Den anrika byggnaden pÄ Stora torget har genom tiderna huserats av banker och en gymnasieskola. Om ett Är Àr tanken att det pÄgÄende renoveringsarbetet ska vara fÀrdigt och huset blir med bland annat lyxrestaurang pÄ bottenplan.
UNT har varit pĂ„ plats och trĂ€ffat Pontus Frithiof â stjĂ€rnkocken och krogprofilen frĂ„n Stockholm som ska öppna restaurangen i den anrika byggnaden.
â Det kĂ€nns fantastiskt. Det Ă€r rĂ€tt sammanhang, rĂ€tt plats, rĂ€tt lokal och rĂ€tt koncept. Jag tror att det kommer bli jĂ€ttebra. I och med att det Ă€ven kommer vara mĂ€nniskor som jobbar hĂ€r, sĂ„ blir det mycket folk i rörelse hela tiden, sĂ€ger Pontus Frithiof.
Det var via Mikael König, ansvarig för hela projektet i bankhuset, som möjligheten att öppna en restaurang i lokalen hamnade pÄ Frithiofs bord. Först fick han en lös frÄga om han skulle vara intresserad av att etablera sig i Uppsala, vilket just dÄ inte var pÄ radarn.
Men efter nÄgra samtal med König och en titt pÄ lokalen kÀnde han att det var sjÀlvklart att satsa.
â Jag fick ett fantastiskt bra intryck av alla inblandade i projektet. Vi har samma typ av mentalitet och vĂ€rderingar, vi vill testa saker som ingen annan har gjort innan. Vi vill sticka ut lite, sĂ€ger Frithiof.
PÄ vilket sÀtt kommer restaurangen att sticka ut?
â Vi kommer erbjuda en lyxig och elegant inredning som inte kĂ€nns för fin, stel eller dyr. Det, i kombination med bra personal, fin lokal och vĂ„rt matkoncept kommer göra det svĂ„rslaget.
"La Girafe", som restaurangen kommer att heta, blir en fransk bistro med inslag frÄn det mÄngkulturella Paris. Menyn kommer bland annat ha inslag av asiatisk och nordafrikansk mat.
PĂ„ Kungsholmen i Stockholm finns redan en etablerad "La Girafe", och inom kort kommer ytterligare tvĂ„ restauranger öppna â den omnĂ€mnda i Uppsala och en pĂ„ Arlanda.
Konceptet kommer i stort sett vara samma pÄ alla tre restauranger, men de kommer ocksÄ vara individuellt anpassade till lÀget och dess förutsÀttningar. PÄ Arlanda kommer restaurangen till exempel anpassas efter tidiga morgnar och besökare som har brÄttom med att hinna till flyg.
Det första man kommer mötas av i bankhusets entré Àr kÀnslan av en hotellobby. DÀr kommer det att finnas en bar dÀr alla gÀster tas emot. Lobbyn mynnar sedan ut i en stor matsal som kommer tillhöra restaurangen.
â Exakt hur det kommer bli hĂ€r inne Ă€r inte hugget i sten, men vi har en grov plan, berĂ€ttar Frithiof.
Bland annat kommer restaurangdelen att inrymma en vinkÀllare, en minibar, nÄgra mindre rum för sÀllskap som vill umgÄs enskilt, samt ett loft dÀr man ocksÄ kan sitta och Àta.
Som 16-Äring började Frithiof sin kockkarriÀr. 1999 öppnade han sin första restaurang, "Pontus in the Green House", som dÄ utsÄgs till Sveriges bÀsta.
I dag driver han restauranger, catering, events, arenor och lyxkrogar. Frithiof brukar inte rÀkna hur mÄnga verksamheter det rör sig om, sÀger han, men uppskattningsvis Àr det mellan 15 och 18 stycken.
Vilken Àr din favoritrÀtt?
â Med tanke pĂ„ hur mĂ„nga gĂ„nger jag har fĂ„tt den frĂ„gan borde jag kunna svara pĂ„ den, men det kan jag inte. Jag Ă€r en sĂ€songskille sĂ„ det Ă€r vĂ€ldigt olika. Men de vietnamesiska vĂ„rrullarna vi gör Ă€r helt fantastiska. Det Ă€r min signaturrĂ€tt pĂ„ "La Girafe".