Detta är PFAS
PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser), även kallade högfluorerade ämnen, finns i alla delar av samhället och är samlingsnamn för cirka 10 000 olika ämnen, varav cirka 200 är totalförbjudna i EU.
Ämnena är syntetiskt framställda kemikalier som sedan tidigt 1950-tal använts i många olika produkter, inte minst av plastindustrin.
Här finns det
PFAS har en mängd olika användningsområden på grund av kemikaliernas fett- och vattenavstötande, samt filmbildande, egenskaper.
Ämnena finns i impregneringsmedel i kläder och skor, i non-stickbeläggningar i stekpannor (till exempel teflon), som vax i rengöringsmedel och i smink. PFAS finns även i brandskum, där det bland annat används för att det klarar av höga temperaturer.
Hälsoskadligt
PFAS-ämnen orsakar inte akuta hälsoproblem, men antas påverka hälsa och miljö negativt på lång sikt. Ett fåtal PFAS har bevisats vara reproduktionsstörande, misstänkt cancerframkallande och kan försämra immunförsvaret.
Ämnena är extremt svårnedbrytbara och kan förorena matfisk och hota vårt dricksvatten. Människor får generellt i sig låga halter PFAS från mat och inomhusmiljö.
Kunskap saknas om hur flertalet PFAS påverkar människor och miljö, men det finns starka skäl att betrakta alla PFAS-ämnen som hälsoskadliga. Från 1 januari gäller strängast möjliga gränsvärde i dricksvatten (4 nanogram/liter) och samtidigt infördes nya regler för hur mycket PFAS som får finnas i animaliska livsmedel som kött, fisk och ägg.