiska djur.
– Som det är nu har veterinär- och djursjukskötarutbildningen extremt lite undervisning om kaniner. Det gör att veterinärer inte känner sig bekväma att behandla kaniner när de gått klart sin utbildning.
Sveriges Kaninvälfärdsförening ser att allt fler har frigående kaniner hemma.
– Kaninerna är en del av familjen och då blir det också fler som vill betala för att rädda sin familjemedlems liv. Efterfrågan på bra veterinärvård har ökat, samtidigt som också veterinärbristen har ökat. Vi ser allt fler som blir svikna av vården och det är inte veterinärernas fel, säger Anna Harenius.
Kaninägare Anna Lundborg vet inte hur mycket pengar hon har lagt ut på sina kaniner, men gissar att det handlar om ett sexsiffrigt belopp.
– Jag hade missat att ta försäkringar på kaninerna, så vi har säkert betalat 100 000 kronor i veterinärkostnader för alla ont-i-magen-besök genom åren, men det är de värda, säger hon.
Tanken på att bara låta den dö när de blir sjuka finns inte på världskartan.
– De här små varelserna är underbara, de är familjemedlemmar. Det är inte bara att köpa en ny.
Anna Lundborg är till yrket biolog och har läst på mycket själv om kaniner. Stöd i krisstunder får hon av andra kaninägare på Facebook.
– Jag är med i några bra kaningrupper. Första åren jag hade kaniner med ont i magen kunde jag få mental support här. Folk som mentalt höll mig i handen när jag genomled alla dessa kval med sjuka kaniner. Det är guld värt.
Med svårigheterna att nå en veterinär tycker hon det borde finnas bättre hjälp att få telefonledes.
– Det vore underbart om en veterinär kunde skriva ut smärtlindring till kaninen via ett telefonsamtal. Det skulle verkligen underlätta.