Film
1. Poor things
Yorgos Lanthimos knasiga mästerverk "Poor things" handlar om en vuxen kvinna som får ett spädbarns hjärna inopererad. "Hisnande upplevelse att (...) ragla runt i ett universum av centrifugerad steampunk, kitsch och viktoriansk gotik", enligt UNT:s recensent Kasia Syty.
Betyg: 5
2. The zone of interest (ny på listan)
Regissören Jonathan Glazer berättar skickligt med bilder och antydningar om kommendanten för dödslägret Auschwitz som lever i en lyxvilla med sin familj kant i kant med lägermuren. "En film som jag kommer att bära med mig länge, vare sig jag vill eller inte", skrev UNT:s Björn G Stenberg.
Betyg: 4
3. Upproret
Simon J Berger från "Historien om Sverige" och "Exit" spelar skrupellös fogde man älskar att hata i en historielektion som träffar rakt i solar plexus. Ett drama som "borde få fackföreningarnas medlemsantal att skjuta i höjden", skriver Björn G Stenberg.
Betyg: 4
4. The holdovers
Eleven Angus (Dominic Sessa) tvingas tillbringa julledigheten med buttre läraren Hunham (Paul Giamatti) och kokerskan Mary (Da'Vine Joy Randolph). Filmen känns "som en varm och uppriktig omfamning, och den lär kunna bli en framtida julledighetsklassiker," skrev Johannes Hagman.
Betyg: 4
5. Düsseldorf, Skåne (ny på listan)
Debutanten Patrik Blomberg Books coming-of-age-film "Düsseldorf, Skåne" om unga förälskade synthare på 1980-talets skånska landsbygd är äkta och välspelad "fångar med bravur känslan av utanförskap i ett provinsiellt Sverige på 1980-talet", skrev Kristoffer Viita i veckans recension.
Betyg: 4