"Vissa målade på väggarna – andra låg och brottades"

Det är stökigt på många skolor i kommunen. Men på Vallonskolan i Gimo verkar man ha lyckats vända utvecklingen. "Det är en avsevärd skillnad på ganska kort tid" säger rektorn.

Yuel Isseyas säger att han helst spelar schack i det nya uppehållsrummet. Han är ordförande i elevrådet och uppskattar att eleverna fått vara med och tycka till om förändringarna som gjorts på skolan.

Yuel Isseyas säger att han helst spelar schack i det nya uppehållsrummet. Han är ordförande i elevrådet och uppskattar att eleverna fått vara med och tycka till om förändringarna som gjorts på skolan.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-03-28 16:30

– Här inne är nästan alltid fullt med folk, säger niondeklassaren Yuel Isseyas och öppnar dörren till det nya uppehållsrummet, mitt i skolan.

Pingisborden är för tillfället flyttade till matsalen eftersom det pågår ”Elevens val”. Men i ett hörn sitter några tjejer vid ett bord och spelar spel. I det andra hörnet står ett skinande nytt air hockey-bord.

– Jag gillar faktiskt mest att spela schack. Men det finns något för alla, säger Yuel Isseyas.

undefined
Yuel Isseyas säger att han även uppskattar de nya utomhusaktiviteter med bland annat basket som nu finns i anslutning till skolan.

– Uppehållsrummet har verkligen gjort skillnad, fyller klasskompisen Elina Lindholm i.

Det har varit stökigt på Vallonskolan. Förra läsåret var tufft och skolan tappade många lärare i våras. Under sommaren anställdes flera nya lärare och personalen var i stort behov av en nystart. Men under hösten var det även oroligt bland eleverna.

undefined
Niondeklassaren Elina Lindholm säger att hösten var väldigt stökig. Elever låg och brottades i korridorerna och vissa målade på både golv och väggar.

– Vissa satt bara i korridoren och typ målade på väggarna. Andra låg och brottades på golvet, säger niondeklassaren Elina Lindholm.

– Det fanns ju inget annat att göra, säger Yuel Isseyas.

Skolan hade under hösten stora problem med skadegörelse, trasiga möbler och brandkårsutryckningar på grund av igångsatta brandlarm. Det här ledde så klart också till stora kostnader.

– Det var en turbulent höst, konstaterar Frida Berggren.

undefined
Frida Berggren, rektor på Vallonskolan, konstaterar att höstterminen var turbulent.

Hon tog över som tillförordnad rektor i augusti och insåg att skolledningen, som också består av biträdande rektor Anna Grandin, behövde göra något för att stävja den negativa utvecklingen. 

– Tidigare hade vi många stora, öppna ytor som var svåra att använda och som bjöd in till stök, säger Frida Berggren.

Därför beslutade man att helt enkelt bygga om. En vägg flyttades vilket möjliggjorde att biblioteket kunde flyttas och det nya uppehållsrummet byggas. Biblioteket fick ett mindre rum, men som många elever upplever som mysigare och lugnare.

undefined
I utrymmet utanför biblioteket pågår renoveringen för fullt för att skapa en mer inbjudande miljö.

Utanför biblioteket pågår just nu arbetet för fullt med att måla om och skapa små studiehörnor. Och det är eleverna själva som är med och målar. Skolorna i Gimo har sedan tidigare ett samarbete med olika konstnärer genom Kulturskolan.

– För oss har det varit viktigt att involvera eleverna i det här arbetet. De har exempelvis fått varit med i omröstningar, säger Frida Berggren.

Skolan tog fram en handlingsplan för bättre studiero, både i klassrummen och i korridorerna. Eleverna efterfrågade fler vuxna och efter höstlovet anställdes ytterligare en coach på skolan. Man tog även in en konsult som arbetar tillsammans med skolledningen för att stärka lärarna.

– Vi lyckades få gehör från våra chefer och fick loss centrala medel för att göra de här förändringarna.

undefined
Elina Lindholm tycker att vårterminen hittills har varit mycket lugnare jämfört med höstterminen.

Gratis har det inte varit. Själva renoveringen har kostat runt en halv miljon kronor. Men enligt Frida Berggren har det gett resultat. Hon beskriver att jargongen på skolan har förändrats.

– Det är en avsevärd skillnad på ganska kort tid. Det är lugnare, trevligare stämning i korridorerna och trivseln har ökat enligt de enkäter vi har gjort.

undefined
"Vi i personalen måste fortsätta påminna oss om vikten av att bygga goda relationer till eleverna. Att vi-känslan gäller överallt, att alla elever är allas elever" säger rektor Frida Berggren.

Men är det så lätt att stävja stök? Genom ett uppehållsrum och lite ny färg på väggarna?

– Det kommer alltid att finnas utmaningar på en högstadieskola. Vi har fortfarande ett arbete att göra med till exempel elevernas språkbruk och med studieron i vissa ämnen. Men vi har påbörjat en resa som vi ska fortsätta. Elever som mår bättre i korridoren, mår bättre i klassrummet och tvärtom. Allt hänger ihop, säger Frida Berggren.

Stök i skolorna

Det har kommit rapporter om stök och oroligheter från flera skolor i kommunen. På Frösåkersskolan i Östhammar skrev nyligen flera elever en medborgarmotion om att det finns stökiga elever som stör andra elevers studier.

Tidigare har det kommit kritik från både skyddsombud om att stökiga elever får lärare att sluta eller sjukskriva sig.

Dessutom har 

Även Olandsskolan i Alunda har kritiserats för att vara stökig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!