Almtunas ordförande: Det står en del osanningar

Almtunas beslut att lägga ned damlaget väckte reaktioner långt utanför Uppsala. Nu väljer klubbledningen att lägga korten på bordet. "Det står en del osanningar där ute," säger ordföranden Petteri Olsén.

Ulf Rosén (t v), styrelseledamot i Almtuna, och klubbens ordförande, Petteri Olsén. Nu svarar de på kritiken efter nedläggningen av damlaget. (Arkivbilder)

Ulf Rosén (t v), styrelseledamot i Almtuna, och klubbens ordförande, Petteri Olsén. Nu svarar de på kritiken efter nedläggningen av damlaget. (Arkivbilder)

Foto: Håkan Lundh och Henrik Söderlund

Ishockey2022-11-30 05:00

Det slog ned som en bomb den 13 november: Almtuna lägger ned damverksamheten för seniorer med omedelbar verkan. Reaktionerna på UNT:s avslöjande lät inte vänta på sig – och de var inte nådiga. "Gör om, gör rätt," skrev förre landslagsspelaren Maria Rooth.

Almtunas klubbledning har legat lågt i sina kommentarer – fram till nu.

– Ekonomin är väldigt ansträngd och därför måste vi agera kraftfullt. Det har stått en del osanningar där ute och därför behöver vi klargöra en del saker, säger Petteri Olsén, ordförande i Almtuna IS.

Enligt Olsén och Ulf Rosén, som är styrelseledamot i Almtuna, har damverksamheten bedrivits ”vid sidan om” den vanliga verksamheten och kontrollen ska ha varit i det närmaste obefintlig. 

– Som nytillträdd styrelse började vi i somras ställa ett antal frågor för att få klarhet gällande både planerade intäkter och kostnader för att bedriva seniorsatsningen på damsidan. Vi blev då bemötta med stor ovilja från lagledningen och klubbens kansli blev överöst av krav på saker som kansliet och den nya klubbchefen skulle lösa – saker som normalt sköts av lagen själva. Kostnader vältrades över på klubben och ganska snart drogs även ett löfte om sponsring tillbaka, vilket gjorde att vi hamnade i ett ohållbart läge som ledde fram till beslutet, säger Petteri Olsén.

Det var den 17 september som larmet kom inifrån Almtunas damlag. Det som laget sades blivit lovat genomfördes inte.

Varför pausades inte pojkarnas J20 eller J18-laget i stället?

– Först och främst, ungdomshockeyn rör man inte. Nästa steg är juniorlagen och där har vi ett avtal med Svenska Ishockeyförbundet för nationell hockey- och gymnasieutbildning och där vi får 750 000 kronor i bidrag och vi kan inte bara bryta ett avtal och rycka undan mattan för de som går i skolan, säger Thomas Helander, klubbchef i Almtuna.

Men nu rycker ni undan mattan för spelarna i damernas seniorlag?

– Vi vill bygga en damverksamhet på sikt och det gör man inte genom att börja bygga uppifrån och ta hit en handfull utländska spelare, säger Helander.

undefined
Träningspass för Almtunas seniorlag. Nu har damverksamheten på seniorsidan lagts ned och klubbens styrelse har fått hård kritik. (Arkivbild)

När det gäller turerna kring att pausa seniorlaget för damer så går meningarna isär vad som egentligen sades – men enligt Ulf Rosén blev dialogen till slut konstruktiv:

– På torsdagen (10 november) hade styrelsen ett möte med företrädare för damlaget, och det är riktigt att avsikten med mötet var att pausa seniorverksamheten med omedelbar verkan.

Hur var reaktionerna på mötet enligt dig?

– Spänt till en början. Men under mötet och direkt efter kom det en del konstruktiva förslag från damlagets ledning som lät bra och seriösa. Då kändes det som att seriesäsongen fram till jul skulle kunna var räddad. Styrelsen arbetade direkt med förslagen och planerade ett möte på söndagen för att ta beslut.

Men ändå lades seniorverksamheten ned. Varför?

– Styrelsen hann inte ens ta ställning till förslagen från damlagets ledning och i stället gick man direkt till UNT och sedan brakade det loss. Där och då rycktes frågan ur våra händer. Med facit i hand menar vi att det inte var ett seriöst försök från deras sida att rädda spel fram till jul. 

Ångrar ni något?

– Själva beslutet? Nej. 

Vad säger du om den kritik som följde? Bland annat har en sponsor hoppat av, något som uppmärksammades i UNT.

– Att man inte längre vill vara med är naturligtvis tråkigt. Att uppmana andra företag att göra detsamma blir kontraproduktivt. Almtuna har mellan 500–600 barn och ungdomar, tjejer och killar som älskar att spela ishockey och vi är bland annat beroende av våra sponsorer för att kunna bedriva en meningsfull verksamhet, som också engagerar ett stort antal föräldrar. 

Vad betyder sponsorns avhopp rent ekonomiskt?

– Det handlade om 2 000 kronor förra verksamhetsåret och 3000 kronor i år i den så kallade 1932-klubben som startades för att även privatpersoner skulle kunna bidra.

undefined
Almtunatränaren Robert Kimby kör hårt med sina spelare. Det hockeyallsvenska laget har indirekt påverkats av turerna kring damlaget. (Arkivbild)

Almtuna ska i skrivande stund ha skulder på 6 000 000, där det mesta är skatteskulder, och som ska genom anstånd hanteras över fem år, men också en skuld till Tillväxtverket på 1 700 000, som dock har överklagats.

– Den nya ledningen fick ärva en tung ryggsäck med skulder. Jag skulle skjuta till utvecklingspengar i Almtuna, men i stället gick allt åt till att täcka hålet i likviditetsbudgeten. Vi har sagt upp tre personer, bland annat på säljsidan men även tränaren för herrarnas J20-lag, säger Ulf Rosén.

Detta har hänt damlaget

Den 17 september höjdes röster inifrån Almtunas damlag. Köpstopp rådde och damlaget sades inte har tillräckligt med utrustning. I november kom beskedet från Almtunas styrelse att seniorverksamheten läggs ned.

Damlagets förhoppning var att Uppsala Hockey skulle kunna ta över verksamheten och lagets plats i den näst högsta serien, som då redan hade genomfört några omgångar. Men beskedet från Region Öst var tydligt: inget annat lag får ta över Almtunas plats. Beslutet har överklagats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!