Simkontroll kan ge falsk trygghet

Godkänd på simtestet i sexan? Det är ingen garanti för att elever klarar sig i kallt och mörkt vatten. Det menar Stephanie Parke och Helene Blixt som jobbar med simning på Fyrishov.

16 juni 1916 11:52

Sommarlovet är här och många barn och ungdomar samlas på Fyrishov för att lek, svalka och kanske några längder i bassängen. De sexor som kommer med sitt sommarpass till badanläggningen vid Fyrisån ska ha klarat 200 meter för att uppfylla kunskapskravet i idrott och hälsa.

– Idrottslärarna som ska kolla simningen gör så gott de kan. Det är ingen lätt uppgift, säger Stephanie Parke som är projektansvarig för Fyrishovs simakademi och har mångårig erfarenhet av simundervisning och livräddning.

Problemet, enligt Stephanie Parke, är att flera av eleverna passerar provet efter ett par pauser, hängandes på linan, gåendes på botten, med bentag som inte driver framåt och en alldeles för spänd simning. Även de som "gräver sig fram" blir ibland godkända.

– Simkunnighet handlar om att kunna simma, inte bara att ta sig fram, säger Helene Blixt som är försäljnings- och marknadschef på Fyrishov.

– Det är inte är lätt för en lärare att kontrollera en klass på 25 elever som hoppa i samtidigt för att avverka 200 meter. Alla lärare har heller inte samma bakgrund, kunskap och intresse, säger hon.

Både Helene Blixt och Stephanie Parke varnar för konsekvenserna om det tummas för mycket på kraven.

Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning omkom 122 personer i drunkningsolyckor förra året. Det är femton färre än under 2014 då 137 personer omkom. Av de drunknade var tretton barn under 19 år - det högsta antalet sedan 2002, då fjorton barn förolyckades.

Stephanie Parke hävdar att det bakom många drunkningar finns en övertro på den egna förmågan.

– Att bli godkänd – även om eleven blir det med nöd och näppe – ­ sänder ut signaler till föräldrar att de kan skicka barnen till bad. Kring simningen byggs det in en falsk säkerhet. Men det är skillnad att simma 200 meter i 27-gradigt vatten, och utomhus.

Helene Blixt skulle gärna se ett närmare samarbete med skolorna och att fler klasser dök upp i bassängen. Oftare.

Vad gör ni för att få hit skolorna?

– Vi har reducerat inträdet trots att vi inte har något uppdrag att subventionera simundervisning, säger Helene Blixt.

Fyrishov bjuder också in idrottslärare för att diskutera simning och ge tips och råd vid utlärning.

– Vi kan säkert göra mer, men då måste vi få veta vilka problem som finns. Skolorna får jättegärna höra av sig, säger Helene Blixt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!