Fredrik Ahlstedt petas – Therez Almerfors tar över

Therez Almerfors föreslås leda Moderaterna i Uppsala i nästa års val, uppger källor för UNT. Därmed petas Fredrik Ahlstedt efter nästan tio år.

Enligt vad UNT erfar kommer Therez Almerfors att föreslås leda partiet lokalt inför nästa års val.

Enligt vad UNT erfar kommer Therez Almerfors att föreslås leda partiet lokalt inför nästa års val.

Foto: Foto: Pressbild.

Uppsala2021-11-03 14:55

En enig valberedning inom Moderaterna kommer att föreslå Therez Almerfors som partiets nya förstanamn i kommunvalet 2022, enligt uppgifter till UNT.

Från nomineringskommittén vill man i nuläget inte kommentera vem som kommer föreslås att toppa listan men man bekräftar att Ahlstedt inte kommer att stå överst.

– Fredrik Ahlstedt vann inte årets provval och inte heller provvalet inför förra valet. Utifrån att han i dag är förstanamn, men har förlorat två provval i rad hade vi tänkt föreslå honom som andranamn till kommunvalet, men nu har han valt att tacka nej till att stå med på listan överhuvudtaget, säger Carl-Johan Drott, ordförande i nomineringskommittén.

Har ni petat Ahlstedt?

– För oss uppgav Fredrik att han ville fortsätta inom kommunpolitiken, men vi landade i ett förslag där han inte toppar listan. Då ville han inte vara med alls längre. När vi har satt ihop listan har vi försökt ta fram ett lag som kan fungera väl tillsammans och vi har lyssnat på vad kandidaterna konkret vill åstadkomma politiskt, säger Carl-Johan Drott.

I årets provval segrade Almerfors med 148 röster mot 131 för Ahlstedt.

Fredrik Ahlstedt själv vill inte säga att han har blivit petad. Han säger att han "i stället har tackat ja" till att stå på plats nummer tre på Moderaternas riksdagslista.

– Jag har erbjudits möjligheten att kandidera till riksdagen och har tackat ja till den möjligheten. Jag har suttit som gruppledare och kommunalråd länge, nästan tio år, och tycker att det skulle vara roligt att prova något nytt, säger han.

undefined
Fredrik Ahlstedt var kommunstyrelsens ordförande mellan åren 2012 och 2014. Han tog över posten efter Gunnar Hedberg.

Har du blivit petad?

– Jag har fått möjligheten att kandidera till riksdagen och ibland måste man välja, säger han.

Men du kandiderade ändå till att fortsätta i kommunen. Du ville väl ändå fortsätta?

– Nu har jag valt riksdagen. Det ska bli roligt att köra valrörelse inför riksdagsvalet och finns mycket att göra även där.

I förra valet förlorade ni ett riksdagsmandat och gick från tre till två platser. Du föreslås stå på plats tre till riksdagen, hur ser du på dina möjligheter att komma in?

– Med nuvarande opinionssiffror bedömer jag chansen som god. Sedan är opinionssiffror just opinionssiffror och vi får se vad valresultatet blir, säger Fredrik Ahlstedt.

Riksdagslistan kommer enligt det förslag som finns att toppas av Jessika Roswall och Stefan Olsson. Roswall sitter i riksdagen redan i dag och Olsson är i dag regionråd. Marta Obminska, riksdagsledamot och riksdagslistans toppnamn vid förra valet, meddelade i våras att hon inte ställer upp för omval.

Det är Moderaternas medlemmar som senare i november fattar beslut om hur listorna ska se ut. 

UNT har sökt Therez Almerfors för en kommentar utan att lyckas.

Trots att Therez Almerfors vann provvalet över Fredrik Ahlstedt även 2018 föreslogs ändå Ahlstedt som förstanamn och Almerfors valde att inte utmana honom på nomineringsstämman. Stämman valde enhälligt Ahlstedt till förstanamn.

Inför den stämman hade partiets lokala ledning anklagats för ha bidragit till en "osund maktstruktur" inom organisationen och mycket kritik riktades mot Fredrik Ahlstedt. Kritik som Ahlstedt själv avfärdade.

När medlemmarna som krävde förändring inte fick sin vilja igenom under nomineringsstämman formulerades ett brev, undertecknat av 32 moderater i länet, som skickades till partiets nationella kansli. Utöver att man menade att partiet var utsatt för toppstyrning uttryckte man oro inför valrörelsen då medlemsantalet i länet hade minskat. I brevet påstods att de senaste åren kantats av ”intriger, trakasserier och kotterier”.

Efter brevet höll den nationella partiledningen möten med partiets företrädare i länet och ett krisarbete vidtog. Arbetet resulterade i en rapport som antogs av länsförbundsstämman. I rapporten konstaterades att det funnits motsättningar mellan olika grupperingar "på alla nivåer" inom partiet. Rapporten kom fram till att Moderaterna behöver bygga en positiv kultur kring begreppen lyhördhet och respekt, att kritik måste tas på allvar, att partiet behöver skapa en modern partikultur på alla nivåer och arbeta med demokratiska processer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!