MP-kritiken: Information saknas om PFAS i dricksvattnet

Efter UNT:s artiklar om miljögiftet PFAS har Knivsta kommun lagt upp mer vatteninformation på sin hemsida. Men initiativtagaren Peter Bergkvist (MP) är inte nöjd. ”Det är mycket som saknas”, säger han.

Peter Bergkvist är gruppledare för oppositionspartiet Miljöpartiet i Knivsta och har tidigare jobbat på Kemikalieinspektionen.

Peter Bergkvist är gruppledare för oppositionspartiet Miljöpartiet i Knivsta och har tidigare jobbat på Kemikalieinspektionen.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2023-07-27 11:00

Tidigare i år skrev UNT om att höga halter hälsofarliga PFAS-kemikalier hittats i Knivstaån och i grundvattnet intill Brantshammarsjön, tre kilometer väster om Knivsta centrum.

Miljöpartiets gruppledare Peter Bergkvist, som tidigare jobbat på Kemikalieinspektionen, reagerade och ansåg att kommunen borde ge en samlad bild av situationen kring PFAS i Knivsta, så att oroliga Knivstabor kan bilda sig en egen uppfattning. Han föreslog bland annat att offentliga analysresultat av vattenprover från olika platser ska finnas tillgängliga på kommunens hemsida.

– Det är viktigt med en stor öppenhet i frågan om till exempel PFAS-förekomsten i vårt dricksvatten, säger Peter Bergkvist.

undefined
UNT 3 februari.

Med anledning av MP-förslaget lade kommunen för ett par månader sedan ut mer information på sin hemsida om vad som görs för att förbättra vattenkvalitén generellt i exempelvis Valloxen och Knivstaån. Här finns även en del fakta om PFAS och länkar till bland annat Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen för den som söker mer information.

Det finns också telefonnummer och en länk till dricksvattenleverantören Norrvatten. I texten under rubriken ”Vattenprover” framgår att prover ”på det kommunala vattnet i Knivsta tas regelbundet av Norrvatten och analyseras vid Görvälnverkets laboratorium på uppdrag av Roslagsvatten”.

undefined
Här vid Görvälnverket produceras det dricksvatten som majoriteten av Knivstaborna får i kranen.

Men Peter Bergkvist tycker att informationen är bristfällig.

– Det är mycket som saknas, bland annat samlad information om vilka PFAS-halter som påvisats i vattendrag och i dricksvatten i kommunen och hur dessa halter förhåller sig till både vattenkvalitetsnormer och Livsmedelsverkets nya gränsvärde för dricksvatten, säger han.

undefined
Peter Bergkvist är gruppledare för oppositionspartiet Miljöpartiet i Knivsta och har tidigare jobbat på Kemikalieinspektionen.

Han efterlyser även bra information om vad Knivstaborna själva kan göra för att begränsa exponeringen och riskerna med PFAS.

– Det gäller inte minst vägledning till dem som har egna dricksvattenbrunnar, säger han.

Som UNT tidigare berättat ändrade Livsmedelsverket gränsvärdet för PFAS från 90 till 4 nanogram per liter dricksvatten vid årsskiftet. För att reningsverk och företag ska hinna anpassa sig tillämpas reglerna från 1 januari 2026.

På Norrvattens hemsida framgår att Mälarvattnet, som levereras till invånarna i Knivsta och Sigtuna, har PFAS-halter på mellan 3,6 och 5 nanogram per liter dricksvatten och att nya reningsmetoder nu testas för att sänka halten ytterligare.

PFAS

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar

Kemikalierna är extremt svåra att bryta ner och kan till exempel påverka njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

Från och med i år gäller strängast möjliga gränsvärde, 4 nanogram/liter, för PFAS i dricksvatten. Det tidigare gränsvärdet var 90 ng/l.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!