UNT har tidigare skrivit om hur Almtuna har rustat inför den kommande säsongen i NDHL (Nationella Damhockeyligan, tidigare division 1). Flera nyförvärv och kontraktsförlängningar har presenterats. Med sportchefen Janne Wickström i spetsen har man arbetat långsiktigt utifrån en fyraårsplan där slutmålet är en plats i den högsta ligan, SDHL.
Damlagets team manager Markus Åberg säger att de trodde att de skulle göra den bästa säsongen på riktigt länge. Nu, två månader senare, är tongångarna annorlunda.
– Känslan just nu är väl en oro om vi ens kommer att genomföra säsongen. Det har gått ifrån ett jättebra läge till en stor oro, säger han.
När den tidigare klubbchefen Robert Lif fick lämna föreningen för två månader sedan hade allt som lovats Almtunas damverksamhet blivit som bortblåst.
– Vi har inte kunnat genomföra den plan som vi har kommunicerat med tidigare styrelse och klubbchef. Man har dragit väldigt hårt i handbromsen, så pass hårt att man inte ens vill fullfölja de spelaravtal som finns påskrivna, säger Åberg.
Vad är det rent konkret de har gjort som gör att ni inte längre kan genomföra eran plan?
– Det har inte köpts in någon spelarutrustning, så vi har inte ens samma färg på spelarnas hjälmar som laget ser ut nu. Det handlar om spelarnas boenden som inte är ordnade, annat material. Vi har inget sliprum. Det är rent praktiska saker.
Även spelarna har märkt av att det är något som inte stämmer.
– Det har varit mycket frågor och funderingar. Varför vi inte har fått någon utrustning eller några lagkläder som vi har blivit lovade. Vi skulle ha en lagaktivitet inför säsongsstarten men den har inte heller blivit av, säger damlagets lagkapten Ida Mattsson och fortsätter:
– Det är en jättestor besvikelse, det känns som att vi har gått flera år bakåt i utvecklingen.
Upplever du att Almtuna värdesätter damverksamheten i övrigt?
– Nej inte alls, det känns som att damlaget och resterande Almtuna är två helt olika föreningar. Så har det alltid känts, att man jobbar i motvind och i det dolda. Det är många som inte ens vet att damlaget existerar. Det fick vi bekräftat på Almtunas sponsormiddag i våras då vissa sponsorer inte ens visste att Almtuna hade ett damlag. Föreningen själva nämnde inte ens ett ord om damlaget på den middagen heller men hade så mycket planer för herrlaget. Då kände man sig väldigt liten och osynlig. Det vi vill ha är respekt och känna att vi ingår i samma förening, säger forwarden Mattsson.
Tidigare har damverksamheten haft en kostnadsbudget som de kommunicerat för den dåvarande klubbchefen. En budget som de sedan har jobbat utifrån under säsongen. Inget har varit särskilt formellt, berättar Markus Åberg, men den funkade både för damlagets ledarstab och för den tidigare styrelsen.
– Nu finns det ingen sådan. Vi får inget kommunicerat, vi vet bara att vi inte får spendera en enda krona. Vi får inte ens köpa en rulle tejp, det är helt stopp och vad syftet är det vet vi inte. Det de har kommunicerat är att man ska behandla damlaget som ett av knattelagen i fortsättningen.
Att damlaget ska vara ett knattelag? Har de kommunicerat det?
– Ja, vi ska vara självförsörjande – som knattelagen är.
Enligt Almtunas tillfälliga klubbchef Thomas Helander stämmer inte uppgifterna om att damverksamheten inte ska ha fått spendera en krona sedan juli.
– Det är en kraftig överdrift, säger han.
Helander menar att köpstoppet gäller för hela verksamheten hos föreningens leverantör för spelarmaterial. Där måste de först få in pengar så de kan amortera ner skulden innan något nytt plockas ut.
– Vi får inte öka på vår skuldbörda. Om man har ont om likvida medel, då måste man göra prioriteringar och det är min sak att sköta just nu. Saker som löner, skatter, avgifter och andra saker måste prioriteras först. Har man inte mer pengar i plånboken då kan man omöjligt göra av med mer pengar.
Då finns det pengar men de prioriteras åt ett annat håll?
– Ja jag säger ju vad jag har till uppgift att prioritera. Det är att vi sköter skatter, avgifter, löner och ersättningar till de som är anställda i föreningen.
Blir det några pengar över till damverksamheten?
– Ja jag kan säga så här, jag ordnade så de fick fem hjälmar och fem handskar utav vår materialleverantör, CCM, i veckan. Det var deras önskemål och krav. Det ordnade jag på en dag.
Om vi inte kollar på kostnaden för spelarutrustning, om de har andra kostnader så menar du alltså att de kommer att få pengar för det?
– Nej det kan jag inte sitta och lova, jag måste hela tiden sitta och göra en prioritering eftersom vi har väldigt ont om likvida medel.
Hur förväntas de kunna genomföra eller ens starta säsongen om de inte får ha några kostnader då?
– Jag har inte sagt att de inte får ha några kostnader.
Så hur ställer ni er till om de behöver saker, som kommer att kosta pengar, till deras seriepremiär om två veckor?
– Ja det beror alldeles på vad det är för grejer de behöver och hur mycket pengar vi har på kontot. Är det saker som behövs för att kunna genomföra matchen, då kan man ju bara säga såhär: Har vi inte pengar på kontot, hur gör du själv om du ska handla och inte har några pengar i plånboken? Då får vi försöka lösa det på något sätt, men det är inget de kommer att få fixa själva. Det är klart att vi ska hjälpa till.
Påståendet att damverksamheten skulle betraktas som en knatteverksamhet är inget han känner till.
– Jag har ingen agenda att nedvärdera någon damverksamhet eller lägga ner det på något sätt, säger han.
Mitt i allt detta lämnar sportchefen och damverksamhetens eldsjäl, Janne Wickström. Han som varit en stor del i att verksamheten gått ifrån 40 till runt 100 spelare i föreningen. Något som även resulterat i vissa intäkter till klubben i och med ett utökat underlag.
– Jag är inte aktiv i Almtuna, varken i förgrunden eller i bakgrunden. Jag har lämnat helt, säger den tidigare sportchefen Janne Wickström. Mer än så vill han inte kommentera.
Ett stort tapp, menar team manager Markus Åberg.
– Han har lagt hur många timmar som helst i veckan och dessutom varit en stor sponsor. Både ett ekonomiskt bidrag försvinner men framförallt ett enormt engagemang, säger Åberg.
– Tack vare Janne har utvecklingen ändå gått framåt de senaste åren, han kämpade verkligen arslet av sig för vår skull, instämmer Ida Mattsson.