Badet stänger för renovering - kostar 20 miljoner kronor

Nästa år stängs äventyrsbadet i Fyrishov i fem månader för en lättare ansiktslyftning. När Fyrishov presenterar sina framtida planer kan dock nya stängningar vänta.

Foto: Christine Richter

Renovering2016-12-07 08:55

Läs mer: Storsatsning på Fyrishov

Läs mer: Utbyggnad av badet dröjer

Läs mer: Fyrishov försökte mörka brister

Läs mer: Här blev satsningen lönsam

Läs mer: Så dyrt kan det bli att bada efter utbyggnaden

Läs mer: Simbassänger vägs mot skolor

Enligt ett beslut i Fyrishovs styrelse ska äventyrsdelen fräschas upp under 2017. Det innebär att både äventyrsbadet, med tillhörande restaurang, och relaxavdelningen stänger under perioden april–augusti. Besökstappet under stängningen beräknas ge minskade intäkter på 6,5 miljoner kronor. Och renoveringen beräknas kosta 20 miljoner kronor.

När äventyrsbadet var nytt hade Fyrishov differentierade priser för äventyrsbadet och motionsbadet. Den skillnaden togs dock bort eftersom det var svårt att kontrollera att de som badade i äventyrsbadet verkligen hade betalat för det. Någon prissänkning blir det dock inte när äventyrsdelen stänger.

– Vi kommer att fylla övriga delar med aktiviteter. Man kommer att få en rolig upplevelse i alla fall och därför sänker vi inte priserna, säger Linn Löfman, försäljnings- och marknadschef på Fyrishov.

Intäktsminskningen under renoveringen visar dock att också ledningen för Fyrishov räknar med att attraktionskraften hos badet minskar. Omräknat till antal besökare betyder det ungefär en halvering av besöken under perioden.

Det som ska ske under nästa år är ingen genomgripande omvandling av badet. Ytskikten i både äventyrsbassängen och omklädningsrummen ska bytas.

Dessutom ska rutschkanorna ersättas med nya. Men de nya rutschkanorna ska sitta i samma fundament som de gamla, vilket gör att de som hoppas på mer spektakulära åkupplevelser får fortsätta att vänta.

Också 50 metersbassängen är i stort behov av renovering. Och även den kommer att behöva stänga när det är dags för den renoveringen, förmodligen under 2018.

Arbetet med att ta fram en plan för badets fortsatta utveckling fortsätter. Enligt Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, ska Fyrishov inom en nära framtid presentera planerna för styrelsen i moderbolaget Uppsala Stadshus AB.

– Vi har begärt fram ett underlag och jag har fullt förtroende för att styrelsen i bolaget arbetar med den frågan.

Linn Löfman vill dock inte berätta om de framtida planerna.

Om ni ska satsa på äventyrsbadet som andra anläggningar i Sverige behöver badet stänga igen. Hade det inte varit en god idé att göra det samtidigt i stället för att bara lappa och laga på det gamla?

– Rutschkanorna behöver bytas ut. Vad gäller den framtida utvecklingen finns det många idéer. Men eftersom det inte är några beslut tagna är det inget jag kan prata om nu.

I ett dokument som togs fram av bolaget 2004 står det att ”verksamheten riskerar att upplevas som ’gammal och stagnerad’ om ingenting görs som signalerar till omvärlden att en tydlig vilja till fortsatt utveckling finns."

Några sådana signaler går fortfarande inte att få från Fyrishov.

När investeringsramen presenterades 2014 pratade dåvarande styrelseordföranden om fler spektakulära vattenrutschbanor bland annat. Vad är det som gör att ni inte säger någonting nu när arbetet med de framtida planerna kommit längre?

– Det pågår en process och vi kan inte börja diskutera med media innan allt är på plats.

I utvecklingsdokumentet från 2004 nämns att en inbyggnad av sommarbassängen skulle ge mer utrymme för bland annat simundervisning. Annars är fokus i den rapporten multihallarna, som byggdes först och en tänkt expandering med hotell och restauranger i utrymmet mellan badet och sporthallarna. I en framtida utveckling talas det om att öppna ytorna mot Fyrisån så att det blir tillgängligt som en allmän park.

I utvecklingsplanen konstaterar man dock att det är svårt att få lönsamhet i en större satsning på badet.

I den senaste versionen av affärsplan och budget för Fyrishov skriver man att det krävs ägartillskott eller ett utökat kommunalt uppdrag för att finansiera den aviserade större renoveringen drygt 400 miljoner kronor. Bolaget konstaterar där också att ekonomin för Fyrishov försämrats, dels för att kommunens uppdragsavtal urholkats när ersättningen inte räknats om med hänsyn till kostnadsutvecklingen, dels för att multihallarna inte hyrts ut i den omfattning man räknade med när de byggdes.

I beslutet om lokalförsörjning för idrotts- och fritidslokaler i Uppsala säger idrotts- och fritidsnämnden att en ny simhall är en prioriterad satsning. Det är dock i dag oklart om det ryms inom den investeringsram på 440 miljoner kronor som angetts för Fyrishovs utveckling.

– Eftersom vi inte vet vad vi kommer att ta ställning till är det omöjligt att säga om det räcker till en ny simhall eller inte, säger Rickard Malmström.

Beslutet flyttas fram

I den rapport som konsultföretaget Sweco genomförde i början av året konstaterades att tätskikten är bristfälliga i alla Fyrishovs bassänger.

Dessutom är reningsanläggningen för 50 meters-bassängen undermålig. Vid flera tillfällen har Fyrishov haft problem med höga bakteriehalter i vattnet.

I april nästa år stänger äventyrsbadet, restaurangen och relaxavdelningen i fem månader. Då ska rutschkanan och trappa bytas. Tätskikten i bassäng och omklädningsrum renoveras och ventilationen ses över.

Motsvarande renovering av 50 meters-bassängen väntar förmodligen 2018.

Detta är inledningen av en större upprustning av badanläggningen. 2014 fattade kommunen beslut om en investeringsram för Fyrishov på 440 miljoner kronor utspritt på en femårsperiod. Renoveringen har sedan dess flyttats fram i tid utan att några konkreta beslut tagits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!