När UNT ringer Ylva Dahlström är det en mycket besviken 81-åring som svarar och inte riktigt vet om hon ska skratta eller gråta.
– Jag är så ledsen och missnöjd med att Knivstas nya styre har backat från tidigare beslut. Varför kan de inte se den fantastiskt stora nyttan som en trygg cykelväg skulle innebära för alla åldrar? frågar hon och uttrycker att hon är "fullständigt rasande" på det lokala partiet Knivsta.nu.
Men allra argast är Ylva Dahlström på Moderaterna och Centerpartiet som går på samma linje som Knivsta.nu, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
– Jag är väldigt överraskad eftersom alla politiska partier i kommunen och även förvaltningen tidigare varit så samfällt entusiastiska för cykelvägen.
Orsaken till besvikelsen är att Knivsta kommun vill att Region Uppsala skjuter upp planeringsstarten av den beslutade gång- och cykelvägen längs länsväg 255, från år 2024 till 2026. Kommunens motivering är att osäkerheten är för stor när det gäller andra kommande infrastruktursatsningar.
Kan du ha förståelse för det?
– Absolut inte! Kommunen har i åratal haft den här gång- och cykelvägen som första prioritet. Enligt de politiker som vi talat med tidigare har pengar lagts undan till projektet i flera år och varför man nu börjar tveka och fördröja är oförståeligt.
Ylva Dahlström bor i Rickebasta, strax öster om 255, och 58 år gammal grundade hon år 2000 den förening som sedan dess stridit för en cykelväg längs den natursköna, men trafikfarliga, vägen mellan Knivsta och Uppsala.
För snart fem år sedan, hösten 2018, kom till slut framgången. Region Uppsala gav klartecken och i uppgörelsen med Knivsta kommun ska kommunen stå för 60 procent av kostnaden och regionen för resten. Förhoppningen då var att cykelvägen skulle vara färdigbyggd 2025, men byggstarten har blivit nedprioriterad, vilket UNT berättat tidigare.
Nu har det alltså hänt igen.
Orkar du fortsätta kämpa för cykelvägen?
– Ja, absolut, säger hon med ett skratt och berättar att föreningen fortsätter med namninsamlingar och att närmare 5 000 Knivstabor nu skrivit under.
– Alla vi träffar undrar varför ingenting händer och säger att de vill att den ska byggas snarast möjligt, säger Ylva Dahlström.
Kan inte lågkonjunktur och kommunens dåliga ekonomi vara en orsak till att avvakta?
– Nej, det är väl alltid så att man ska satsa på infrastruktur när det är lågkonjunktur.