– Elen är på plats och snart börjar vi spackla samt ordna med badrummen. Målsättningen är att det ska bli inflyttning i februari eller mars nästa år, säger Anders Högberg samtidigt som han visar upp ett av de nya radhusen.
De nio radhusen är de första bostäderna som byggs på det gamla industriområdet där företaget Karlit höll till under många år innan konkursen var ett faktum 2012.
Året därpå köptes konkursboet av bland andra Anders Högberg. Vissa av industrilokalerna har rivits medan andra sanerats och byggts om. De första radhusen byggs på en större halvö som finns på området som nu heter Karlholms strand.
– Där borta, längst ut på udden, planerar vi för ytterligare nio radhus och där till höger blir det åtta radhus.
På halvön ska även flerfamiljshus med runt 150 lägenheter byggas, enligt Anders Högberg.
– Vi håller på och ritar de här husen nu och i närtid kommer byggloven att lämnas in.
Ulla-Britt och Mats Keddysson från Tobo är några av de som köpt en verksamhetslokal i området. De står även i kö för en bostad.
– Tanken är att vi ska ha lokalen som förråd samt ställa båten där, säger hon.
Ulla-Britt Keddysson förklarar att det nuvarande huset blivit för tungt att underhålla och att de därför vill flytta till ett enklare boende.
Hon menar att det är viktigt att det finns ett varierat utbud av bostäder i en kommun för att det ska skapas så kallade flyttkedjor så att människor, oavsett var i livet man befinner sig, har möjligheten att hitta en ny bostad.
– När vi tittat efter nytt boende har vi velat ha nära till ett samhälle med viss service samt skog och vatten, förklarar hon.
Vid sidan om exploaterings- och byggarbeten är bolaget Karlholms strand inblandat i ett par juridiska processer. Bland annat har företaget och länsstyrelsen i Uppsala olika uppfattningar var muddringsmassa från Tämnarån ska placeras.
– Vi har ett tillstånd och det som muddrats har vi lagt på ett ställe här på området. Länsstyrelsen menar att vi inte får lägga det där och har utfärdat ett vite på fyra miljoner kronor om vi inte tar bort det, säger Peter Bergström, projektledare på Karlholms strand.
Företaget och myndigheten har också olika uppfattningar kring en säkerhet på 13.7 miljoner kronor som måste presenteras i samband med att efterbehandlingen av schacktmassor på en kullformad avfallsdeponi ska genomföras.