När UNT går runt i Luthagen och pratar med några av de boende är det dock flera som är nöjda med avgifterna.
– Rent generellt tycker jag att det är bra med parkeringsavgifter. Är det några avgifter som ska tas bort är det de på kollektivtrafiken. I ett miljöperspektiv är det bra om man kör mindre bil, säger Anna Lind, som just parkerat bilen på Ringgatan.
Hans-Olov Åhlin, som bott länge i området, är mer ambivalent.
– Avgifterna gör det krångligt när man får besök. Men jag har garageplats så jag påverkas inte direkt. För 30 år sedan fanns inte alls så här mycket bilar. Nu är det bilar överallt, säger han.
Malin Roslund och Carl Eriksson, står vid Geijersgatan och packar ur skidorna ur bilen efter en skidtur i Storvreta. De har inte funderat så mycket på frågan tidigare, men är i grunden positiva.
– Det fanns aldrig några lediga platser där det var gratis. Avgifterna har gjort att det är mycket enklare att få parkering, men det är krångligt att betala med apparna och sms, säger Malin Roslund.
– Ja, jag tycker det ska kosta att ha bil. Jag är för bilpooling och om något är gratis överutnyttjas det, säger Carl Eriksson.
I Brommafallet, som avgjordes före jul, ansåg Transportstyrelsen att kommunen inte gjort en tillräckligt noggrann utredning av att avgifterna var nödvändiga för att "ordna trafiken" som det formuleras i lagen. Det innebär att själva sakfrågan, om det var rätt eller fel med avgifter, inte prövades. Resultatet blev dock ändå att parkeringsavgifterna upphävdes.
– Det vi kom fram till var att kommunen inte hade motiverat sitt beslut tillräckligt tydligt. Man hade till exempel inte utrett andra regleringsalternativ för att ordna trafiken, säger Lars Hammar, utredare på Transportstyrelsen.
Beslutet av Transportstyrelsen har lett till att fler sett en möjlighet att slippa betala parkeringsavgifterna. Ytterligare ett fall i Stockholm har överklagats. Och i Uppsala har avgifterna i Luthagen nu överklagats av en privatperson som skriver att: "det inte framgår att avgifterna behövs för trafikens ordnande på de aktuella gatorna i Uppsala och att den beslutade regleringen är den mest lämpliga åtgärden. Undertecknad yrkar därför att de lokala trafikföreskrifterna upphävs".
Överklagandet avvisades dock av kommunen som menar att det kommit in för sent. Det beslutet kan i sin tur överklagas fram till den 14 februari.
Exakt vad som åsyftas med lagens formulering "att ordna trafiken" är inte fastlagt. Ett liknande fall som det i Bromma avgjordes för ett och ett halvt år sedan. Det handlade om ett område i Malmö där en bostadsrättsförening överklagat parkeringsavgifterna.
I Malmöfallet gick dock Transportstyrelsen på kommunens linje och avslog överklagandet. I beslutet skriver Transportstyrelsen: "Det är kommunen som har det övergripande ansvaret för samhällsplaneringen i tätorter och således även i frågor som avser trafikreglering. Trafikreglering hänger nära samman med kommunens byggnads-, plan- och miljöpolitik och är således en i hög grad kommunal angelägenhet."
Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, säger att syftet med parkeringsavgifterna i Uppsala är att styra trafiken, inte att ge kommunen intäkter. Därför tror han att Uppsalas avgifter håller för en rättslig prövning.
– Det är viktigt att vi företrädare lever upp till lagstiftningen. Vi reglerar tillgängligheten och trafikflöden. Parkeringsavgifter är ett jätteviktigt styrmedel för att vi ska ha en hållbar tätortsmiljö, säger han.
Lagen som styr kommunens rätt att ta ut parkeringsavgifter är från 1957. I dag förs dock diskussionen om parkeringsavgifter även mot bakgrund av att kommunerna ska kunna ta betalt för den mark som används för parkering. Särskilt i centrala lägen är markpriset högt, och låga eller inga avgifter innebär en subvention av biltrafiken.
– Mekanismerna för utbud och efterfrågan fungerar inte i dag. Parkering är ett enskilt intresse. Bilförvaring är inget ansvar för stat och kommun att lösa, sade trafikforskaren Alexander Ståhle tidigare till UNT.
Även om överklagandet av avgifterna i Luthagen avvisades kan frågan bli aktuell när fler bostadsområden får parkeringsavgifter. Utrullningen av avgifterna har nu pausats med hänsyn till ändringen av hastighetsgränserna som pågår. När det är klart kan det bli aktuellt med avgifter i fler områden. Näst i tur står förmodligen Sala backe och kanske Svartbäcken.
LÄS MER: P-avgift ska styra trafiken
LÄS MER: Blandade känslor för p-avgift
LÄS MER: Bilister kräver subventioner
LÄS MER: Parkering vid jobbet ökar trafiken
LÄS MER: Parkeringar kan bli 50 parker´
LÄS MER: Parkeringar känslig fråga för handeln