Det var i ett par UNT-krönikor som Petteri Olsén beskrevs som "inte lämplig som klubbchef" och att organisationen i föreningen verkade kaosartad av en rad olika anledningar.
Petteri Olsén är ordförande i Almtuna IS, men ända sedan klubbchefen Martin Löf Nyqvist sade upp sig i mitten av september har Olsén axlat även den rollen. Samtidigt har otaliga rykten snurrat kring Almtuna – exempelvis att klubben sålt reklam för bara 1,2 miljoner mot budgeterat sex miljoner och att personer på kansliet sagt upp sig på grund av "samarbetssvårigheter."
Därtill valde förre klubbchefen Löf Nyqvist att öppet kritisera Almtunas styrelse i samband med att han lämnade sitt uppdrag: "Styrelsen och jag ser olika på vilka prioriteringar som måste göras."
Dessutom spelade Almtunas a-lag med tröjor helt utan reklam och i Gränbyhallen gapar det tomt på många reklamytor.
Hur mår klubben – egentligen? Att det går bra sportsligt vet alla, det är bara att titta på resultaten och tabellerna för allsvenskan och för J20 Nationell, den högsta juniorserien i Sverige.
Petteri Olsén delar inte UNT:s påstående om en organisation i kaos.
– Det finns saker som inte har varit bra, men nu tittar vi framåt. Jag klev in som klubbchef i september och mitt första uppdrag var att sätta mig in i detaljerna och snabbt få in resurser och kommersiella intäkter. Därför har vi förstärkt organisationen med en försäljningschef och en ekonomisk chef/controller samt att vi söker en evenemangsansvarig på heltid. Dessutom har vi en ny person som sköter våra sociala medier och hemsidan, säger Olsén.
Han tillägger också:
– Ibland måste man ta två steg bakåt för att ta ett steg framåt.
Petteri Olsén vill inte gärna titta bakåt eller uttala sig om det som har varit, varken om den senaste tiden eller lång tid tillbaka. Han vill inte "recensera" varken sin företrädare eller personer som har arbetat för Almtuna.
Men vad säger du om att två personer på kansliet har sagt upp sig på grund av samarbetssvårigheter, närmare bestämt med dig?
– Jag har inte jobbat med någon av dem, så det vet jag inte. Dessutom stämmer det inte. En av de här personerna har valt att stanna. Vi har sett över arbetsfördelningen, det är det som vi har gjort. Vi har börjat kravställa alla som jobbar i Almtuna, säger Olsén, som mellan raderna antyder att detta är något som borde ha gjorts för länge sedan.
Ekonomin då? Eller rättare sagt, intäkterna från klubbens samarbetspartners, som sägs ligga flera miljoner under budget.
– Jag tänker inte kommentera några siffror, men det har inte varit tillfredsställande. Försäljningsarbetet inför 2023/2024 skulle påbörjas redan i våras och vi är sena, det kan jag säga, men nu jobbar vi med långsiktiga flersårsavtal där vi både förnyar befintliga avtal och kontrakterar nya partners med mer långsiktiga avtal.
Som är på gång eller klara?
– Vi har skrivit avtal och har ett flertal som är på gäng. Det handlar om tre- till femåriga avtal.
I vilken storleksordning?
– Med Almtunamått mätt är det bra avtal och det är kända varumärken.
Vad ger det i pengar?
– Som sagt, inga kommentarer.
Om vi pratar i generella termer, känner du ett ekonomiskt lugn?
– Nu ska vi inte haussa upp det för stort, vi har just börjat. Det stora säljarbetet börjar inom kort.
Reklamytorna i ishallen är tomma. Vad beror det på?
– Vi har plockat ned och rensat (reklam)skyltar med partners som inte längre bidrar till Almtuna, och kanske inte heller gjort på många år, men vi kommer att fylla på med nya och det arbetet pågår hela tiden.
I klartext innebär det att företag/samarbetspartners har haft reklamplats i ishallen utan att betala. Petteri Olsén menar att det pågår en, låt oss säga inventering, för att se över samarbetsavtal och så enkla saker som vip- och fribiljetter till matcherna. Olsén säger att han på egen hand har nekat ett 80-tal personer som "i entrén frågat efter förmåner som de haft förut."
– Almtuna kan inte ätas upp inifrån, säger han.
Betyder det att samarbetspartners inte får någon "vip-biljett" till matcherna längre?
– Att man är samarbetspartner betyder inte att man per automatik har alla förmåner, men givetvis, vill man ha något annat så kan vi diskutera det (biljetter, vip-platser etc). Det viktiga är att det ska vara rakt och ärligt och lönsamt för båda parter.
Är du inte rädd för att vissa sponsorer kommer att hoppa av?
– Nej, jag räds inte det. Det är förstås tråkigt om partners inte vill vara med, men jag ser ingen affärsnytta med hur det har sett ut. Nu måste vi jobba långsiktigt och lönsamt (underförstått: mer proffsigt).
I en UNT-krönika stod det att "Petteri Olsén "inte är någon klubbchef." Hur ser du på det?
– Det är fritt att tolka min lämplighet och jag förstår att den frågan ställs. Under den tid som jag arbetar som klubbchef har mina uppdrag som ordförande tagits över av vice ordförande Ulf Rosén.
Söker Almtuna en klubbchef eller har den tjänsten satts på paus nu när du har klivit in?
– Vi har inte satt något på paus. Det är viktigt att det blir rätt, att en ny klubbchef slussas in på rätt sätt. Om vi har en klubbchef på plats om en månad, ett år eller mer vet jag inte. Vi söker en klubbchef (bl a via headhunting, där man i princip handplockar någon som inte har sökt tjänsten) och det pågår samtal.
Så ni har en tilltänkt klubbchef (eller klubbchefer) "under lupp?"
– Ja, vi diskuterar med personer kontinuerligt, men igen: det viktiga är att det blir rätt.
Publiksiffrorna då? Mot Nybro, för att ta ett exempel, redovisade ni 653 åskådare. Sämre än tidigare säsonger.
– Skriv gärna att det är dåliga publiksiffror, men från och med nu är det ärliga siffror. Har vi tusen sålda biljetter kommer vi att redovisa den siffran.
Kritiker säger att Almtuna har personer i ledande ställning som inte bor i Uppsala och att det kan påverka arbetet negativt. Vad säger du om det? Till exempel bor du själv i Hälsingland numera.
– Det stämmer att jag är folkbokförd där men har kvar vårt hus i Knivsta men spenderar mer tid i Uppsala, men som svar på frågan: en hockeyklubb eller ett företag idag styrs inte på samma sätt som förr i tiden, det visade sig framför allt under pandemin, så jag ser inte något problem med det. Jag har hur många personliga träffar som helst.
Nås du av kritiken mot dig och hur arbetet sköts? Och i så fall, hur reagerar du?
– Vi är i en förändringsprocess och där säkert vissa är kritiska till mig och Julian Lundberg (nye försäljningschefen) då vi ställer krav och har förväntningar, men samtidigt kommer en del också med ryggdunkningar, att fokus på affärsmässighet och förnyelse är det bästa som kunde ske. Men personligen är jag och hela styrelsen förtroendevalda och kan röstas bort på årsmötet i juni.
Till sist: Ser du positivt på Almtunas framtid?
– Ja, det gör jag...