Uppsalapolitikerna som tar plats i riksdagen

Vilka som personkryssats in i riksdagen stod klart under torsdagskvällen. Men en politikers framtid avgörs utanför länet.

13 september 2018 21:56

Maria Weimer har haft en riksdagsplats under den senaste mandatperioden. Nu var hon dock tvungen att få fler personkryss än Lina Nordquist för att hålla kvar sin plats. Weimer fick visserligen över fem procent, vilket är gränsen för att kunna bli personvald, men det räckte inte. Förstanamnet på listan, regionrådet Lina Nordquist, fick nämligen fler personkryssoch fick därför mandatet.

Även i Miljöpartiet har det varit en kamp om riksdagsplatserna. Maria Gardfjell, nuvarande kommunalråd för Miljöpartiet i Uppsala, lyckades samla ihop fler personkryss än den nuvarande riksdagsledamoten Niclas Malmberg, och får därför hans plats. I riksdagen hoppas Maria Gardfjell på en plats i miljö- och jordbruksutskottet.

– Jordbrukspolitiken är nedprioriterad anser jag och jag vill arbeta för en högre självförsörjningsgrad, säger Maria Gardfjell.

Centerpartisten och riksdagsledamoten Solveig Zander fick överlägset flest röster i hemkommunen Enköping och säkrade därför sin riksdagsplats. För Socialdemokraterna kom de fyra namn som stod överst på listan in i riksdagen, alltså Ardalan Shekarabi, Marlene Burwick, Pyry Niemi och Sanne Lennström.

Moderaterna tappar enligt valresultatet ett mandat i riksdagen och därmed tvingas partiets tredjenamn Ulrika Karlsson att lämna plenisalen. Vänsterpartiets riksdagskandidat från länet kommer att bli det nuvarande kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau som fick överlägset flest personkryss, trots partiets kutym att inte föra personvalspolitik.

Om Kristdemokraternas nuvarande riksdagsledamot Mikael Oscarsson kommer att behålla sin plats är fortfarande ovisst. Partiledaren Ebba Busch Thor toppade nämligen valsedlarna i flera valkretsar runt om i landet och kommer att få sitt mandat i den riksdagskrets där hon fått flest andel personkryss. Om det skulle bli Uppsala län kommer Oscarsson alltså att förlora sin plats till förmån för Busch Thor. Under torsdagskvällen hade personkryssen i flera valkretsar inte räknats färdigt, därför var det fortfarande oklart var Busch Thors mandat kommer hamna.

Paula Bieler från Uppsala och Michael Rubbestad från Håbo tar plats i riksdagen för Sverigedemokraterna. De stod på plats 2 respektive 51 på valsedeln.

<p>Fakta personkryss i valet</p>

Om ett parti har tre mandat får de tre första namnen på valsedeln varsin plats i riksdagen.

Dock om en kandidat fått mer än fem procent av personrösterna får denne automatiskt ett mandat.

Denne kan då ta ett mandat från de kandidaterna som står högst upp på valsedeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg/Lisa Selander/Adam Sjöborg

Ämnen du kan följa