Film
1. Poor things
Yorgos Lanthimos knasiga mästerverk "Poor things" handlar om en vuxen kvinna som får ett spädbarns hjärna inopererad. "Hisnande upplevelse att (...) ragla runt i ett universum av centrifugerad steampunk, kitsch och viktoriansk gotik", enligt UNT:s recensent Kasia Syty.
Betyg: 5
2. The zone of interest
Regissören Jonathan Glazer berättar skickligt med bilder och antydningar om kommendanten för dödslägret Auschwitz som lever i en lyxvilla med sin familj kant i kant med lägermuren. "En film som jag kommer att bära med mig länge, vare sig jag vill eller inte", skrev UNT:s Björn G Stenberg.
Betyg: 4
3. The holdovers
Sista chansen att se vad som händer när eleven Angus tvingas tillbringa julen med buttre läraren Hunham och kokerskan Mary. Känns "som en varm och uppriktig omfamning" skrev Johannes Hagman.
Betyg: 4
4. Düsseldorf, Skåne
Snart sista visningen. Debutanten Patrik Blomberg Books coming-of-age-film "Düsseldorf, Skåne" om unga förälskade synthare på 1980-talets skånska landsbygd är äkta och välspelad "fångar med bravur känslan av utanförskap i ett provinsiellt Sverige på 1980-talet", skrev Kristoffer Viita i sin recension.
Betyg: 4
5. All of us strangers (ny på listan)
Två män bor i en i övrigt obefolkad skyskrapa i London. Romantik uppstår samtidigt som två avlidna personer tycks vara vid liv igen. Bra film med rigid konstruktion men regissör Andrew Haigh dras åt det slätstrukna. "I en scen vill Adam att Harry blundar när han ska bada. Inte heller publiken får tjuvkika; välplacerade föremål blockerar alltid sikten mellan snoppar och kamera. Jag får känslan av att det konstnärliga beslutet stammar ur viljan att attrahera en bredare publik", skriver Kim Ekberg i veckans recension.
Betyg: 3