Under hösten 2019 har företaget menat att kommunen varit skyldigt att köpa det färdigställda gatu- och parkmarksområdet i Karlholms strand för 28 miljoner.
Parterna har dock haft olika uppfattningar – kommunen har menat att det inte funnits ett avtal medan företaget hävdat motsatsen. Företaget har visat upp ett intyg från kommunen som styrkt detta.
Nu har advokatfirman Fylgia, på uppdrag av Tierps kommun, granskat de politiska beslut och handlingar som är kopplade till det genomförandeavtal som 2016 upprättats mellan kommunen och företaget Karlholm Utveckling KB kring ett marksområde på 61 500 kvadratmeter vid affärs- och bostadsområdet Karlholms strand.
Advokatbyrån menar att det finns brister och otydligheter i samband med framtagandet av avtalet.
– Vi har gjort fel. Nu har vi en tydlig utredning att förhålla oss till i det fortsätta arbetet med exploatören när det gäller genomförandeavtalet i Karlholms strand, säger Randi Graungaard, kommundirektör i Tierps kommun.
Advokatfirman har granskat det politiska beslutet kring genomförandeavtalet i kommunfullmäktige 5 april 2016 och avtalets olika delar liksom ett intyg som säger att kommunen ska betala företaget 28 miljoner kronor för markområdet. Granskningen säger att det saknas juridisk grund för att kommunen ska betala 28 miljoner.
Advokatfirman menar att markvärdet är mellan 3 och dryga 13 miljoner kronor. Den säger också att en överlåtelse av marken måste ske på ett sådant sätt att man inte gynnar en enskild och bryter mot EU:s statsstödsregler. I avtalet framgår även att kommunen ska överlåta två markområden till företaget.
– När det genomförandeavtal som vi har med företaget är genomfört kommer en värdering att göras av den mark som kommunen ska ta över, säger Randi Graungaard.
Enligt parternas överenskommelse skulle kommunen ha friskrivits från det miljörättsliga ansvaret för avfallsdeponin vid en markförsäljning. Att en kommun friskrivs från ett miljörättsligt ansvar vid en markförsäljning är inte möjligt, menar advokatfirman.
På ett av områdena har företaget även haft rätt att ta krossmassor. Enligt granskningen kan för stora massor ha tagits ut, något som kan behöva anmälas och utredas av ansvarig myndighet.
– Vi har en positiv inställning, men för oss är det viktigt att vi gör allt på rätt sätt, säger Randi Graungaard.