Domstolsförhandlingarna inför slutförvaret inleds

Det dröjer innan spaden sätts i marken för slutförvaret i Forsmark. Nu väntar flera rättsliga förhandlingar och den första börjar i maj.

Minst fem ärenden måste avgöras i mark- och miljödomstolen innan SKB kan sätta spaden i marken på allvar och bygga slutförvaret. Exakt hur lång tid processen kan ta är oklart.

Minst fem ärenden måste avgöras i mark- och miljödomstolen innan SKB kan sätta spaden i marken på allvar och bygga slutförvaret. Exakt hur lång tid processen kan ta är oklart.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-05-07 06:56

I januari beslutade regeringen att tillåta slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark. Ärendet har nu lämnats tillbaka till mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten som ska fortsätta pröva SKB:s ansökan enligt miljöbalken och kärntekniklagen.

Domstolen ska nu sätta upp villkor för själva verksamheten och har gett SKB anstånd till juni 2023 med att lämna in yttranden. Först därefter beslutar domstolen när det blir huvudförhandling.

undefined
På SKB pågår nu ett omfattande arbete med att förbereda sig inför alla de rättsliga förhandlingarna. SKB har föreslagit att huvudförhandlingen gällande själva slutförvaret kan hållas under 2024.

Ett skäl till att domstolen ger SKB anstånd till nästa år är att bolaget har flera andra pågående domstolsärenden. Bland annat utökningen av Clab, mellanlagret i Oskarshamn där kärnavfallet ska svalna i väntan på slutförvaret. Det var Clab och utökningen av det som låg högt på agendan i fjol eftersom lagret riskerade att bli fullt och industrin varnade för att man då skulle behöva stänga reaktorer.

I augusti i fjol tillät regeringen utökning av Clab och huvudförhandlingen i det ärendet ska hållas 24–25 maj i Oskarshamn.

Parallellt ska frågan om fortsatt drift och utbyggnad av SFR, slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark, handläggas enligt samma modell som kärnbränsleförvaret. Här har man kommit längre. Yrkanden och förslag till villkor har lämnats in till domstolen och är nu ute på samråd.

undefined
SFR-anläggningen för låg och medelaktivt radioaktivt avfall ska byggas ut. Domstolsförhandlingen inför utbyggnaden inleds sent i höst.

Till detta hör också det så kallade havsvattenärendet, som också ligger i domstolen. Under byggprocessen krävs stora mängder vatten och då vill SKB använda havsvatten i stället för dricksvatten. Domstolen meddelade nyligen att huvudförhandling i SFR-målet inleds i slutet av november i år. Vid samma tillfälle ska också frågan om havsvattenanvändningen avgöras.

Utöver allt detta hade SKB sedan tidigare två ärenden i domstolen som vilat i väntan på regeringsbeslutet. Det ena är artskyddsärendet där länsstyrelsen beviljade dispens enligt artskyddsförordningen för bland annat groddjur. Men länsstyrelsens beslut överklagades och ska nu avhandlas i mark- och miljödomstolen. SKB har begärt en deldom i ärendet under 2022 för att kunna genomföra förebyggande åtgärder innan byggnationen drar igång.

undefined
SKB vill använda havsvatten i stället för dricksvatten under byggprocesserna, en anledning är det ansträngda VA-läget i kommunen. Arkivbild.

Det andra är hamnärendet. SKB ansökte 2016 om att få bygga ut hamnen i Forsmark för att exempelvis kunna transportera bergmassor när slutförvaret byggs. Även det här ärendet ska nu väckas till liv igen.

År av rättsliga förhandlingar väntar alltså innan kopparkapslarna kan grävas ned i urberget.

undefined
Det dröjer innan kopparkapslarna kan grävas ned i urberget i Forsmark. Först väntar år av rättsliga förhandlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!