Miljön i en simhall är påfrestande för materialet i konstruktionen. Varm, fuktig, ofta klorhaltig, luft fräter på bärande stålkonstruktioner och armeringsjärn. Metalldelar i ventilationssystem och pumpar blir också hårt åtgångna.
I Fyrishov finns delar som är original från invigningen av 50 meters-bassängen 1959 och andra delar som hängt med sedan äventyrsbadet byggdes 1991.
Konsultföretaget Sweco, som gjort utredningen av den tekniska statusen på badet, konstaterar att ingen av bassängerna har ett fullgott tätskikt. Bassängväggen under hopptornet har höga halter av klorid i cementen, och sannolikheten är stor för korrosion i armeringsjärnen. Ett större läckage har också skapat erosion i marken under badet.
Det finns akuta problem med vattenreningen i framför allt 50 meters-bassängen, där reningsbassängerna är desamma som när bassängen invigdes 1959. Betongen i reningsbassängerna är skadad och sanden i en tredjedel av filtret är inte längre i funktion, kan man läsa i konsultrapporten. Dessutom är belastningen på vattenreningen i bubbelpoolerna alldeles för stor.
Under 2014 och 2015 har det varit förhöjda bakteriehalter i 10 procent av vattenproven. "Antalet överskridanden av tillåten bakteriehalt är så pass omfattande att uppföljningar och åtgärder krävs" skriver Sweco i utredningen.
Undersökningen av badet inleddes vid årsskiftet 2015–2016. Varför har ni dröjt så länge med att göra den?
– Det har inte varit aktuellt med någon stor renovering tidigare, säger Krister Pallin, fastighetschef på Fyrishov.
Men behöver ni inte ha koll på statusen på badet oavsett om det planeras en utbyggnad eller inte?
– Vi har ju en egen underhållsplan. Nu ville vi att ha en extern utredning också, säger han.
Enligt Krister Pallin har man kommit till rätta med bakterieproblemen efter att man installerade en ny reglerutrustning som bättre känner av belastningen och kan öka klormängden om det behövs.
Samtidigt skriver dock Sweco i sin rapport att kloridhalten i bassängvattnet är för hög, vilket skapar problem med korrosion på metalldelar. Trappor och pelare är i många fall svårt rostangripna. På flera ställen kan det räcka med målningsarbeten, men i vissa fall, som i en stödpelare till vattenrutschbanan, behöver en noggrannare undersökning göras av hur svårt angripen metallen är.
När bassängernas tätskikt ska åtgärdas kommer delar av badet att behöva stänga. Under vintern ska Fyrishov ta fram en plan för i vilken ordning renoveringen ska ske.
– Under sommaren kommer vi att behöva stänga antingen 50:an eller äventyret, säger Krister Pallin.
Han kan inte ge något besked om hur lång tid som de behöver hålla stängt. Men bara att tömma bassängen tar ett par veckor.
Det är inte klart hur tätskiktet ska lösas. En variant är att i princip sänka ner en ny stålbassäng i den gamla. För att behålla de exakta måtten på simbassängen, som ska klara kraven vid simtävlingar, behöver man i så fall bila bort kanten runt bassängen.
UNT har under lång tid försökt få tillgång till konsultrapporten som beskriver den tekniska statusen av badet i Fyrishov. Först i fredags lämnades konsultrapporten ut. I det första beslutet att inte lämna ut rapporten skriver Fyrishovs vd Liisa Eriksson Hundertmark att det föreligger en uppenbar risk att antalet besökare till verksamheten minskar om utredningen lämnas ut i sin helhet.
Är skicket så dåligt att besökarna undviker att komma till badet om ni berättar det?
– Nej. Besökstappet handlar om att vi kommer att behöva stänga delar av badet under renoveringen. Vi har inte fastställda beslut och därför kan vi inte i nuläget kommunicera om en stängning och i vilken ordning, säger Liisa Eriksson Hundertmark.