I ett pressmeddelande som publicerades under torsdagen meddelar klubben att läget är prekärt.
Samtidigt startar föreningen en swishkampanj som inleds med meningen "2024 markerar IK Uppsalas åttonde säsong – men kommer det också att vara den sista? Tillsammans med dig vill vi säkerställa att vår resa inte tar slut här."
Enligt kampanjen är målet att få in tre miljoner kronor innan 2025 är slut. Uppsalas klubbchef Linn Andersson säger att man inte satt någon deadline på insamlingen.
– Den här kampanjen är ytterligare ett försök att skapa ett större engagemang. Vi får se vad effekten blir. Det handlar inte om skulder, utan vi behöver likvida medel för att kunna fortsätta bedriva vår professionella verksamhet.
Det är ändå stora summor det handlar om?
– Vi omsätter mellan 6–7 miljoner och damfotbollen tar ständiga kliv framåt. Om man jämför med herrfotbollen så omsätter klubbarna enorma pengar i TV-intäkter och transfer. Vi väntar bara på att proppen ska gå ur även för damfotbollen.
Men hur länge kan föreningen fortsätta att ekonomiskt blöda i väntan på att proppen "går ur"?
– Vi jobbar stenhårt för att för att skapa en hållbar verksamhet och en mer jämställd fotboll. Många tycker det är en bra grej men näringslivet måste värna om sitt eget just nu vilket är kännbart för oss, säger hon och fortsätter:
– Personligen känner jag en frustration över att vi inte kommit längre ur ett jämställdhetsperspektiv. Vi väntar på den här effekten och att intresset ska öka, men det blir svårt att ha tålamod när intäkterna uteblir.
Sedan tidigare har UNT i flera olika artiklar avslöjat ett omfattande fusk som pågått i flera år på Studenternas där IK Uppsala inte behövt betala för sina träningstider. Kommunen har nu börjat fakturera lagen som haft sin hemvist på "Studan" retroaktivt.
– Det har varit ett tufft organisatoriskt år för oss med omnämningar i media och flera möten kring det, och det har lett till att vi inte kunnat arbetat lika mycket med försäljning och varumärkesbyggande. Fakturorna i sig är inte det största problemet.
– Sedan är det klart att cirka 15 procent av våra kostnader är gentemot Uppsala Kommun och vi för en dialog med kommunen för att göra en utvärdering kring framtiden, exempelvis måste vi undersöka om Studan är för dyr för oss att använda.