Simsatsningen som gör skillnad

Många skolor i Uppsala har minimalt med simundervisning – det har UNT rapporterat om. Men visst finns det skolor som har genomarbetade planer, och den mest ambitiösa finns på Treklangen i Gottsunda.

20 juni 1916 15:40

Dinglande barnben och blickar som utstrålar förväntan möter idrottsläraren Ali Kasbah när han hejar på eleverna, som sitter uppradade på kanten till den lilla undervisningsbassängen i Gottsundabadet. Det är sista lektionen för terminen för den här tvåan.

Medan barnen plumsar i berättar Ali Kasbah om början på simresan, som inleddes 2008, när han kom till skolan.

– I en klass kunde tre av 20 elever simma. Jag gick till rektorn och sa att jag ville vända det här.

Åtta år senare är simkunnigheten inte något problem längre. Eleverna simmar en halvtimme en gång i veckan, och i femman klarar alla kraven, enligt Ali Kasbah.

Han hoppar i vattnet för att gå igenom en glidövning tillsammans med eleverna.

Här är det inte bröstsim som kommer först, utan det lättare simsättet crawl. För de yngre barnen handlar det om att vänja sig vid vattnet. Eleverna tar varandra i händerna och bildar ringar. Sen dyker de ner under ytan och blåser ut.

– Det här är livsviktig kunskap för eleverna, och jag vill inte ha på mitt samvete att någon av dem ska drunkna för att de inte har fått simundervisning i skolan, säger Ali Kasbah.

Treklangen lägger nästan en halv miljon kronor på simundervisningen per år. Väl investerade pengar, enligt rektor Marie-Louise von Schéele Lindquist.

– Alla barn lär sig att simma, och sen vi införde simning en gång i veckan har det blivit lugnare i klassrummen.

Vad säger dina rektorskollegor om att ni simmar så mycket?

– De tycker att det är fantastiskt bra.

Tar någon efter då?

– Det tror jag inte. Inte så mycket i alla fall.

LÄS MER: Skolorna skolkar från simningen

LÄS MER: Simkontroll kan ge falsk trygghet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!