Hemtjänstkrisen: "De borstade tänderna med fotkräm"

Problemen i Håbos hemtjänst fortsätter enligt anhöriga och oppositionspartier. "Nu får det vara nog med vanvård!", säger Eva-Lena Andersson, anhörig. Nämndens ordförande håller bara delvis med om kritiken.

Ann-Sofi Borg och Susanna Kraftelid (Håbodemokraterna), Agneta Hägglund (S) och Eva-Lena Andersson, anhörig, anser alla att hemtjänsten i Håbo måste förbättras på en gång. "Det handlar om människors liv och hälsa som står på spel varje dag och bra personal säger upp sig för att de inte orkar se vanvården. Jag tror inte att många Håbobor är medvetna om vad som sker i hemtjänsten", säger Eva-Lena Andersson.

Ann-Sofi Borg och Susanna Kraftelid (Håbodemokraterna), Agneta Hägglund (S) och Eva-Lena Andersson, anhörig, anser alla att hemtjänsten i Håbo måste förbättras på en gång. "Det handlar om människors liv och hälsa som står på spel varje dag och bra personal säger upp sig för att de inte orkar se vanvården. Jag tror inte att många Håbobor är medvetna om vad som sker i hemtjänsten", säger Eva-Lena Andersson.

Foto: Maria Lindblom

Håbo2022-09-07 19:30

Före sommaren larmade Eva-Lena Andersson och flera andra om situationen i hemtjänsten.

– Vi lovades förbättringar, men tyvärr har vi fortfarande inte sett dem. Personer har blivit utan insulin och andra mediciner igen. En kvinna fick ligga i sin avföring i sju timmar och gamla får ingen frukost för att de glöms bort. Det saknas även blöjor i förråden, säger Eva-Lena Andersson.

På grund av att hennes mammas tandprotes inte gjorts ren har modern fått en svår svampinfektion i munnen.

– En dag hade personalen borstat mammas tänder med fotkrämen.

undefined
På grund av att Eva-Lena Anderssons mammas tandprotes inte gjorts ren varje dag har modern fått en svår svampinfektion i munnen. "En dag hade personalen borstat mammas tänder med fotkrämen, trots att all personal ska vara utbildad i gomproteser", säger Eva-Lena Andersson, som själv har arbetat inom äldreomsorgen.

Hon är upprörd över att det är så få politiker och chefer som går ut i verksamheten för att ta reda på hur det är.

– De ansvariga har visat att de varken har hjärta eller kompetens att sköta det här. Människors liv står på spel, säger Eva-Lena Andersson.

Hon påpekar att många gamla inte har anhöriga som kämpar för dem.

– Jag vill att fler Håbobor ska bli medvetna om vad som sker och fundera på hur de själva vill ha det när de blir gamla. För det är ett skräckscenario. En annan anhörig sa häromdagen: ”Jag önskar att min mamma dör så att hon slipper det här”, säger Eva-Lena Andersson som hävdar att av alla politiker är det bara Agneta Hägglund (S) samt Ann-Sofi Borg och Susanna Kraftelid (Håbodemokraterna) som engagerat sig i problemet. 

undefined
"Kommunen är skyldig att göra Lex Sarah-anmälningar varje gång man misstänker vanvård. Exempelvis det här med tänderna är en avvikelse som borde ha anmälts till den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS), men det har man inte gjort. Inte heller MAS-tjänsten är tillsatt längre. Tjänsten sköts nu av en konsult åt kommunen", säger Susanne Kraftelid (HD).

Susanna Kraftelid håller till stor del med:

– Vi vill samverka, speciellt i frågor som alla borde ha ett intresse av att lösa. Men det är bara Agneta Hägglund (S) och Owe Fröjd (BåP) som visat intresse i den här frågan. Övriga stoppar huvudet i sanden. Redan när jag var moderat var det så i vård- och omsorgsnämnden, säger Susanna Kraftelid.

Ann-Sofi Borg (HD) har också bytt parti. Hon var tidigare SD:s representant i nämnden.

– När jag berättade om missförhållanden fick jag alltid till svar att ”det här är inget vi fått till oss från tjänstemännen”. Det fanns inget intresse av att undersöka information, fastän nämnden har ansvaret. Till slut ville jag inte sitta kvar och se på när man exempelvis först inte ens tänkte utreda hur en brukare som satt död i sin soffa kunde få flera matlådor, säger Ann-Sofi Borg.

undefined
"Är det bara jag som får mejlen om hemtjänsten? De i kommunledningen måste väl också få många samtal och reagera på innehållet", säger Agneta Hägglund (S) som anser att dåliga resurser kan påverka hemtjänsten, men att hon tror att det i det här fallet mest handlar om att ledningen och styrningen behöver organiseras om.

Oppositionsrådet Agneta Hägglund (S) har ägnat en stor del av sommaren åt att ta emot klagomål från förtvivlade brukare och anhöriga.

– Även de som sitter i kommunala pensionärsrådet stångar sig blodiga utan att kommunledningen lyssnar. När jag berättade om två missförhållanden så fick jag bland annat till svar av nämndens ordförande: ”Du tittar för mycket på Facebook”, fast det inte ens har stått något om dessa fall där. Jag blir upprörd över att han och kommunstyrelsens ordförande inte är tillräckligt engagerade i frågan.

Vad tycker du att de ska göra då?

– De måste se över hela organisationen, vilket jag också har föreslagit. Hur bygger vi en väl fungerande hemtjänst? Kanske utifrån Grannvårds koncept, som tidigare fungerade bra med små team. Det viktigaste är att anställa en bra chef i toppen som kan styra och leda verksamheterna, säger Agneta Hägglund, som anser att det i dag är för många chefer.

Som UNT tidigare rapporterat har Håbo kommun anlitat bemanningsföretag för att försöka få tag i personal efter att hemtjänstföretaget Grannvård/Buurtzorg i våras sa upp sitt kontrakt.

undefined
Per-Arne Öhman (M) medger att det har varit en "utomordentligt besvärlig period, och att en del problem kvarstår". Samtidigt anser han att läget har förbättrats. "Antalet telefonsamtal och övriga kontakter har minskat avsevärt", enligt honom.

Per-Arne Öhman (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, svarar att de vidtagit många åtgärder.

– En tidig insats var att omorganisera hemtjänsten i tre enheter från att tidigare varit en enhet med 120 medarbetare. Läget har successivt förbättrats, antalet telefonsamtal och övriga kontakter har minskat avsevärt.

Han säger också att det är problem med planeringsverktyget, något som nu systemleverantören ska rätta till.

– Det har varit en utomordentligt besvärlig period, och en del problem kvarstår. En del lärdomar kan vara bra inför de närmaste nio åren då Håbos befolkning över 80 år ökar med cirka 100 procent, säger Per-Arne Öhman.

Hans förslag är att undersköterskorna måste renodlas till vård och omsorg, och att service som städning och tvätt ska skötas av andra.

– I nuvarande läge har vi anställt personal som enbart städar hos brukare. Resultatet är väl fungerande städning och undersköterskor som kan använda tiden till omsorg i stället, anser Per-Arne Öhman.

Men Eva-Lena Andersson är inte nöjd:

– Nej, de ansvariga måste avgå nu. De klarar inte av att sköta det här, anser hon.

Det här gör hemtjänsten

2 april sa Buurtzorg upp sitt avtal med Håbo kommun. Bakgrunden är att de inte kan få tag i tillräckligt med personal och får för lite pengar till att höja personalens löner.

I Håbo är det cirka 300 personer som får hemtjänst av kommunen.

Tjänsten är riktad till personer som av kommunen blivit beviljad hjälp. Det handlar att om i sitt eget hem få hjälp med att exempelvis städa, duscha, handla mat, måltider med mera. Hemtjänsten utför vid behov även service, omvårdnads- och hemsjukvårdsinsatser.

Karta: Plommonvägen Bålsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!