Håbo kommun befinner sig just nu i en svår situation med exempelvis stora rekryteringsbehov av utbildad personal till hemtjänsten. I framtiden kommer det att bli ännu större konkurrens om bland annat vård- och förskolepersonal. UNT har i en enkät frågat de partier som ställer upp i kommunalvalet: "Hur ska kommunen locka personal i framtiden?". Tre partier (S, V och C) anger att personalfrågan är en av deras tre viktigaste frågor.
Så här svarar politikerna på frågan:
Anna Söder Rytterholm (MP):
"Bra lön, fasta anställningar och bra arbetsvillkor är viktigast så att de som jobbar inte slutar. Vi behöver också fortsätta att satsa på vidareutbildning för obehörig personal. Kommunen bör starta en vårdutbildning på gymnasiet. Just nu är omsorgsfrågan mest akut. Hemtjänsten måste få medel så att våra äldre kan känna sig trygga och så att de anställda inte går på knäna."
Björn Green (M):
"Vi kommer behöva följa den löneutveckling som gäller i den geografiska region vi verkar i, det vill säga nära Stockholmsregionen. Vi behöver också arbeta med de anställdas hela upplevelse av anställningen vad det gäller lokaler, arbetssituation, arbetssätt, förmåner etcetera."
Agneta Hägglund (S):
”Vi måste öka förtroendet för Håbo kommun, både bland medborgare, medarbetare, företagare, föreningar, ja bland alla. Vi måste se till att vara lyhörda och få slut på den tystnadskultur som i dag råder. Vi vill se över arbetsvillkor, arbetsmiljö, löner med mera. Vi behöver också se över hela organisationen inom äldreomsorgen."
Owe Fröjd (BåP):
"Bli en attraktiv arbetsgivare, införa en personalpolitik, bättre arbetsförhållanden samt att politiker och chefer föregår som goda exempel. Man måste lyssna på personalen, inte skrämma dem till tystnad. Givetvis måste vi även se över lönesättningen. Alla i kommunen ska arbeta mot samma mål och sätta kommunen, inte sig själva, först."
Fred Rydberg (KD):
"Ett sätt att locka och behålla personal är att personalen i högre utsträckning får planera tiden för obekväm arbetstid. Ett annat är att jobba 90 procent, men få betalt för 100 procent. Ett tredje är att minska på administrativa uppgifter. Lönen, men framför allt arbetsmiljön, är det viktigaste.”
Charlotta Bjälkebring Carlsson (V):
"Kommunen ska locka personal genom att ha en bra personalpolitik med möjlighet till vidareutbildning för barnskötare och undersköterskor, allmänt kompetenshöjande åtgärder, höjd friskvårdspeng och arbetstidsförkortning till 6 timmar per dag på sikt. Vi anser att personaltätheten bör öka inom äldreomsorgen."
Somir Sinharay (L):
"Tillgång och efterfrågan styr löneutvecklingen och det måste vi hänga med i. En bra arbetsmiljö gör att personal vill stanna kvar, därför behöver man lyssna på personalens behov. Det är viktigt att ta hand om nuvarande personal. Bland annat visar beräkningar att kompetensutveckling av befintlig personal är billigare än att rekrytera ny."
När det gäller hemtjänsten anser han att den behöver komma bort från delade turer och att där behövs mer personal.
Michael Rubbestad (SD) anser att det behövs bättre lön och bättre arbetsvillkor inom vården, skolan och omsorgen.
"Det behöver faktiskt inte vara svårare än så. Kvalitet måste få kosta, och med rätt prioriteringar finns de ekonomiska resurserna som behövs utan att exempelvis skatten behöver höjas."
När det gäller hemtjänsten anser han att den behöver vara en attraktiv arbetsplats med god lön för att attrahera och behålla personal med kompetens.
Helene Zeland Bodin (C) anser att de behöver bli mycket bättre på att säkerställa en god arbetsmiljö:
”Vi behöver arbeta mer med arbetsmiljö så att alla ska kunna gå till en arbetsplats man trivs på. Att få påverka sin arbetssituation och få möjlighet till utveckling är särskilt viktigt. En god arbetsmiljö behövs dels för dem som redan i dag finns i vår kommun, men även för att vara en attraktiv arbetsgivare i framtiden.”
Rasmus Kraftelid (Håbodemokraterna) svarar att kommunens viktigaste resurs är medarbetarna:
”Det är av stor vikt att kommunens viktigaste resurs får förutsättningar till delaktighet, medbestämmande och utveckling. Ett förvaltningsövergripande kvalitetsråd ska stötta medarbetarna och lära av uppkomna avvikelser".