Vanligtvis är den stora Tilassalen i Knivsta kommunhus platsen för kommunfullmäktiges möten en gång i månaden. Men på tisdagen och minst ytterligare en dag tar mark- och miljödomstolen över lokalen.
Att ha domstolsförhandling i ett kommunhus kan tyckas vara en udda händelse. Men det är det inte, berättar Anders Lillienau, domare på mark- och miljödomstolen i Nacka.
– I de fall som vi bedömer att det ska hållas en huvudförhandling är det vanligt att vi åker ut till orten och det hänger samman med att myndigheter, allmänhet och närboende oftast har närmare till förhandlingslokalen, säger han.
Som UNT tidigare berättat gäller förhandlingen om Knivstaföretaget Östuna T & ÅV ska ges tillstånd till en deponi- och återvinningsanläggning på ett 47 hektar stort skogsområde, motsvarande cirka 87 fotbollsplaner, strax norr om Husby-Långhundra.
Den planerade verksamheten ska årligen kunna ta emot totalt 600 000 ton schakt- och rivningsmassor. På 30 års sikt kommer maximalt sju miljoner ton miljöfarligt avfall ligga kvar i deponin.
Men deponiplanerna innebär stor stora risker för miljön, enligt länsstyrelsen, som i sitt yttrande till domstolen begär att företagets ansökan avslås. ”Utöver den oacceptabla påverkan på naturmiljön” menar myndigheten att företagets ansökningshandlingar ”fortsatt är mycket bristfälliga”.
Länsstyrelsen är bland annat mycket kritisk till att beräkningar för deponins stabilitet saknas, vilket kan leda till sättningar i underlaget eller ”i värsta fall” få deponin att kollapsa. Dessutom anser myndigheten att risken för att föroreningar når grundvattnet behöver undersökas ytterligare.
”Då stora mängder avfall ska tillföras deponin innebär det också att det finns en uppenbar risk att deponin med tiden kommer att innehålla betydande mängder föroreningar, vilket bolaget behöver ta höjd för i valet av reningssteg”, skriver länsstyrelsen.
Ytterligare kritik handlar om att tjäderbeståndet i området hotas och att företaget inte kunnat visa på alternativa placeringar av deponin för att undvika detta.
Under tisdagens förhandling med mark- och miljödomstolens fyra representanter kommer länsstyrelsen tillsammans med Knivsta kommun och närboende att lägga fram sina argument mot deponiplanerna. Men först kommer bolagets representanter att förklara varför verksamheten behöver ligga just i det föreslagna skogsområdet.
Svante Smeds är vd och ägare till Östuna T & ÅV. Han tycker inte att länsstyrelsen har rätt i sin bedömning och menar att det visst finns förslag på alternativa platser.
– Den frågan är utredd och finns att läsa i ansökan, säger han och påtalar att verksamhetens placering på en myr som håller på att växa igen uppe på ett berg är unik, både när det gäller vattenfrågan och geografiskt utifrån byggmarknadens deponibehov.
– De reningsanläggningar som jag har ritat in kommer att ta hand om allt som kan hända, säger Svante Smeds.
Hotet mot tjäderbeståndet i området tycker han är överdrivet.
– Det finns enorma ytor för tjäder i östra Svealand och enligt mina undersökningar kommer tjäderpopulationen att klara det här ingreppet utan några större problem.
Efter förhandlingen i kommunhuset kommer mark- och miljödomstolen att ge sitt beslut inom tre till åtta veckor, men det kan också dröja längre. Beslutet kan sedan överklagas till nästa instans som är Mark- och miljööverdomstolen och i sista hand till Högsta domstolen.