Domstol gick ut i skogen – hittade tjäderspillning

Vårspelande tjäder kan stoppa planerna på en stor deponi mellan Husby-Långhundra och Almunge. Under onsdagen vandrade mark- och miljödomstolens ledamöter över hällar och kärr.

Mark- och miljödomstolen hade så kallad syn i skogen vid Vilsten. Här hittades spår av de tjädrar som länsstyrelsen befarar ska dö om det blir en stor deponi för byggavfall och schaktmassor här.

Mark- och miljödomstolen hade så kallad syn i skogen vid Vilsten. Här hittades spår av de tjädrar som länsstyrelsen befarar ska dö om det blir en stor deponi för byggavfall och schaktmassor här.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2023-04-20 16:30

Bildspel

Under två dagar har det varit domstolsförhandlingar i Knivsta kommunhus. På ena sidan står företaget Östuna T & ÅV som vill anlägga en jättedeponi för schaktmassor och byggavfall i skogen nära Vilsten. På andra sidan står länsstyrelsen, en grupp närboende, Naturskyddsföreningen och Knivsta kommun som alla motsätter sig planerna.

Men företagets vd Svante Smeds har trots motståndet inte gett upp.

– Det är svårt att säga vad utfallet blir, men jag har nog goda chanser, för anläggningen behövs verkligen.

undefined
Flera högar med färsk spillning från tjäder hittades på platsen när mark- och miljödomstolen genomförde en så kallad syn i skogen vid Vilsten.

Under förmiddagen framförde parterna sina slutanföranden. Därefter åkte alla ut till den aktuella skogen. Infarten från väg 273, vattendrag, myrar och hällar synades. Promenaden skedde i rask takt genom ett stort kalhygge, över mossklädda hällar och ner i delvis vattenfyllda myrmarker.

Då och då stannade sällskapet för att diskutera. Men några tjädrar dök aldrig upp. Däremot hittade länsstyrelsens naturvårdshandläggare, Emilia Wolfhagen, flera platser med fåglarnas spillning.

– Markerna är utmärkta för tjäder. Att det finns ett stort tjäderspel inom området råder inget tvivel om. Det finns ett fåtal av arten i länet, även om det lokalt finns några starka bestånd. En försvagning av en sådan här population kan påverka utbredningen i länet, säger hon.

undefined
Mossklädda hällar, skogsmark, leriga kalhyggen och vattenfyllda myrar passerades när mark- och miljödomstolen med flera tog sig ut i skogen vid Vilsten.

Ett av länsstyrelsens argument mot deponin är just att ett tillstånd skulle strida mot artskyddsförordningen.

Östuna T & ÅV:s ombud framhöll istället att en tredje deponi av det här slaget i Stockholms- och Uppsalaregionen kan ge fördelar.

– Det är svårt att hitta lämpliga platser och när man hittar en lokalisering finns alltid motstående intressen. Men det gäller att se de stora viktiga frågorna, som är miljön, klimatet och regional utveckling. Miljövinsten är bland annat att det härifrån går att köra bara 3–6 mil istället för 17 mil från deponier i andra regioner, säger företagets ekologikonsult Gustaf Lilliensköld Sjöö.

Han gick även in på vattenfrågan.

– Vi har hört två expertfirmor. Det finns väldigt goda möjligheter att skapa säker vattenhantering på just den här platsen, säger Gustaf Lilliensköld Sjöö.

undefined
Gustaf Lilliesköld Sjöö från Svensk ekologikonsult guidade i skogen vid Vilsten.

De närboendes och Naturskyddsföreningens juridiska ombud Jonas Christensen höll med om att det finns ett stort intresse av att hushålla med resurser genom att återvinna material på deponier.

– Men det måste vara en avvägning mot andra intressen. Det finns brister i företagets miljökonsekvensbeskrivning vad gäller inverkan på de närliggande vattendragen. Ett vattendrag som kommer beröras är det som folk kallar Fågelsjön där det fiskas. Och transporterna längs vägen kommer innebära buller, skakningar, damm och trafikrisker, så även av den anledningen är det här en högst olämplig plats, säger Jonas Christensen.

undefined
Emilia Wolfhagen och Pia Persson Holmberg från länsstyrelsen synar ett vattendrag som ska utökas om deponin blir av.

Knivsta kommun sa under onsdagen också nej till företagets ansökan.

– Ansökan medger inte jämförelser med alternativa platser på samma villkor som den sökta platsen. Och bygg- och miljönämnden kan konstatera att det finns flera utmaningar med det här sökta området kring olika typer av miljöpåverkan. Det innebär att vi inte kan tillstyrka platsens lämplighet för den tänkta verksamheten, säger kommunens samhällsbyggnads- och miljöchef Jenny Rydåker.

Den 15 juni kommer mark- och miljödomstolen i Nacka att meddela om tillstånd för deponin beviljas eller inte.

87 fotbollsplaner stort

Knivstaföretaget Östuna T & ÅV har i flera år planerat för en 47 hektar stor deponi- och återvinningsanläggning i Vilsta, mellan Husby-Långhundra och Almunge. Området motsvarar 87 fotbollsplaner.

Verksamheten ska årligen kunna ta emot 600 000 ton schakt- och rivningsmassor. På 30 års sikt handlar det om maximalt sju miljoner ton avfall som blir kvar i deponin.

Protester mot planerna kom tidigt från närboende. Men även länsstyrelsen och Knivsta kommun vill sätta stopp för anläggningen.

Karta: Plats för planerad deponi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!