StjÀrnkocken om etableringen i Uppsala: "SvÄrslaget"

Gamla bankhuset pÄ Stora torget renoveras för fullt och nyligen kom beskedet att stjÀrnkocken Pontus Frithiof ska öppna sin allra första Uppsalarestaurang pÄ bottenplan. "Det kommer bli jÀttebra", sÀger krögaren.

Vid Ärsskiftet 2023/2024 Àr tanken att Pontus Frithiof ska öppna sin första restaurang i Uppsala, "La Girafe".

Vid Ärsskiftet 2023/2024 Àr tanken att Pontus Frithiof ska öppna sin första restaurang i Uppsala, "La Girafe".

Foto: Josefine Ericsson

Ekonomi2022-12-11 21:00

Den anrika byggnaden pĂ„ Stora torget har genom tiderna huserats av banker och en gymnasieskola. Om ett Ă„r Ă€r tanken att det pĂ„gĂ„ende renoveringsarbetet ska vara fĂ€rdigt och huset blir med bland annat lyxrestaurang pĂ„ bottenplan. 

UNT har varit pĂ„ plats och trĂ€ffat Pontus Frithiof – stjĂ€rnkocken och krogprofilen frĂ„n Stockholm som ska öppna restaurangen i den anrika byggnaden.

undefined
Vid Ärsskiftet 2023/2024 Àr tanken att Pontus Frithiof ska öppna sin första restaurang i Uppsala, "La Girafe".

 â€“ Det kĂ€nns fantastiskt. Det Ă€r rĂ€tt sammanhang, rĂ€tt plats, rĂ€tt lokal och rĂ€tt koncept. Jag tror att det kommer bli jĂ€ttebra. I och med att det Ă€ven kommer vara mĂ€nniskor som jobbar hĂ€r, sĂ„ blir det mycket folk i rörelse hela tiden, sĂ€ger Pontus Frithiof.

Det var via Mikael König, ansvarig för hela projektet i bankhuset, som möjligheten att öppna en restaurang i lokalen hamnade pĂ„ Frithiofs bord. Först fick han en lös frĂ„ga om han skulle vara intresserad av att etablera sig i Uppsala, vilket just dĂ„ inte var pĂ„ radarn. 

undefined
"Att en sÄ pass vÀlkÀnd och etablerad krögare vÀljer att se det vi vill göra Àr ett kvitto pÄ att vi gör nÄgot rÀtt", sÀger Mikael König om att Pontus Frithiof ska öppna en restaurang i byggnaden.

Men efter nÄgra samtal med König och en titt pÄ lokalen kÀnde han att det var sjÀlvklart att satsa.

– Jag fick ett fantastiskt bra intryck av alla inblandade i projektet. Vi har samma typ av mentalitet och vĂ€rderingar, vi vill testa saker som ingen annan har gjort innan. Vi vill sticka ut lite, sĂ€ger Frithiof.

PÄ vilket sÀtt kommer restaurangen att sticka ut?

– Vi kommer erbjuda en lyxig och elegant inredning som inte kĂ€nns för fin, stel eller dyr. Det, i kombination med bra personal, fin lokal och vĂ„rt matkoncept kommer göra det svĂ„rslaget.

undefined
Pontus Frithiof kommer inte ha möjligheten att vara pÄ plats i restaurangen varje dag, men han önskar att han hade det. "Det kommer att bli en hel del bilÄkande fram och tillbaka mellan stÀllena".

"La Girafe", som restaurangen kommer att heta, blir en fransk bistro med inslag frĂ„n det mĂ„ngkulturella Paris. Menyn kommer bland annat ha inslag av asiatisk och nordafrikansk mat.  

PĂ„ Kungsholmen i Stockholm finns redan en etablerad "La Girafe", och inom kort kommer ytterligare tvĂ„ restauranger öppna – den omnĂ€mnda i Uppsala och en pĂ„ Arlanda. 

Konceptet kommer i stort sett vara samma pÄ alla tre restauranger, men de kommer ocksÄ vara individuellt anpassade till lÀget och dess förutsÀttningar. PÄ Arlanda kommer restaurangen till exempel anpassas efter tidiga morgnar och besökare som har brÄttom med att hinna till flyg.

undefined
NÀr renoveringen Àr fÀrdig kommer entrén bestÄ av en bar, vilket ska ge en hotellobby-kÀnsla. LÀngre in i lokalen kommer restaurangdelen att ligga.

Det första man kommer mötas av i bankhusets entrĂ© Ă€r kĂ€nslan av en hotellobby. DĂ€r kommer det att finnas en bar dĂ€r alla gĂ€ster tas emot. Lobbyn mynnar sedan ut i en stor matsal som kommer tillhöra restaurangen.  

– Exakt hur det kommer bli hĂ€r inne Ă€r inte hugget i sten, men vi har en grov plan, berĂ€ttar Frithiof.  

Bland annat kommer restaurangdelen att inrymma en vinkÀllare, en minibar, nÄgra mindre rum för sÀllskap som vill umgÄs enskilt, samt ett loft dÀr man ocksÄ kan sitta och Àta.

undefined
HÀr spanar Pontus Frithiof in det som i framtiden kommer bli vinkÀllaren.

Som 16-Ă„ring började Frithiof sin kockkarriĂ€r. 1999 öppnade han sin första restaurang, "Pontus in the Green House", som dĂ„ utsĂ„gs till Sveriges bĂ€sta. 

I dag driver han restauranger, catering, events, arenor och lyxkrogar. Frithiof brukar inte rĂ€kna hur mĂ„nga verksamheter det rör sig om, sĂ€ger han, men uppskattningsvis Ă€r det mellan 15 och 18 stycken. 

Vilken Ă€r din favoritrĂ€tt?  

– Med tanke pĂ„ hur mĂ„nga gĂ„nger jag har fĂ„tt den frĂ„gan borde jag kunna svara pĂ„ den, men det kan jag inte. Jag Ă€r en sĂ€songskille sĂ„ det Ă€r vĂ€ldigt olika. Men de vietnamesiska vĂ„rrullarna vi gör Ă€r helt fantastiska. Det Ă€r min signaturrĂ€tt pĂ„ "La Girafe".  

Pontus Frithiof

Ålder: 50 Ă„r.

Ort: Stockholm.

Hobby: Restaurang, mÀnniskor, mat, vin och resor.

Yrke: Kock, entreprenör.

FavoritrÀtt: SvÄrt att uppge. PÄ "La Girafes" meny Àr det vietnamesiska vÄrrullar.

Restauranger: La Tour, La Girafe, Pontus restauranger HundfjÀllet, Pontus in the Air, Monstro, Pic Poc, Pocket, Pontus in the Park, Novi Beach Club, Tidningshuset by Pontus.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!