Skaraborg avgjorde för Uppsalabo

På söndagsmorgonen blev det klart att Mikael Oscarsson (KD) får behålla sin riksdagsplats, efter en rafflande räkning av personkryssen.

16 september 2018 11:11

I slutändan var det de kristdemokratiska väljarna i Skaraborg som avgjorde striden till Oscarssons fördel. Med 171 rösters marginal fick partiledaren Ebba Busch Thor sitt riksdagsmandat i valkretsen Västra Götalands län östra, vilket utgörs av det som tidigare var Skaraborgs län. I Västra Götaland östra fick Ebba Busch Thor 23,36 procent personkryss av KD-rösterna i valkretsen. I Uppsala län var siffran 22,12 procent. Det innebär också att KD för första gången har två riksdagsledamöter från Uppsala län.

– Jag är otroligt glad och tacksam. Och det är dubbel glädje eftersom vi nu är två ledamöter från Uppsala län. Ebba var min första prao-elev år 2000. Och nu kommer jag att jobba tillsammans med henne i riksdagen, säger Mikael Oscarsson.

Hur ser du på att det är genom väljarna i en annan valkrets du får ditt mandat, och att det går ut över deras lokala kandidat?

– Det är medaljens baksida. Vi är ett av flera partier som har partiledaren på nästan alla våra listor, och det är en nackdel med att göra på det viset. Det är väldiga paradoxer i systemet med personval, och det får bli en diskussion inför framtida val hur man ska göra.

– Nu hoppas jag att Ebba blir statsråd och att Annika Eclund från Skaraborg kommer in så snart som möjligt som statsrådsersättare, lägger Mikael Oscarsson till.

I övriga partier skedde inga förändringar under den slutliga rösträkningen.

Här är riksdagsledamöterna från Uppsala län: Marta Obminska (M), Jessika Roswall (M), Solveig Zander (C), Lina Nordquist (L), Mikael Oscarsson (KD), Ardalan Shekarabi (S), Marlene Burwick (S), Pyry Niemi (S), Sanne Lennström (S), Ilona Szatmari Waldau (V), Maria Gardfjell (MP), Michael Rubbestad (SD), Paula Bieler (SD). Dessutom är Uppsalabon Ebba Busch Thor invald i riksdagen på ett mandat från Västra Götalands län.

LÄS MER: Uppsalabon som kan ha avgjort valet

LÄS MER: Uppsalapolitikerna som tar plats i riksdagen

Gardfjell kryssade sig in

På söndagsförmiddagen fastställde Valmyndigheten valresultatet i riksdagsvalet. Fortfarande pågår den slutliga rösträkningen av kommun- och landstingsvalen.

För att bli personvald ska man ha kryssats på minst 5 procent av partiets röster i en valkrets.

Kandiderar en person på listorna i flera valkretsar kommer hen att representera den valkrets där partiet får mandat och hen får högst andel personkryss, om antalet personkryss är över gränsen på 5 procent.

I Uppsala län var det bara Maria Gardfjell i Miljöpartiet som med hjälp av personkryss tog sig förbi en kandidat som stod högre upp på valsedeln.

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer