"Skjut mig om jag går upp i vikt igen"

"Skjut mig om jag går upp i vikt igen"

Uppsala
Lästid cirka 5 min

Melanie Mattson, 46 år, är en av de 200 Uppsalabor som varje år genomgår en magsäcksoperation. Hon gick ner 27 kilo. Men gjorde viktnedgången henne lyckligare?

Äntligen är dagen här som hon väntat på så länge. Melanie Mattson sitter förväntansfull på sjukhussängen iklädd hårnät och vita sjukhuskläder. Det är en ljummen dag i mitten på oktober 2023 och Melanie ska in på operation av magsäcken.

– Jag vet att det alltid är farligt att sövas, men jag är inte rädd, säger hon innan hon rullas iväg av två sjuksköterskor mot operationssalen på Elisabethsjukhuset i Luthagen.

undefined
Melanie Mattson rullas iväg till operationssalen på Elisabethsjukhuset där hon ska sövas. Fotot togs i oktober 2023.

Elisabethsjukhuset är ett privat sjukhus, vars lokaler Akademiska lånar för att utföra en viss del av de 200 gastric bypass-operationer som varje år utförs i Uppsala. Inför operationen har Melanie gått på soppdiet för att få bort så mycket av fettet runt levern som möjligt, så att det ska bli lättare för kirurgen att se magsäcken.

Det här är andra gången UNT träffar Melanie. Första gången var i maj 2023. Då satt hon isolerad i sin lägenhet i Slavsta och hade så ont i kroppen att hon knappt orkade gå ut med soporna. 

undefined
Melanie på Elisabethsjukhuset i oktober 2023. Hon har inte en så hög vikt, men är bara 156 centimeter lång och då blir drygt 84 kilo ett högt BMI.

Smärtproblematiken hade hon fått sedan hon gått upp mycket vikt till följd av ämnesomsättningssjukdomen hypotyreos. Hon hade mycket ångest då och hade svårt att acceptera att den överviktiga person hon såg i spegeln var hon själv.

Nu ligger hon nedsövd helt täckt av sterila dukar. Det enda som syns av henne är en bit av magen där kirurgen gör fyra centimeterstora hål. Ett för titthålskameran och tre för de olika instrumenten som ska användas för att klippa och sy i magsäcken så att allt utom en liten ficka kopplas bort. Den lilla fickan är det som ska bli Melanies nya matsäck.

undefined
Kirurgen gör fyra centimeterstora hål i Melanies mage. Ett för titthålskameran och tre för de olika instrumenten som ska användas för att klippa och sy i magsäcken.

Några timmar efter operationen kommer ett sms från Melanie: "På mitt rum igen. Jag har lite ont. Nu tänker jag sova".

Åtta månader senare i slutet på juni 2024 träffar vi Melanie Mattsson en tredje gång. Hon sitter på Orangeriet intill Fyrisån med en kycklingsallad framför sig. Salladen är så stor att det ser ut som att den ska äta upp henne.

– Jag kommer nog bara kunna äta en femtedel av den här, säger hon och petar med gaffeln bland de stora kycklingbitarna med hyvlad parmesan över. 

Solen steker och Melenie har jeans på sig för första gången på många år.

– Övervikten gjorde att jag bara hade mjukiskläder på mig. Så det var väldigt stort att få köpa ett par jeans, berättar hon.

undefined
Gastric bypassoperationerna görs på löpande band med få komplikationer. 90 procent är nöjda efteråt enligt Akademiska sjukhusets patientuppföljningar.

Sedan hon vägde som mest har hon gått ner över 27 kilo. 

– I början rasade jag i vikt, 1,5 kilo i veckan. Nu har jag landat på en vikt på 57 kilo, och stannar jag här känns det helt okej även om jag fortfarande tycker att jag har lite för mycket på magen.

Melanie har inte fått några komplikationer efter operationen annat än att hon är känslig i magen. Kolsyra, fett och socker har hon svårt att smälta, men fett och socker är också sådant hon ska ta det försiktigt med enligt hennes dietist. 

undefined
Var tredje månad har Melanie Mattsson uppföljning med läkare och dietist för att se att alla hennes värden är bra. Efter första året är återkopplingen bara en gång om året.

Efter en magsäcksoperation tar det vanligtvis ett par år innan den slutgiltiga vikten uppnås. Så än är Melanie i skedet att hon kan gå upp mycket av det hon gått ner.

– Jag sa till en kompis att hon får skjuta mig om jag går upp i vikt igen. Jag vill inte bli en av dem som äter upp sig igen. Jag var en eremit och det vill jag aldrig bli igen.

Att kunna gå på stan och kolla på folk har gett henne precis den frihet hon drömde om innan operationen. Men matmässigt lever hon ett strikt och inrutat liv. Knäckemacka till frukost, sallad eller soppa till lunch och någon proteinrik middag utan för mycket fett eller kolhydrater. Och så ett par små mellanmål.

undefined
Att kunna gå i stan och sätta sig på en restaurang var en sådan sak Melanie inte kunde göra innan operationen eftersom hon hade så ont kroppen.

– Eftersom man bara får i sig två deciliter åt gången gäller det att sålla hårt vad man ska äta så man får i sig all näring, och jag äter även kosttillskott för att få i mig alla vitaminer.

Äter hon mer än två deciliter kommer kroppen att reagera med illamående, som en alkoholist på antabus, och i nuläget känner hon inget sug efter att äta mer än magsäcken tillåter.

– Jag har fått mycket bättre självkänsla nu när jag ser ut så som jag tänker att jag ser ut. Förut blev jag ledsen och förvånad varje gång jag såg mig i spegeln. Så nu vill jag verkligen hålla det här.

"Jag var en eremit och det vill jag aldrig bli igen"

Melanie Mattsson

Enligt Akademiskas livskvalitetsenkäter blir man inte gladare på lång sikt efter en magsäcksoperation. Vissa kan till och med må sämre eftersom det inte går att ångestreglera med mat som tidigare. 

Melanie är också medveten om att hennes hyllning av den smala kroppen och det nyttiga levnadssättet kan vara provocerande för människor som har övervikt som de valt att acceptera.

– Jag pratar bara för mig själv och vill inte framhäva att den smala kroppen skulle vara bättre än den tjocka. Men för mig som alltid varit smal och blev tjock av en sjukdom var en magsäcksoperation det bästa som kunde hända mig, och det är också därför jag vill berätta om det här. Så att fler i min situation söker hjälp i stället för att isolera sig. 

undefined
En kycklingsallad är en vanlig lunch för de allra flesta. För Melanie Mattsson är det här mer än hon kan äta på en hel dag.

Vid sidan av att hon nu kan ha de kläder hon vill och inte gömmer sig för att hon känner sig för tjock, så har viktnedgången medfört stora och snabba förbättringar för hennes fysiska hälsa. Hon låg tidigare på gränsen till diabetes. Nu har sockernivåerna gått ner från 42 till 34. Hon har inte längre ont runt höfter och knän när hon går. Tidigare hade hon högt blodtryck men det har hon sänkt och har därför kunnat plocka bort sin blodtryckssänkande medicin.

"Jag pratar bara för mig själv och vill inte framhäva att den smala kroppen skulle vara bättre än den tjocka"

En baksida av att gå ner mycket i vikt på kort tid är all den överblivna huden på magen. En del av det kan bli bättre med styrketräning och mer muskelmassa som fyller ut. Och om något år kan det bli aktuellt med en magplastik för att ta bort den överblivna huden, vilket regionen finansierar. Melenie tittar på sin överarm och spänner biceps.

– Mina triceps skulle behöva hängslen för det hänger verkligen, men nu kan man i varje fall se biceps. 

undefined

"Jag sa till en kompis att hon får skjuta mig om jag går upp i vikt igen"

Innan operationen drömde hon om resor och att åka ut till Arlanda och titta på flygplan. Allt det där hon skulle göra när hon blev smal, vad hände med det? Drömmen om att ett annat liv ska börja med en ny kropp kan vara bedräglig. 

Än har det inte blivit några andra resor än till föräldrarna i Småland för Melanie, men hon fortsätter drömma om att besöka platserna hon läst om i böcker. Och hon känner ingen stress att komma iväg: livet finns här och nu i varje steg i och utanför lägenheten i Slavsta som tar emot henne, i stället för att hålla henne fångad. 

Gastric bypass

Akademiska sjukhuset gör cirka 200 överviktsoperationer om året. Sedan 2005 använder de sig av titthålskirurgi, vilket är mindre smärtsamt, ger snabbare återhämtning och färre lunginflammationer än med öppna operationer.   

Den vanligaste operationsformen är gastric bypass där man kopplar bort 95 procent av magsäcken. Cirka 0,5 dl mat eller vätska får plats i den bit som blir kvar av magsäcken. 

För att få en operation måste personen ha minst 35 i BMI och ha försökt gå ner i vikt på annat sätt. 

– Jag gillar ju Morden i Sandhamn och så Maria Wern som är polis på Gotland. Så dit ska jag nu när jag känner att jag kan ta mig vart jag vill utan att kroppen skriker av smärta.