Under tisdagen och onsdagen håller mark- och miljödomstolen en huvudförhandling i Knivsta kommunhus. Här ska avgöras om företaget Östuna T & ÅV ska få anlägga en deponi vid Vilsten, mellan Husby-Långhundra och Almunge.
Anläggningen blir i sådana fall en av endast tre liknande i Stockholm-Uppsalaregionen. De två tidigare drivs av Ragn-Sells och Sörab i Upplands-Bro samt i Löt, nära E18 mot Norrtälje.
– De befintliga anläggningarna har ett väldigt högt tryck och brukar bli fulla framåt maj till juni. Därefter måste schakt- och rivningsmassor köras långa sträckor till andra regioner, säger Gustaf Lilliesköld Sjöö, en av dem som förde entreprenörens talan.
Han pekade på att bristen på anläggningar skapar en marknad för fusk.
– Det handlar om företag som dumpar sopor på jordbruksmark i projekt, där det egentliga syftet inte är att skapa en yta eller bygga en väg, utan om att ta emot avfall eftersom det är så god ekonomi.
Dagen inleddes med att parterna redogjorde för sina yrkanden. Länsstyrelsen och en grupp närboende är emot anläggningen, medan Knivsta kommun är tveksam till platsen, men inte har tagit ställning mot verksamheten.
Entreprenörens företrädare fick först redogöra för ansökan. Efter varje punkt hade länsstyrelsen och de närboende invändningar.
– Vi anser att det finns brister i beskrivningen, sa bland andra Pia Persson Holmberg, från länsstyrelsen, som även framhöll att boende på andra sidan kommungränsen borde ha informerats om planerna eftersom vattendragen i området rinner åt det hållet, ner mot Långsjön i Uppsala kommun.
Flera närboende undrade varför inte alternativa områden har utretts.
– Jag ser inte att utredningen är färdig innan vi får redovisade alternativ, sa Camilla Sandenskog, en av de närboende.
Entreprenörens företrädare svarade att de i stället har koncentrerat sig på att välja ut en plats som är lämplig.
Cirka 140 lastbilar per dygn kommer att åka till eller från anläggningen. Vissa dagar kan det bli fler än så och andra dagar färre. Ansökan gäller både dagtid och kvällstid.
– Jag vill höra mer om trafikfrågan. Stackars alla barn och vuxna som ska ta sig utmed väg 273 till bussen! Det är med livet som insats som de går på vägen, eftersom det saknas vägren. Och det är för trångt att bygga en cykelbana eftersom fastigheterna ligger så tätt intill vägen, säger Inger Öster, en av åhörarna.