Nytt arbetssätt i skolan väcker stor oro: "Olagligt"

Kan en omstridd konsult skapa ordning och reda i skolan? Östhammar vill testa. Men beslutet har mottagits med en storm av kritik. Nu pausar barn- och utbildningsnämnden satsningen, bara några dagar efter att beslutet fattats.

Ingrid Ragnar (KD), Therese Edin (Boa), Christina Williamsson Liw (M) och Måns Lorichs (SD) är överens om att Skolkonsulterna är rätt väg att gå för Östhammars kommun.

Ingrid Ragnar (KD), Therese Edin (Boa), Christina Williamsson Liw (M) och Måns Lorichs (SD) är överens om att Skolkonsulterna är rätt väg att gå för Östhammars kommun.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2023-09-12 18:00

För 700 000 kronor ska Skolkonsulterna på tre månader arbeta fram en metod som ska ge mer ordning och reda i Östhammars skolor är tanken. Beslutet har fattats av en majoritet i barn- och utbildningsnämnden.

Pilotprojektet är tänkt att genomföras på en "prioriterad enhet". En sådan skulle kunna vara Vallonskolan i Gimo, där det varit oroligt och otryggt en längre tid. Vallonskolan har även haft problem med skadegörelse och låga skolresultat. Det har gjorts insatser i form av rådgivare som varit på plats på skolan några dagar i veckan för att stötta lärarna att hitta goda rutiner. Skolledningen menar att även om insatserna varit bra behövs det mer. 

– Vi lyssnade på en föreläsning med Susanne Norman i våras och blev då övertygade om att hennes arbetssätt vore värt att pröva. Majoriteten ville göra ett pilotprojekt för att se om arbetssättet fungerade lika bra i vår kommun, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Christina Williamsson Liw (M). 

undefined
Christina Williamsson Liw (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Östhammar, vill testa Skolkonsulternas metodik på Östhammars skolor.

Bakom Skolkonsulterna står före detta rektorn Susanne Norman. Företaget är kanske mest känd för att ha vänt utvecklingen vid Storvretskolan i Botkyrka. Där hade eleverna tagit över makten helt, vilket fick Skolinspektionen 2019 att ta det ovanliga beslutet att låta staten ta över kontrollen.

"Ta alla konflikter direkt och vinn dem", är ett av råden Skolkonsulterna ger. Liksom att plocka ut bråkiga elever ur klassrummet, placera dem i ett annat rum och hålla kvar dem tills de lugnat ner sig. Kvarsittning är också en del av metoden.

I augusti 2022 fick metoden mer stöd i och med ändringen i skollagen som ger skolpersonalen rätt att ingripa fysiskt mot våldsamma elever.

Filosofin är att stök, bråk eller våld i skolan aldrig ska accepteras eller löna sig.

undefined
Susanne Norman står bakom Skolkonsulterna vars motto är att "Ta konflikten och sedan vinna den". Hon var med och vände utvecklingen på Storvretskolan i Botkyrka.

Men det nya arbetssättet har också kritiserats för att sakna vetenskapligt stöd och att elever med npf-diagnoser far illa av det.

Östhammar har under planeringen inför beslutet varit i kontakt med Kalix kommun där man anlitat Skolkonsulterna och där arbetet kommit en bra bit på väg. Hit var det tänkt att skolledningen skulle åka på studiebesök. Men nu får det vänta.

Kalix kommun har fått massiv kritik för samarbetet med Skolkonsulterna och nu tvingas kommunen pausa satsningen. I Kalix hävdar föräldrar och skolpersonal att barn utsatts för omotiverade fasthållningar, något som kommunen nu ska utreda innan man ger grönt ljus till Skolkonsulterna igen.

Även i Östhammar har man fått ta emot en skur av protester.

– Jag tror inte att de förstått hur den här metoden ska tillämpas. Det handlar inte om att kränka barn, naturligtvis inte. Men barn behöver gränssättning, säger Christina Williamsson Liw.

Också i Östhammar har nämnden nu pausat pilotprojektet, bara några dagar efter att beslutet fattats.

– Vi vill avvakta utredningen i Kalix, men jag vet att skolledningen där är mycket positiva till projektet, säger Christina Williamsson Liw.

Det som framför allt ifrågasätts är att skolpersonal tillåts vara fysiska mot elever. Det är okej att ta eleverna vid handleden och leda dem ut ur klassrummet, men frågan är hur mycket våld man får ta till.

undefined
Josefine Nilsson (C) är kritisk: "Det är otroligt integritetskränkande mot eleven och bryter, efter vad jag kan förstå, även mot skollagen", säger hon.

Bland kritikerna till projektet finns bland andra Josefin Nilsson (C), som är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östhammar. Centerpartiet och Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet i nämnden.

– Vid en snabb koll kan det tyckas ganska sunt, det konsulterna säger. Men jag drog öronen åt mig när jag hörde om hur de konkret arbetar med utåtagerande och stökiga elever. Om en elev bråkar kallas en elevcoach till klassrummet som leder ut eleven vid handleden till ett annat rum där det sitter en vuxen till, sedan ska de hålla fast eleven till dess hen lugnat ner sig.

– Jag blir väldigt frustrerad av att de kan tycka att det är rätt metod. Det är otroligt integritetskränkande mot eleven och bryter, efter vad jag kan förstå, även mot skollagen, säger Josefine Nilsson.

Hennes åsikter stöttas av arga röster på sociala medier och i brev till både kommunen och lokala medier.

Bland annat är i föräldranätverket ”Rätten till utbildning” mycket kritisk: "Den här metodiken är inte lämplig för några barn, men är än mer skadlig för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar", skriver nätverket i ett brev till kommunen.

Fotnot: Östhammars barn- och utbildningsnämnd tog så småningom tillbaka beslutet och stoppade satsningen helt. 

Nytt arbetssätt i skolan

Barn och utbildningsnämnden i Östhammar har beslutat att genomföra en pilotsatsning kallat "Målfokuserat arbetssätt" på Vallonskolan under senare delen av höstterminen 2023. 

Tanken är att anlita Skolkonsulterna, som består av före detta rektorerna Susanne Norman och Lillemor Bergquist. Deras motto är att "Ta konflikterna och vinna dem". Målet är att implementera ett nytt arbetssätt i skolan. Det man lärt i Gimo ska alltså överföras på hela skolverksamheten i kommunen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!