Splittrat parti ska välja en ledare

På lördag avgörs vem som ska leda Moderaterna i Uppsala inför och efter nästa års val. Utifrån det provval som har genomförts vill en stor andel av partiet byta ut Fredrik Ahlstedt.

23 november 2017 07:00

Under hösten genomförde Moderaterna ett provval inför lördagens nomineringsstämma då listan för valet till kommunfullmäktige nästa år ska spikas. Provvalet vanns av Therez Olsson, ett av partiets två nuvarande oppositionsråd. På andra plats i provvalet kom Marta Obminska, som dock redan tackat ja till att toppa Moderaternas riksdagslista, och på tredje plats kom Fredrik Ahlstedt som ju också han är oppositionsråd i dag och var kommunstyrelsens ordförande innan förra valet.

Olsson fick 136 stycken kryss i provvalet, att jämföra med Ahlstedts 102 kryss. Men trots Olssons seger valde nomineringskommittén att i sitt förslag till valsedel placera Ahlstedt överst.

– Vi har fått instruktion från vårt kretsårsmöte att fyra delar ska vägas in när listan sätts samman. Det handlar om resultat från provval, politiska meriter, personligt cv och representativitet. Utifrån det har vi tagit fram det här förslaget, säger Nils Fall, ordförande i nomineringskommittén.

Kommittén var dock inte enig. Två av de sju ledamöterna reserverade sig mot förslaget, däribland nomineringskommitténs vice ordförande, Ann-Marie Petersson.

– Efter provvalet var skillnaden mellan kandidaterna tydlig och väldigt stor. Therez Olsson fick mer än 30 procent fler kryss än de som kom närmast henne i provvalet. Det har sagts att man ska ta hänsyn till provvalsresultaten och det tycker jag och Lars-Gunnar Karlsson, som också reserverade sig, att man ska göra, säger hon.

Therez Olsson har ingen tidigare erfarenhet av att vara toppkandidat och har inte varit kommunstyrelsens ordförande förut. Vad gör henne lämpad?

– Hon har som kommunalråd visat att hon har en utomordentlig förmåga att driva moderat politik. Hon är mycket lämpad och har alla kvalifikationer som krävs, säger Ann-Marie Petersson.

Hon anser att Therez Olssons, enligt henne, övertygande seger i provvalet borde väga tyngre än de andra tre delarna.

Nils Fall vill inte kommentera hur diskussionerna inom kommittén har gått utan hänvisar till det uppdrag man fått från årsmötet.

– De fyra delarna ska väga lika tungt. Vi utgår från de instruktionerna vi har fått, säger han.

Vad är det ni anser att Ahlstedt har som Olsson saknar?

– Jag vill inte gå in på det. Men det är ju uppenbart att han har varit kommunalråd under väldigt lång tid, säger Nils Fall.

Therez Olsson ser resultatet i provvalet som ett tecken på att det jobb hon gjort inom partiet uppskattas.

– Det känns helt fantastiskt. I relation till många andra är jag ganska ny i politiken och engagerade mig i partiet först 2009. Det känns hedrande att jag har lyckats arbeta upp ett sådant förtroende på kort tid.

Vad tänker du om att du trots vinsten i provvalet hamnar på plats två på listan om förslaget blir verklighet?

– Nomineringskommittén vill ha mig och Fredrik tillsammans. Det är en vinst att vi går fram tillsammans, med vår samlade kunskap. Då kan vi stärka upp varandra.

Men om medlemmarna vill ha dig som kommunstyrelsens ordförande - har du då inte ett ansvar att axla den rollen?

– För mig är inte makten målet med min politik, utan att skapa förändring. Att hamna etta eller tvåa är inte det primära. Jag jobbar bra med vem som helst i vårt team, det tror jag att alla vet, säger Therez Olsson.

Hon säger också att hon accepterar nomineringskommitténs förslag.

UNT har vid upprepade tillfällen försökt att nå Fredrik Ahlstedt för en kommentar utan att lyckas. På lördag, den 25 november avgör alltså Moderaternas medlemmar hur listan ska se ut och vem som blir partiets kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande.

<p>Resultatet i provvalet</p>

1 Therez Olsson 136

2 Marta Obminska 103

3 Fredrik Ahlstedt 102

4 Magnus Åkerman 89

5 Christopher Lagerqvist 72

6 Cecilia Wallgren Forss 65

7 Gunnar Hedberg 63

8 Markus Lagerquist 57

9 Anna-Karin Westerlund 54

10 Liv Hahne 48

10 Alexandra Steinholtz 48

12 Robin Kronvall 45

13 Mats Gyllander 44

14 Arne Sandemo 38

15 Rikard Steinholtz 37

15 My Borg 37

17 Fredrik Hultman 36

18 Carolina Zandén 33

19 Mårten Blix 32

19 Madeleine Andersson 32

19 Mats Hansén 32

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg Albin Wiman